Προς αυστηροποίηση αντί για αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων οδηγείται η χώρα, με την επιδημία να αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτική παρά τους δύο μήνες πανελλαδικού lockdown.
Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα θέσουν σήμερα επί τάπητος τα επιδημιολογικά δεδομένα ώστε να καταλήξουν στην εισήγησή τους προς την κυβέρνηση σχετικά με την παράταση αναστολής της λειτουργίας λιανεμπορίου και λοιπών κλάδων της οικονομίας ή το σταδιακό άνοιγμά τους, αν και η παράταση του lockdown φαίνεται πως είναι το σενάριο που κερδίζει έδαφος. Και αυτό καθώς οι επιστήμονες θέλουν να έχουν την πλήρη εικόνα από την εορταστική περίοδο που θα αρχίσει να φαίνεται αυτές τις ημέρες, ειδικά για τα Χριστούγεννα.
Ο δισταγμός ακόμη και για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση που ανοίγει τη Δευτέρα, όπως διαφάνηκε χθες από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών καθώς και την επανεξέταση των δεδομένων σε έκτακτη απογευματινή σύσκεψη, αποδεικνύει ότι η επιδημία συνεχίζει να ισορροπεί σε… τεντωμένο σχοινί και κάθε ημέρα δεδομένα και αποφάσεις μπορεί να ανατρέπονται.
Στο δεκαήμερο
Οι φόβοι για έκρηξη κρουσμάτων το επόμενο δεκαήμερο είναι έντονοι στους επιστημονικούς κύκλους, λόγω των γιορτινών τραπεζιών και συναθροίσεων.
“Αυτά τα οποία ζούμε σήμερα είναι η κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα 15 μέρες πριν. Με δεδομένο ότι αυξήθηκε η κινητικότητα μέσα στις γιορτές, με τις εικόνες αυτές τις οποίες έχουμε δει και τα επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία παρουσιάζονται καθημερινώς, η κατάσταση μάς ανησυχεί και μας προβληματίζει. Αλλά όπως πάντα, τον λόγο έχει η Επιτροπή των ειδικών, των επιδημιολόγων – λοιμωξιολόγων και λοιπών επιστημόνων”, ανέφερε χθες (Σκάι) ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε πως εάν αλλάξει το οτιδήποτε στις αποφάσεις που έχουν ανακοινωθεί θα προέρχεται από τα ίδια τα επιδημιολογικά δεδομένα. “Κάναμε μία τιτάνια προσπάθεια να πάμε μαζί με την ελληνική κοινωνία όλους αυτούς τους μήνες. Είναι επιτυχημένη αυτή η προσπάθεια. Ο κόσμος ακούει τους ειδικούς, ακούει το υπουργείο Υγείας, ακούει την κυβέρνηση και έχει συμβαδίσει μαζί τους σε πολύ πιο υψηλό επίπεδο από άλλες χώρες, ευρωπαϊκές και μη. Και αυτό θα θέλαμε να το προασπίσουμε μέχρι το τέλος αυτής της προσπάθειας”, επεσήμανε.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, σε συνέντευξή του (Αθήνα 9,84), διευκρίνισε ότι εάν βάσει των καινούργιων δεδομένων παρατηρηθεί ότι προκύπτει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, οποιαδήποτε απόφαση και να έχει ληφθεί μπορεί να υπάρξει εισήγηση για την αναβολή της για αργότερα. Υπογράμμισε, πάντως, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τέτοια δεδομένα.
Σχολιάζοντας τις εικόνες πιστών να συνωστίζονται για τον εορτασμό των Θεοφανίων, ο κ. Γώγος, τις χαρακτήρισε “ιδιαίτερα ανησυχητικές” και πρόσθεσε ότι “η άθροιση τέτοιων φαινομένων όπως και η κινητικότητα των πολιτών κατά τη διάρκεια των εορτών θα φανεί τώρα. Οπως εξελίχθηκε η κατάσταση πιθανώς να έχουμε και επιπρόσθετα δεδομένα από τα Θεοφάνια. Είμαστε σε μια συνεχή εγρήγορση για να ανεβοκατεβάζουμε τον πήχυ”.
