Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας σήμερα το πρωί άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα επιταγή ακρίβειας και μάλιστα με διευρυμένα κριτήρια για περισσότερους δικαιούχους.
«Κάθε μέτρο που παίρνουμε στην επόμενη διάστασή του πάντοτε έχει διευρυμένη περίμετρο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα».
Θα στηρίζουμε την κοινωνία και με οριζόντια και με στοχευμένα μέτρα
«Η χώρα μας τρέχει το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας σε όλη την Ευρώπη και αυτό δεν αμφισβητείται. Και όπως είπε ο πρωθυπουργός όσο διαρκεί η κρίση, θα είμαστε εδώ να στηρίζουμε την κοινωνία και με οριζόντια μέτρα, όπως στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και με πιο στοχευμένα μέτρα για εκείνους που έχουν περισσότερη ανάγκη με μια σειρά δραστηριότητες, είτε αυτό αφορά σε μεγαλύτερες παροχές στο ρεύμα είτε αφορά στα καύσιμα είτε αφορά απευθείας χρηματοδότηση, όπως έγινε πολλές φορές, στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς για να ανταπεξέλθουν στις ανατιμήσεις στα καταναλωτικά προϊόντα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο κύριος Οικονόμου επανέλαβε πως με όποιο περιθώριο δημιουργείται, η κυβέρνηση θα στέκεται στο πλευρό των πολιτών, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.
Η ενίσχυση που δίνουμε, κοιτάμε να πιάσει όσο το δυνατόν περισσότερους
Απαντώντας αν θα υπάρξει νέα επιταγή ακρίβειας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «κάθε μέτρο που παίρνουμε στην επόμενη διάστασή του πάντοτε έχει διευρυμένη περίμετρο. Για παράδειγμα η παροχή για τα καύσιμα ξεκίνησε με μια περίμετρο για όσους είχαν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ και το δεύτερο πρόγραμμα θα αφορά ανθρώπους με εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Κάθε φορά λοιπόν η οποιαδήποτε ενίσχυση γίνεται μέσα στα πλαίσια που επιτρέπει η οικονομική μας πολιτική είναι ενίσχυση που κοιτάμε να πιάσει όσο το δυνατόν περισσότερους», επισήμανε ο κ. Οικονόμου.
Ξεπαγώνουν οι συντάξεις μετά από 11 χρόνια
Τέλος, αναφέρθηκε στο «ξεπάγωμα» των συντάξεων μετά από 11 χρόνια σημειώνοντας ότι οι αυξήσεις, οι οποίες θα δοθούν από τον Ιανουάριο του 2023, θα κινούνται κοντά στο επίπεδο του 5%.
«Ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει την πρόθεσή του μέσα στο 2023 να πάμε σε μία οριστική και οριζόντια κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Πλέον έχει πολύ συγκεκριμένα πει ότι από 1/1/2023, ένα πρόδηλα άδικος φόρος, η εισφορά αλληλεγγύης καταργείται για το σύνολο εκείνων που την καταβάλλουν, είπε ο κ. Οικονόμου και μίλησε για ουσιαστικό και εμβληματικό μέτρο.
«Είναι αυταπόδεικτη η σύγκριση σε ό,τι αφορά την οικονομία και τα βάρη στις πλάτες των πολιτών σε σχέση με την προηγούμενη διακυβέρνηση. Δεν συγκρινόμαστε όμως μόνο με αυτό. Ο δικός μας πήχυς είναι οι δυσκολίες της παγκόσμιας κρίσης. Αυτά που πετυχαίνει η Ελλάδα μέσα σ’ αυτήν την καταιγίδα είναι διπλά σημαντικά, διότι και στηρίζει τον κόσμο και δεν τον επιβαρύνει παραπάνω μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον».
Μιλώντας για τον νόμο Κατρούγκαλου είπε πως είναι ένας ασφαλιστικός νόμος που κόστισε και στέρησε πολύτιμους φόρους από τους συνταξιούχους, ταλαιπωρία μέχρι σήμερα και πολλές στρεβλώσεις μέχρι σήμερα έχουν διορθωθεί. Είναι προτεραιότητα της επόμενης περιόδου να σταθεί το κράτος στο πλευρό των ανθρώπων που έχασαν χρήματα, που στερήθηκαν πόρους, που δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ μέσα σ’ αυτή την καταιγίδα που ζούμε. Μίλησε για παρεμβάσεις ουσιαστικές που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους αλλά θα αποτελέσουν και μία ευρύτερη ανάσα σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία. «Κλείνουμε μία μία τις βαριές πληγές που άνοιξε μια ασύνετη, επιπόλαια και εγκληματική διαχείριση που αφορά ιδίως συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις στην πατρίδα μας και μπορούμε και το κάνουμε χάρη στα αποτελέσματα μιας οικονομικής πολιτικής που κρατά τη χώρα όρθια σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες», τόνισε.
Εκλογές στο τέλος της τετραετίας
Αναφορικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε: «Η άποψη του πρωθυπουργού για τις εκλογές δεν άλλαξε στιγμή. Πεποίθηση του πρωθυπουργού είναι ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να ολοκληρώνουν την τετραετία τους. Γι αυτό ψηφιζόμαστε. Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει μια πολύ βαθιά θεσμική προσήλωση και αξιοποιεί τον χρόνο για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, τις δυσκολίες και να υλοποιούμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Είμαστε στη μέση μιας παγκόσμιας καταιγίδας, ενός τυφώνα. Ένα είναι που δεν αμφισβητείται. Όλα αυτά η κυβέρνηση τα κάνει εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Αλλεπάλληλων κρίσεων και όλη αυτή τη στήριξη της κοινωνίας που αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής μας ό,τι πετυχαίνουμε στην οικονομία να γίνεται κοινωνικό κεκτημένο για τον κόσμο. Κι αυτό γίνεται χωρίς να έχουμε προσθέσει ούτε έναν καινούργιο φόρο, μέσα σε έναν παγκόσμιο τυφώνα, στην παγκόσμια καταιγίδα. Όταν ο πληθωρισμός στον πλανήτη σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η κυβέρνηση στηρίζει στο μέτρο του δυνατού την κοινωνία χωρίς να της έχει πάρει από την άλλη τσέπη ούτε μισό ευρώ».