Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΠαρασυνταγματική δομή η επιστολή των έξι «προθύμων» βουλευτών

Παρασυνταγματική δομή η επιστολή των έξι «προθύμων» βουλευτών

Η θλιβερή εικόνα της Βουλής, ο εμπαιγμός της κυβέρνησης ως προς τη δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης κυριάρχησαν στη συνεδρίαση των τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας.

Η ωμή παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και οι επιστολές των έξι «προθύμων» βρέθηκαν στο επίκεντρο δεδομένου ότι δημιουργούν «μια παρασυνταγματική δομή που δεν έχει προηγούμενο στη διεθνή κοινοβουλευτική ιστορία».

Συγκεκριμένα, στη συζήτηση που έγινε αφού έκλεισαν οι πόρτες, έγινε κουβέντα για τη διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης, τα όσα γίνονται τα τελευταία 24ωρα στο Κοινοβούλιο και για τις επερχόμενες εκλογές.

Όπως συζητήθηκε στην συνεδρίαση των τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας ο Νίκος Βούτσης θα έπρεπε να έχει επιστρέψει τις επιστολές, του πρωθυπουργού ως ωμή παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη νομοθετική, όσο και τις επιστολές των 6, οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη «δημιουργούν μια παρασυνταγματική δομή που δεν έχει προηγούμενο στη διεθνή κοινοβουλευτική ιστορία. Είναι αδιανόητο βουλευτές να εκχωρούν εν λευκώ την ψήφο τους σε άλλο κόμμα από αυτό που ανήκουν” τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου.

«Αυταρχικοί αρχηγοί έχουν περάσει πολλοί στα πολλά χρόνια που είμαι βουλευτής, δεν έχει υπάρξει όμως ποτέ κάποιος που αποτόλμησε να ζητήσει εγγράφως την παράδοση της συνείδησής τους εν λευκώ για νομοσχέδια που θα φέρει», ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τοποθετείται ως προς τα προνόμια των αρχηγών κομμάτων.

«Η Νέα Δημοκρατία δεν διαφωνεί οι αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Ομάδων να διατηρήσουν ακόμα και μετά την απώλεια της Κ.Ο. τους το προνόμιο του λόγου, καθώς κάτι τέτοιο δεν αντίκειται στα κοινοβουλευτικά ήθη. Δε θα δεχθεί ωστόσο να διατηρήσουν τις δομές και τις παροχές που απολαμβάνουν ως επικεφαλής κοινοβουλευτικών ομάδων», επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Οι Εκλογές

Ακόμα, έγινε εκτενής συζήτηση για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει να φέρει η κυβέρνηση για την δυνατότητα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Μάλιστα, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας: «Είναι αδιανόητο και μόνο ως σκέψη να δοθεί τάχα ψήφος στους Έλληνες του εξωτερικού και να εκλέγουν τρεις μόνο από τους βουλευτές χωρίς η ψήφος τους να προσμετράται στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Είναι πρωτοφανής εμπαιγμός των Ελλήνων που δεν έχουν τη οικονομική δυνατότητα να πετάξουν για να ψηφίσουν στην Ελλάδα να μην συνυπολογίζεται η ψήφο τους στο συνολικό αποτέλεσμα των εκλογών και να περιοριστεί η βούλησή τους στην εκλογή 3 βουλευτών. Δε θα δεχθούμε να υπάρξουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους Έλληνες που ψηφίζουν εντός και εκτός Επικράτειας» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Αν συμπέσουν εθνικές και Ευρωεκλογές, η ψήφος των Ελλήνων που θα ψηφίσουν από το εξωτερικό θα μετράει στις ευρωεκλογές για το σύνολο των ευρωβουλευτών, ενώ στις εθνικές θα μετρά μόνο για τους 3 από τους 300 βουλευτές επεσήμανε ο Κωστής Χατζηδάκης με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να κάνει αναφορά στα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά την ταυτόχρονη διεξαγωγή όλων των εκλογών:

«Όσο και αν υπάρχουν διαβεβαιώσεις από την αρμόδια εταιρεία, θα πρέπει να έχουμε 45.000 εφορευτικές επιτροπές», είπε χαρακτηριστικά ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο Κώστας Τασούλας έθεσε ένα ζήτημα που δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς μέχρι στιγμής: «Υπάρχουν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ετεροδημότες που έχουν κατοχυρώσει τη δυνατότητά τους να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές στον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Επομένως, αν οι εθνικές εκλογές συμπέσουν με τις δημοτικές εκλογές, όλοι αυτοί οι πολίτες θα εξαναγκασθούν επί της ουσίας να επιλέξουν αν θα ψηφίσουν στη μία ή στην άλλη κάλπη, δεδομένου ότι θα πρέπει να μετακινηθούν την ίδια μέρα», ανέφερε ο βουλευτής Ιωαννίνων.

Για πλήρη κομματική εγρήγορση μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Οι Ευρωεκλογές, αν δεν έχουν γίνει μέχρι τότε εθνικές εκλογές, εξυπακούεται ότι θα είναι η μητέρα των μαχών και θα έχουν ακριβώς την ίδια σημασία για εμάς. Ο προεκλογικός αγώναςπου θα κάνουμε, θα είναι ακριβώς ο ίδιος. Και αυτό ισχύει και για εμένα προσωπικά».