Τηλεδιάσκεψη
Για σήμερα μετατέθηκε η προγραμματισμένη για χθες και με πιο ευρεία ατζέντα τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά την οποία αναμένεται να συζητηθούν οι υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης, το άνοιγμα συγκεκριμένων καταστημάτων καθώς και η λειτουργία του λιανεμπορίου μέσω click away. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του περασμένου Σαββάτου από τον τέως κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, η χώρα επιστρέφει στο καθεστώς που ίσχυε μέχρι και τις 2/11, δηλαδή με ανοιχτά κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία καθώς και click away. Το “πράσινο φως” για τα συγκεκριμένα μέτρα αναμένεται να το δώσουν οι ειδικοί, όχι όμως από την ερχόμενη Δευτέρα, όπως όλα δείχνουν.
Τα μέλη της Επιτροπής, στην πλειοψηφία τους, εκφράζουν την ανησυχία τους να υπάρχουν ταυτόχρονα πολλοί τομείς ανοιχτοί, ειδικά από τη στιγμή που δόθηκε προτεραιότητα στο άνοιγμα των σχολείων. Επιπλέον, επιθυμούν οπωσδήποτε να δουν την επίδραση των γιορτών με την επόμενη εβδομάδα να θεωρείται καθοριστική ως προς αυτό. Θα δείξει, δηλαδή, σε μεγάλο βαθμό εάν υπήρξε αυξημένη διασπορά τουλάχιστον τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Προβληματισμός
Τα νούμερα της επιδημίας αυτή την εβδομάδα και αφού πέρασαν οι ημέρες των γιορτών και οι αργίες προβληματίζουν. Χθες ανακοινώθηκαν 510 νέα κρούσματα τα οποία προκύπτουν από συνολικά 8.697 διαγνωστικούς ελέγχους (4.882 μοριακά τεστ και 3.815 rapid tests). Ο αριθμός, παρότι μειωμένος σε σχέση με τα περισσότερα από 800 και 900 των προηγούμενων ημερών, δεν θεωρείται αμελητέος σε τόσο μικρό αριθμό τεστ, που οφείλεται στην αργία των Θεοφανίων. Η σημερινή επιδημιολογική ανακοίνωση θα δώσει πολύ καλύτερη εικόνα, για αυτό και οι ειδικοί περίμεναν να συνεδριάσουν αφού λάβουν στα χέρια τους επιπλέον στοιχεία.
Περισσότερα από το ένα τρίτο των κρουσμάτων εντοπίζεται στην Αττική (189), με το κέντρο της Αθήνας να καταγράφει 60 νέες μολύνσεις, τον δυτικό τομέα Αθηνών 29 και τον Πειραιά 26 νέα περιστατικά. Μικρή ανάσα δίνει ο αριθμός των διασωληνωμένων στους 391, συνεχίζει όμως να παραμένει σε υψηλό επίπεδο.
Εμβολιασμοί
Βάσει προγράμματος συνεχίζει η διενέργεια των εμβολιασμών. Χθες πραγματοποιήθηκαν επιπλέον 5.540 εμβολιασμοί, με τον συνολικό αριθμό όσων έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου να ανέρχονται σε 26.006 μέχρι χθες το απόγευμα. Σήμερα, επιπλέον 55 νοσοκομεία εντάσσονται στη “μάχη” των εμβολιασμών κατά της Covid-19 και η δυναμικότητα ανεβαίνει σε 8.000 εμβολιασμούς/ημέρα, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί επισήμως.
“Υλοποιούμε έναν σχεδιασμό πολύ σοβαρό, επιστημονικά τεκμηριωμένο και ασφαλή. Ξεκίνησε σταδιακά με εμβολιασμό 50 υγειονομικών σε κάθε Νοσοκομείο αναφοράς και επιταχύνθηκε από τις 4 Ιανουαρίου με 5.000 περίπου εμβολιασθέντες την ημέρα. Στις 20 Ιανουαρίου θα έχουμε εμβολιάσει 100.000 συμπολίτες μας, υγειονομικούς και λοιπό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας που δουλεύει στα Νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές όλης της χώρας”, ανέφερε (Σκάι) ο κ. Κικίλιας, και πρόσθεσε: “Προχωράμε με σταθερό βηματισμό, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς βιασύνες που οδηγούν σε λάθη, χωρίς πολλά λόγια και με επίγνωση ότι θα υπάρξουν δυσκολίες και προβλήματα, που θα τα διορθώνουμε. Εχουμε μηχανισμό ελέγχου, έχουμε μια ομάδα πολύ δυνατή”.