Ποιοι εκλέγονται στην ΚΕ – Στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη είναι πλέον η συγκρότηση των ψηφοδελτίων σε κάθε εκλογική περιφέρεια, ώστε το κόμμα να αποδειχθεί καλά προετοιμασμένο για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στο φθινόπωρο
Ένας στους δύο Συνέδρους (δηλαδή 2258 από τους 4493) ψήφισε για την Κεντρική Επιτροπή με τα 301 εκλεγμένα μέλη τον «άνθρωπο του προέδρου», Ανδρέα Σπυρόπουλο, η ανδρουλακική πλευρά εξέλεξε 200 στελέχη αλλά στη «βιτρίνα» της πρώτης 20άδας το «αποτύπωμα» συμμετοχής της νέας γενιάς και των γυναικών, με ή χωρίς «προεδρικό» προφίλ, δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρό ή συμβατό με τις προβλέψεις. Αλλά επειδή όλα έχουν εξήγηση, δεν λείπουν οι διαφορετικές ερμηνείες που δίνουν, για τα αποτελέσματα της κάλπης του Συνεδρίου, έμπειρα στελέχη και στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη.
Η προεδρική πλευρά κινήθηκε στη «σταυροδοσία» με την απόφαση να μην «παίξει αναμέτρηση» για πλήρη κυριαρχία έναντι των άλλων, έξι μήνες μετά τη μεγάλη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη τον περασμένο Δεκέμβρη. Κινήθηκε αντιθέτως στην κατεύθυνση εκλογής όσο το δυνατόν περισσότερων νέων στελεχών στη συνολική λίστα- ακόμη κι αν θα έπρεπε να «κατεβάσει» ταχύτητα για την ανάδειξη γυναικών, εκτιμώντας ότι με την ποσόστωση θα εκλεγόντουσαν, όπως και έγινε, οι περισσότερες υποψήφιες για την Κεντρική Επιτροπή. Επέλεξε να «απλώσει» συμμαχία με τον στενό συνεργάτη της Φώφης Γεννηματά από τη νέα γενιά, Παύλο Χρηστίδη ο οποίος διεκδικεί βουλευτική έδρα στο Νότιο Τομέα της Αθήνας, απέναντι στον στενό συνεργάτη του Ν. Ανδρουλάκη Στέφανο Ξεκαλάκη και την νυν βουλευτή, στενή συνεργάτιδα της αείμνηστης προέδρου του ΚΙΝΑΛ που στήριξε για ηγεσία τον Γ. Παπανδρέου, Τόνια Αντωνίου.
Το «παζλ», έτσι όπως διαμορφώνεται, επιβεβαιώνει την άνετη επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στο εσωκομματικό σκηνικό και ταυτόχρονα αναδεικνύει τις ενδιαφέρουσες πλευρές της. Ο απερχόμενος Γραμματέας, Μανώλης Χριστοδουλάκης, η υποψηφιότητα του οποίου συγκέντρωσε παραπάνω ψήφους από τις παπανδρεϊκές, κατάφερε να μπει «σφήνα» στο βασικό δίδυμο του Ν. Ανδρουλάκη, τους κ.κ. Σπυρόπουλο και Ξεκαλάκη και να εκλεγεί στη δεύτερη θέση.
Σημαντική δυναμική εμφάνισε, εξασφαλίζοντας την τέταρτη θέση, ο ανδρουλακικός, Κ. Παπαδημητρίου από την ηγεσία του Οικονομικού Επιμελητηρίου (με 956 ψήφους). Ο Σωτήρης Παπαγεωργίου, στέλεχος από την Καρδίτσα -από την πλευρά Ανδρουλάκη- έλαβε την Πέμπτη θέση με 883 ψήφους, ο Παύλος Χρηστίδης την έκτη με 838 ψήφους, ενώ ο παπανδρεϊκός και υποψήφιος βουλευτής στη Δυτική Αθήνα, Μιχάλης Καρχιμάκης ήρθε στην έβδομη θέση με 818 ψήφους. Ακολουθεί ο συνδικαλιστής, Θόδωρος Λώλος, ο Κώστας Πανταζής (κλίμα Γερουλάνου, ο οποίος δεν έβαλε υποψηφιότητα για την Κεντρική Επιτροπή) και ο Άρης Καρβούνης. Στην 11η θέση, ο πρώην υπουργός και παπανδρεϊκός, Φίλιππος Σαχινίδης. Ψηλά εξελέγη ο Μανώλης Όθωνας (στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά)- εκλέχτηκε ο Χρήστος Πρωτόπαπας, όπως και άλλοι γεννηματικοί στη λίστα, που είχαν στηρίξει διακριτικά την νυν ηγεσία στην αναμέτρηση του Δεκέμβρη.
