Βασικό ζητούμενο για το κυβερνητικό επιτελείο θα αποτελέσει, κατά πληροφορίες, στο εξής ένας πολύ καλύτερος σχεδιασμός, με επίκεντρο τον άμεσο και αποτελεσματικό συντονισμό υπηρεσιών και ανθρώπινων πόρων
Προχωρώντας σε μια ανάγνωση των προβλημάτων, τα οποία αναδύθηκαν από τη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίς», βασικό ζητούμενο για το κυβερνητικό επιτελείο θα αποτελέσει, κατά πληροφορίες, στο εξής ένας πολύ καλύτερος σχεδιασμός, με επίκεντρο τον άμεσο και αποτελεσματικό συντονισμό υπηρεσιών και ανθρώπινων πόρων, με δεδομένο ότι «ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι ακόμα στο σημείο ετοιμότητας που απαιτούν φαινόμενα τόσο μεγάλης έντασης. Και αυτό αφορά πρωτίστως τον συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων: κράτος, Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας, Δήμων και ιδιωτών», όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Μάθημα για το μέλλον
Με την ηγεσία της κυβέρνησης να εκλαμβάνει ως «ένα μάθημα τη μη επιτυχημένη διαχείριση αυτής της χιονοθύελλας», ο Πρωθυπουργός περιέγραψε ότι «σε συνθήκες κρίσεων τα κέντρα, οι προϊστάμενοι όλων αυτών των δομών, πρέπει να βρίσκονται μαζί, να αποφασίζουν και να δρουν αμέσως από κοινού», σκιαγραφώντας το πλαίσιο των επικείμενων αλλαγών στο πεδίο του συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών.
Μάλιστα, «θα ακολουθήσουν άμεσα αλλαγές σε αυτή την κατεύθυνση ώστε να έχουμε επιτροπές διαχείρισης κρίσεων που θα φέρουν όλους τους εμπλεκόμενους με πολύ σαφή και ξεκάθαρα πρωτόκολλα στον ίδιο χώρο, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα ασυνεννοησίας, καθυστέρησης στη λήψη αποφάσεων, αλλά και ενίοτε αποποίησης ευθυνών» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, τη στιγμή που «αίθουσες κρίσεων» διαθέτουν τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.
Όσον αφορά τα προβλήματα «σε κεντρικούς δρόμους του λεκανοπεδίου» ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως «και εκεί τα πράγματα δεν πήγαν καλά και πρέπει να εξετάσουμε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και να αναπροσαρμόσουμε τους σχεδιασμούς μας», διευρύνοντας τον δυνητικό ορίζοντα των διορθωτικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση, στη φράση «διδασκόμαστε λοιπόν και προχωράμε» συνόψισε ο Πρωθυπουργός τη δράση της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα με φόντο τη «λευκή δοκιμασία» της κακοκαιρίας «Ελπίς», επιλέγοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, να μην αναφερθεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά σε δομές και λειτουργίες της κρατικής μηχανής, που χρήζουν βελτίωσης ως προς τη δυνατότητα ανταπόκρισής τους σε ανάλογα φαινόμενα.
Ευχαριστίες στους «μαχητές»
Στον αντίποδα, τον κυβερνητικό πήχη φαίνεται να πέρασαν με επιτυχία οι Ένοπλες Δυνάμεις «που έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες να απεγκλωβίσουν οδηγούς, να μην κινδυνεύσουν ζωές», σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος με τη σειρά του έκανε λόγο για «μία τιτάνια προσπάθεια σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες». Ευχαριστίες απηύθυνε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης στους υγειονομικούς και τους διασώστες του ΕΚΑΒ, «καθώς παρά την πρωτοφανή χιονόπτωση δεν σημειώθηκαν δυσλειτουργίες στο σύστημα υγείας», όπως και στους εργαζόμενους στον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς «κάθε δέντρο που κόβει μία γραμμή μέσης τάσης ρεύματος είναι μία ξεχωριστή πρόκληση, ειδικά όταν αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να παλέψουν με μισό μέτρο χιόνι», πρόσθεσε ο ίδιος. Ζητώντας την υπομονή των πολιτών, για τους οποίους δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη το δίκτυο της ηλεκτροδότησης, «νομίζω ότι στον τομέα αυτό πήραμε τα μαθήματα της «Μήδειας» και καταφέραμε και αποκαταστήσαμε την ηλεκτροδότηση σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, αναγνωρίζοντας εμμέσως την προσπάθεια του φορέα να ανταποκριθεί στις νέες κλιματολογικές προκλήσεις.
Κλίμα χωρίς άλλοθι
Η κλιματολογική παράμετρος είναι μια από τις ανοιχτές προκλήσεις συνολικά για την κυβέρνηση, όταν «οι υποδομές μιας μεσογειακής χώρας δεν είναι πάντα προσαρμοσμένες σε συνθήκες έντονων χιονοπτώσεων», όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας στην ίδια κατεύθυνση πως «μέσα σε 30 μήνες δύσκολα λύνονται προβλήματα δεκαετιών και πολύ περισσότερο όταν συνδυάζονται με αλλεπάλληλες και ταυτόχρονες προκλήσεις σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα», χωρίς, ωστόσο, η κλιματική αλλαγή να αποτελεί άλλοθι για τις επιδόσεις της κυβέρνησης.
Στον αντίποδα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως «έχουμε βάλει τον πήχη των προσδοκιών ψηλά και η σύγκριση δεν μπορεί να γίνεται με τις αδυναμίες του χθες, γίνεται με τις ανάγκες του σήμερα». «Αντιλαμβάνομαι πάντα τις αιτιολογίες» συνέχισε και πρόσθεσε πως «ναι, είχαμε μια πρωτοφανή χιονόπτωση, ναι το χιόνι μπορεί να ήρθε λίγο πιο γρήγορα από ότι είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι, όμως δεν πρόκειται, δεν πρόκειται αυτό να το επικαλεστώ ως δικαιολογία».
Με την κυβέρνηση να προσαρμόζεται στις ανάγκες των καιρών, η δημιουργία του νέου Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης αποτελεί κατά τον Πρωθυπουργό την ενδεδειγμένη απάντηση στις νέες συνθήκες, δηλώνοντας πως «εγώ θα εξακολουθώ να στηρίζω αυτή την επιλογή, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις δομές και τις δυνατότητές του. Και φροντίζοντας η λειτουργία του Υπουργείου να γίνει αποτελεσματικότερη με την καλύτερη συνεργασία όλων των άλλων Υπουργείων».