Όλο και πιο κοντά φαίνεται να βρίσκεται η επιστροφή στην κανονικότητα, με τους επιστήμονες να εξετάζουν πλέον άμεσα την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων και τη σταδιακή άρση τους.
Την ώρα που πολλές χώρες της Ευρώπης αίρουν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, κηρύσσοντας (ή θέλοντας να δώσουν) ένα «άτυπο» τέλος στην πανδημία, η Ελλάδα δεν βρίσκεται ακριβώς σε αυτή τη φάση, ωστόσο δείχνει ότι αρχίζει να ευθυγραμμίζεται -έστω και με πιο αργά βήματα- προς αυτή την κατεύθυνση.
Τι θα εξετάσει η Επιτροπή Ειδικών την Τετάρτη
Η αλήθεια είναι ότι οι σκληροί δείκτες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο διαφαίνεται μία αποκλιμάκωση, έστω και μικρή.
Πάντως, οι ειδικοί δείχνουν να αισιοδοξούν και ετοιμάζονται να εξετάσουν τα επόμενα βήματα προς την επιστροφή στην κανονικότητα.
Ετσι, κατά τη συνεδρίαση της προσεχούς Τετάρτης 16/2, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προσανατολίζεται σε νέα χαλάρωση μέτρων σε εστίαση, διασκέδαση, γήπεδα, ενώ θα εξεταστεί και το τι θα συμβεί με τις Αποκριάτικες εκδηλώσεις.
Εκείνο, πάντως, που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η οποιαδήποτε χαλάρωση θα αφορά κυρίως στους εμβολιασμένους πολίτες.
Τα επόμενα βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα
Συγκεκριμένα, τα βήματα που εξετάζει σε αυτή τη φάση η Επιτροπή Ειδικών, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, είναι τα εξής:
α) στο να επιτρέπονται οι όρθιοι σε εστίαση και διασκέδαση,
β) στο να πραγματοποιηθούν κάποιες καρναβαλικές εκδηλώσεις, όχι όμως παρελάσεις (το πρωτόκολλο είναι κάτι που θα συζητηθεί) και
γ) στην αύξηση της πληρότητας των γηπέδων κατά περιπτώσεις.
Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, όλα τα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να αρθούν για τους εμβολιασμένους μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Πλεύρης: «Σταδιακά πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα»
Μάλιστα, τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα είχε προαναγγείλει και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».
«Η βασική συζήτηση με τους άλλους υπουργούς Υγείας της Ε.Ε. είναι ότι σταδιακά θα πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, τη στιγμή μάλιστα που η μετάλλαξη Ομικρον είναι μεν επικίνδυνη, αλλά δεν έχει την νοσηρότητα της μετάλλαξης Δέλτα. Σε συνδυασμό με την πίεση στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας, θα προχωρούμε σε αποκλιμάκωση των μέτρων με στόχο τη γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του.
«Σταδιακά θα περάσουμε στο στάδιο που δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα έξω»
Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέφερε στην ΕΡΤ ότι σταδιακά θα περάσουμε στο στάδιο που δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, αλλά οι άνθρωποι που είναι ευπαθείς ή οι ανεμβολίαστοι είναι καλό να την φοράνε. «Παραμένει υποχρεωτική η μάσκα. Εξακολουθεί να υπάρχει σύσταση», τόνισε.
Μιλώντας για τους ανεμβολίαστους ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού «υπάρχει ακόμη αντίσταση στον εμβολιασμό».
Αναφερόμενος, ωστόσο, στους εμβολιασμένους δήλωσε ότι σταδιακά θα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα. «Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους θα περιμένουμε να δούμε πώς θα κινηθεί η θνητότητα και η αντίστοιχη πίεση στο ΕΣΥ για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αποσύρουμε κάποιους από τους περιορισμούς». Γεγονός που σημαίνει ότι η ελάφρυνση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας θα είναι υπό προϋποθέσεις.
«Μέχρι το καλοκαίρι θα είμαστε τελείως διαφορετικά»
Tην ίδια ώρα, για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα μέχρι το καλοκαίρι, έκανε λόγο ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Στους επόμενους μήνες με δεδομένη την αλλαγή του καιρού, την έκθεση σχεδόν όλων στον ιό, και την μικρή επιφύλαξη ότι δεν θα προκύψει κάποιο νέο στέλεχος που δεν θα ανατρέψει τις προγνώσεις, πιστεύω ότι μέχρι το καλοκαίρι θα μπορούμε να είμαστε τελείως διαφορετικά», τόνισε ο καθηγητής.