Η πρώτη γυναίκα σε ψήφους που εκλέχτηκε -στην 29η θέση- είναι η Έφη Χαλάτση και προέρχεται από την παπανδρεϊκή πλευρά. Η στενή συνεργάτιδα του κ. Ανδρουλάκη, Μάρα Κουκουδάκη εκλέχτηκε σε καλή σειρά- παρότι η ανδρουλακική πλευρά πόνταρε στην εκλογή γυναικών από την ποσόστωση, εκτιμώντας ότι έτσι θα εκλεγούν τα περισσότερα στελέχη -γυναίκες και άνδρες- της πλειοψηφίας.
Η «μεγάλη εικόνα» της νέας 300μελούς Κεντρικής Επιτροπής δείχνει ότι εκλέγονται συνολικά 190-200 προεδρικοί, περίπου 18-20 στελέχη από την πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου (μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Άγγελος Καραχάλιος, Μπάμπης Βαρδίκος, Στέφανος Μιχαλάκος και Βούλα Γιωργάκη), 8-10 της πλευράς Χρηστίδη και 70 παπανδρεϊκοί που «κράτησαν» ενιαία «γραμμή» και απέφυγαν τις απώλειες. Με την ποσόστωση των συνεργαζόμενων δυνάμεων εκλέχτηκαν 15 στελέχη, μεταξύ των οποίων οι της ανανεωτικής αριστεράς (άλλους στήριξαν οι προεδρικοί και άλλους οι παπανδρεϊκοί), οι των Κινήσεων και ο Κώστας Χρυσόγονος. Ο επικεφαλής της ανανεωτικής αριστεράς, Θοδωρής Μαργαρίτης, δήλωσε μετά την εκλογή του ότι: «Στο προηγούμενο συνέδριο -με προεδρία της Φ. Γεννηματά- εκλέχτηκα στην 11η θέση της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ. Στη νέα Κεντρική Επιτροπή κέρδισα την 57η θέση, παρά το γεγονός ότι δεν είχα υποστηρίξει τον νέο Πρόεδρο. Υψηλή καταγραφή αν συνυπολογιστεί ότι έχω εκλεγεί πρώτος, από τα εκτός ΠΑΣΟΚ στελέχη του φορέα μας, στη τελική κατάταξη. Χαίρομαι που εκλέχτηκαν 15 στελέχη από την Ανανεωτική Αριστερά και τα συνεργαζόμενα στελέχη της λεγόμενης 3ης συνιστώσας. Συνεχίζουμε για ισχυρό ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, για ένα σύγχρονο και ανοιχτό κόμμα σε όλες τις τάσεις της Κεντροαριστεράς».
Το βλέμμα τώρα στελεχών και βουλευτών που συμμετέχουν χωρίς «σταυρό» στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στρέφεται στην πρώτη συνεδρίαση του οργάνου, όπου θα εκλεγεί ο νέος Γραμματέας και το 31μελές Πολιτικό Συμβούλιο. Ο Α. Σπυρόπουλος αναμένεται ότι θα «σαρώσει» και σε αυτήν την κάλπη, ενώ στο Πολιτικό Συμβούλιο θα εκπροσωπηθούν όλες οι τάσεις.
Στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη πάντως -μετά το φινάλε του Συνεδρίου με τα σημαντικά ποσοστά ανανέωσης σε κλίμα ενότητας- είναι η συγκρότηση των ψηφοδελτίων σε κάθε, ώστε το κόμμα να αποδειχθεί καλά προετοιμασμένο για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στο φθινόπωρο. Ο ίδιος αλλά και το σύνολο των στελεχών που πήραν το λόγο στο Συνέδριο συμφωνούν ότι «ήρθε η ώρα του ΠΑΣΟΚ» για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην εθνική κάλπη. Γι’ αυτό και μέσα στον Ιούνη θα ξεκινήσουν νέο κύκλο περιοδειών στην περιφέρεια αλλά και στο λεκανοπέδιο, όπου η προσδοκώμενη αύξηση των ποσοστών εκτιμούν ότι θα αλλάξει την εικόνα πανελλαδικά.
Να σημειωθεί ότι η σύνθεση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής θα ανακοινωθεί από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Δείτε εδώ τα αποτελέσματα.