Μια σάλτσα που μυρίζει καλοκαίρι γεμάτη βιταμίνη Ε σε ένα πιάτο ζυμαρικών με ελάχιστα λιπαρά.
Προετοιμασία 20′-25′ (αν φτιάξουμε σπιτικές παπαρδέλες), 5 λεπτά (αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμες) Αναμονή 1’+ 45′ (αν φτιάξουμε σπιτικές παπαρδέλες) Μαγείρεμα 35′ λεπτά (για σπιτικές παπαρδέλες), περίπου 40 (για έτοιμες παπαρδέλες),
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)
Για τις σπιτικές παπαρδέλες
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 αβγά
30 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι
Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε 400 γρ. έτοιμες παπαρδέλες
Για τη σάλτσα μελιτζάνας και ελιάς
1 μελιτζάνα κομμένη σε κυβάκια
10 ελιές (τύπου καλαμών) σε ροδέλες
250 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
300 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πάστα ελιάς
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
¼ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
Λίγη σκόνη τσίλι ή 1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
¼ κ.γ. αποξηραμένο βασιλικό
2 κ.γ. ζάχαρη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τις παπαρδέλες
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αβγά και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για αρκετή ώρα μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και με τη βοήθεια ενός πλάστη ή της μηχανής για μακαρόνια την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο, προσθέτοντας όσο αλεύρι χρειαστεί. Στη συνέχεια, με μαχαίρι ή με τη μηχανή κόβουμε σε φαρδιές λωρίδες πλάτους 1 εκ. Τα αφήνουμε χωρίς να ακουμπούν μεταξύ τους περίπου 45′ για να ξεραθούν.
Για τη σάλτσα μελιτζάνας και ελιάς
Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την κομμένη σε κύβους μελιτζάνα με το ελαιόλαδο για τουλάχιστον 10′. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε, δυναμώνουμε τη φωτιά να πάρει μια βράση, κλείνουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15′-20′ .
Βράζουμε τις παπαρδέλες – αν είναι σπιτικές 3-4 λεπτά, αν είναι έτοιμες, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Για κάθε άτομο σερβίρουμε 1½ κούπα μακαρόνια με 5 κουταλιές σούπας σάλτσα μελιτζάνας και γαρνίρουμε με φρέσκο βασιλικό.