«Η θετική πορεία των δημοσίων εσόδων συνεχίζεται και τον Ιούνιο» δήλωσε ο αν.υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.
Χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο φέρνει το γεγονός ότι τα φορολογικά έσοδα του Ιουνίου ήταν αυξημένα κατά 799 εκατ. ευρώ ή 24,1% έναντι του στόχου και κατά 3,6 δισ. ευρώ πάνω από τους στόχους στο εξάμηνο. Τα καλά νέα φέρνουν πιο κοντά ένα νέο πακέτο στήριξης στους πολίτες προκειμένου να αντιμετωπίσουν το τσουνάμι των αυξήσεων από το ράλι της ενέργειας.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύπτει, θα επιστρέφεται μέχρι και στο τελευταίο ευρώ στους πολίτες και ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Ένα από τα μέτρα που ήταν στο τραπέζι είναι μια νέα επιταγή ακριβείας η οποία πιθανόν να δοθεί έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, λίγο πριν την παρουσία του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που αποτελεί πολιτικό βαρόμετρο για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.
«Η θετική πορεία των δημοσίων εσόδων συνεχίζεται και τον Ιούνιο» δήλωσε ο αν.υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. «Ακόμα κι αν ληφθεί υπόψη ότι η προείσπραξη κάποιων εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ (σημ. αρχικά προγραμματιζόταν να εισπραχθεί το Φθινόπωρο) ο ρυθμός αύξησης των φορολογικών εσόδων σε σχέση με τα προβλεπόμενα από τον προϋπολογισμό παραμένει πολύ υψηλός επιβεβαιώνοντας την σημαντική αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες διεθνείς συνθήκες» τόνισε.
Πιο συγκεκριμένα τα έσοδα από φόρους, το α´εξάμηνο ανήλθαν σε 24,731 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,642 δισ. ευρώ ή 17,3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.
Το πρωτογενές έλλειμμα ήταν σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ μικρότερο από τον στόχο.
Εδώ η τουρμπίνα εκεί η τουρμπίνα
Η ΕΕ συνεχίζει να ζει τον «πολιτικό εφιάλτη» της 21ης Ιουλίου, όπως τον χαρακτήρισε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Η Ρωσία παίζει παιχνίδι με την στρόφιγγα του αγωγού Nord Stream 1, με τον οποίον τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Γερμανία. Τον έκλεισε στις 11 Ιουλίου υποτίθεται για 10 μέρες για συντήρηση αλλά υπάρχει ανησυχία ότι μπορεί να μην τον ανοίξει πάλι. Η τουρμπίνα ήταν στον Καναδά για επισκευή, οι εκεί αρχές τον παρακράτησαν λόγω των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, παρενέβη το Βερολίνο, παρακάμφθηκαν οι κυρώσεις και εστάλη στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς όμως η τουρμπίνα αυτή στον Nord Stream 1, ήταν να χρησιμοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, διαψεύδοντας τη ρωσική πλευρά ότι εξαιτίας της έλλειψης της οδηγήθηκε στην μείωση των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass η τουρμπίνα αναμένεται να φτάσει στη Ρωσία στις 24 Ιουλίου, οπότε και εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία αρχές Αυγούστου.
Επιστολή Μητσοτάκη
Η Μόσχα διαμηνύει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στην παροχή φυσικού αερίου μετά την συντήρηση του Nord Stream 1, αλλά η Γερμανία όπως και οι άλλες χώρες της ΕΕ προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, να κλείσουν όλες οι στρόφιγγες.
Μία τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε προβλήματα επάρκειας αλλά και κόστους. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει και νέα επιστολή προς τους θεσμούς της ΕΕ με στόχο να μπει ένα φρένο στο ράλι της ενέργειας.
Θα ζητήσει την αποσύνδεση της τιμής ρεύματος από την τιμή φυσικού αερίου.
Αυτό, δηλαδή, το οποίο έκανε η ελληνική κυβέρνηση καλύπτοντας όμως η ίδια το κόστος της διαφοράς τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου. Εάν δεν υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση καμία εθνική οικονομία δεν θα αντέξει να καλύψει μόνη της τα μέτρα στήριξης των μέτρων που θα πάρει. Χρειάζονται κοινές δραστικές λύσεις.
Στο Αζερμπαϊτζάν
Στο Αζερμπαϊτζάν μετέβη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μαζί με την Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον με στόχο η ΕΕ να ζητήσει τον διπλασιασμό των ποσοτήτων φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της μείωσης της εξάρτησης της από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους.
«Εν μέσω της συνεχιζόμενης μετατροπής των ενεργειακών αποθεμάτων σε όπλα από τη Ρωσία, η διαφοροποίηση των ενεργειακών εισαγωγών μας αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ» ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανάρτηση της στο Twitter.
Σύμφωνα με το προσχέδιο που παρουσίασε το πρακτορείο Reuters στις 14 Ιουλίου, η Επιτροπή πρότεινε στις χώρες της ΕΕ μια συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν ώστε να αυξηθούν οι εισαγωγές φυσικού αερίου και να στηριχθεί η επέκταση του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.