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως εκτίμησε για μία ακόμα φορά ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Μάιο. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως είπε, «το ρολόι ήδη μετρά αντίστροφα για όλους μας για τις εκλογές της 26ης Μαΐου».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα έστειλε σαφές μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του, με κεντρικό θέμα την μάχη του σταυρού που ατύπως έχει αρχίσει:

«Κατανοώ τη μάχη του σταυρού καθώς γνωρίζετε ότι την έχω δώσει πολλές φορές. Ωστόσο θέλω να θυμίσω ότι την επομένη μέρα των εκλογών, τη σειρά εκλογής τη θυμούνται μόνο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Και για μένα αυτή η σειρά δεν έχει καμία σημασία στην αξιολόγησή μου για τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό που έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από το να μοιράζουμε την πίτα των σταυρών μεταξύ μας είναι να προσελκύσουμε κοντά μας πολίτες που δεν μας είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Γι’ αυτό και ζητώ απ’ όλους μέτρο και εφιστώ σε όλους την προσοχή».

Η Συνταγματική Αναθεώρηση

Υπήρξε αναλυτική παρουσίαση της διαδικασίας που έχει ακολουθηθεί στη βουλή με την Νέα Δημοκρατία να εκτιμά πως η κυβερνητική διαδικασία είχε διπλή στόχευση:

Πρώτον: Είχε αμιγώς προεκλογικό άρωμα, γιατί εμφανίζεται η πρόταση ενός Συντάγματος «ευτυχίας», υπό την έννοια ότι προσθέτει ωραίες λέξεις σε άρθρα, μέσω των οποίων θα επιχειρήσει για μια ακόμα φορά να αποκρύψει την παταγώδη αποτυχία του και να παρουσιάσει στους ψηφοφόρους ότι μέσω του Συντάγματος μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα που ο κ. Τσίπρας δεν κατόρθωσε να επιλύσει επί μια τετραετία. Π.χ. όπως είπε ο κ. Τασούλας ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βάλει στο Σύνταγμα τη δέσμευση της Πολιτείας «για αποτελεσματική παροχή υγείας», θέλοντας έτσι να μας πείσει ότι αν ο μη γένοιτο αποτύχει ο γιατρός, θα ελέγχεται πλέον ακόμη και από το Σύνταγμα.

Δεύτερον: Να τορπιλίσει τη Συνταγματική Αναθεώρηση με μια καινοφανή θεωρία που υποστηρίζουν τα στελέχη του ότι η προτείνουσα Βουλή θα δεσμεύσει την αναθεωρητική και ως προς το ακριβές περιεχόμενο των άρθρων. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό, όπως συμφωνήθηκε στην συνεδρίαση των τομεαρχών, από τη Νέα Δημοκρατία καθώς ποτέ δεν υπήρξε στη μεταπολίτευση προτείνουσα βουλή να δεσμεύει την επόμενη ως προς το περιεχόμενο των άρθρων, παρά μόνον για το ποια άρθρα είναι υπό αναθεώρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε η στάση της Νέα Δημοκρατία, η οποία θα ξαναβάλει μετ’ επιτάσεως όλα τα άρθρα που αρνείται ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και να συζητήσει, όπως το 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το 24 για το περιβάλλον. “Μπροστά σε αυτό το «Σύνταγμα της λεκτικής ευτυχίας» που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ θα αντιτάξει ένα νέο Σύνταγμα, όπως απαιτεί η σύγχρονη εποχή, με αναπτυξιακό πρόσημο,. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι άτολμη και ιδεοληπτική είναι ότι στις δικά της άρθρα προς αναθεώρηση δεν υπάρχει καμία λέξη για τους τομείς της Παιδείας, της Ανάπτυξης, της Δικαιοσύνης και του Περιβάλλοντος” τονίζουν αρμόδιες πηγές.

Στην Επιτροπή Αναθεώρησης η αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε 5 από τα 27 άρθρα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ: Το 32, για την αποσύνδεση της εκλογής ΠτΔ από την πρόκληση εθνικών εκλογών, το 54 για την ψήφο των αποδήμων, το 62 για τη βουλευτική ασυλία, το 86 για τις ποινικές ευθύνες υπουργών και το 101 Α για τη διευκόλυνση της επιλογής των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών.

Κατώτατος μισθός και χαμηλόμισθοι ιδιωτικοί υπάλληλοι

Η Νέα Δημοκρατία εξυπακούεται ότι θα υιοθετήσει μια πρόταση που έχει φέρει με νόμο το 2013 και θα έπρεπε ήδη να έχει ισχύσει, πλην όμως το επόμενο διάστημα θα αναδείξει, όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, το βασικότερο πρόβλημα στον ιδιωτικό τομέα που είναι οι πραγματικές εργασιακές σχέσεις και οι συνθήκες εργασίας.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηρίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά αυτή είναι ατελέσφορη, όταν δεν συνοδεύεται από τη μείωση φόρων και εισφορών, χωρίς τη μείωση του πραγματικού μισθολογικού κόστους.

Σκρέκας : για την υποκρισία της κυβερνητικής πρότασης: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 50.000 υπάλληλοι σεκιούριτι με εταιρείες που έχουν συμβάσεις με το Δημόσιο.

Η απάτη της κυβέρνησης είναι ότι δεν δεσμεύεται να αυξήσει αυτές τις συμβάσεις και, επί της ουσίας, λέει στις εταιρείες να βρουν αυτές τον τρόπο να αυξήσουν τους μισθούς».

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments