Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑΠαγκόσμιος συναγερμός από τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά - «Δεν την καλύπτουν...

Παγκόσμιος συναγερμός από τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά – «Δεν την καλύπτουν τα υπάρχοντα εμβόλια» – Τα συμπτώματα

Δεν έχει καταγραφεί θάνατος, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις στη Βρετανία χρειάσθηκε να γίνει μεταμόσχευση ήπατος.

Κρούσματα άγνωστης προέλευσης παιδικής ηπατίτιδας, που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν εντοπισθεί σε παιδιά σε άλλες τέσσερις χώρες της Ευρώπης, ανακοίνωσε χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), σημαίνοντας παγκόσμιο συναγερμό.

«Έπειτα από κρούσματα άγνωστης προέλευσης οξείας ηπατίτιδας που εντοπίσθηκαν από τη βρετανική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας» στις αρχές Απριλίου, «επιπλέον κρούσματα σε παιδιά έχουν αναφερθεί στη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Ισπανία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Εννέα ύποπτα κρούσματα εντοπίσθηκαν επίσης σε παιδιά ηλικίας από 1 ως 6 ετών στην Αλαμπάμα των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με το ECDC.

«Οι έρευνες συνεχίζονται σε όλες τις χώρες που αναφέρουν κρούσματα. Αυτή τη στιγμή, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας παραμένει άγνωστη», γράφει το ECDC, όμως οι βρετανοί ερευνητές «θεωρούν πως μια μολυσματική αιτία είναι η πιθανότερη λόγω των κλινικών και των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των κρουσμάτων».

Την Παρασκευή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε ανακοινώσει πως περιμένει να ανακοινωθούν νέα κρούσματα τις επόμενες ημέρες και είχε ήδη αναφέρει «λιγότερα από πέντε» κρούσματα στην Ιρλανδία και τρία στην Ισπανία.

Το ECDC, με το οποίο ήρθε σε επαφή το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν ήταν σε θέση να γνωστοποιήσει τον αριθμό των κρουσμάτων ανά χώρα.

Δεν έχει καταγραφεί θάνατος, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις στη Βρετανία χρειάσθηκε να γίνει μεταμόσχευση ήπατος.

«Οι εργαστηριακές έρευνες για τα κρούσματα απέκλεισαν ιογενείς ηπατίτιδες τύπου Α, Β, C, D και E σε όλα τα κρούσματα», σύμφωνα με το ECDC.

Σε μια πρώτη φάση το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ανακοινώσει στις 5 Απριλίου στον ΠΟΥ 10 κρούσματα σοβαρής ηπατίτιδας στη Σκωτία, πριν ανακοινώσει τρεις ημέρες αεγότερα συνολικά 74 κρούσματα, σύμφωνα με τον οργανισμό του ΟΗΕ.

Μεταξύ των βρετανικών κρουσμάτων, «πολλά είχαν σημάδια ίκτερου».

«Ορισμένα κρούσματα είχαν γαστρεντερικά συμπτώματα, περιλαμβανομένων κοιλιακών πόνων, διάρροιας και εμετών τις προηγούμενες εβδομάδες», σύμφωνα με το ECDC.

«Δεν ξέρει κανείς εάν είναι από τους γνωστούς ιούς ή είναι κάποιος νέος ιός»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στο iatropedia.gr, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους συναδέλφους του:

«Ο παιδίατρος μπορεί να εκτιμήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, να κάνει αμέσως βιοχημικό έλεγχο για να δει τη λειτουργικότητα του ήπατος με τις τρανσαμινάσες και ορισμένα άλλα ένζυμα. Κι από κει και πέρα αν όλοι αυτοί οι δείκτες είναι ανεβασμένοι στα 500 ή τα 1.000, τότε θα πρέπει να στείλει έγκαιρα το παιδί στο νοσοκομείο», τονίζει.

«Το αίτιο της ηπατίτιδας αυτής είναι τελείως καινούργιο. Οφείλεται, δηλαδή, σε κάτι που ακόμα δεν το γνωρίζουμε. Δεν είναι κανένας από τους πέντε γνωστούς ιούς των ηπατιτίδων, Α, Β, C, D, E. Δεν έχουν αναγνωριστεί σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις. Είναι κάποιος άλλος ιός και είναι δύσκολο να εντοπιστεί γιατί ιοί υπάρχουν 200 και βάλε… Πιθανόν να είναι κάποιος τοπικός ιός στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, στη Δανία, Ολλανδία κλπ και σιγά – σιγά θα επεκταθεί και θα εντοπιστεί και αλλού», τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, δεν αποκλείεται να οφείλεται σε κάποιο μεγαλοκυτταροϊό, ή αδενοϊό.

«Δεν ξέρει κανείς εάν είναι από τους γνωστούς ιούς ή είναι κάποιος νέος ιός. Υποψίες υπάρχουν, αλλά είναι πολλοί οι ιοί που κάνουν ηπατίτιδα. Μπορεί να είναι μεγαλοκυτταροϊός, αλλά το πιο πιθανό είναι να είναι ανδενοϊός, αυτός δηλαδή του κρυολογήματος. Αυτός είναι ο πιο συχνός και μπορεί να κάνει ηπατίτιδα», λέει ο ίδιος.

«Τα υπάρχοντα εμβόλια δεν καλύπτουν αυτή τη νέα νόσο»

Τα υπάρχοντα εμβόλια όπως λέει  «Δεν καλύπτουν, γιατί τα εμβόλια καλύπτουν ή την Α ή τη Β ηπατίτιδα, δηλαδή τους ιούς Α και Β της ηπατίτιδας. Αφού δεν ξέρουμε το αίτιο, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για εμβόλια. Πρέπει να βρούμε πρώτα το αίτιο», εξηγεί.

«Εμείς δεν έχουμε δει στα παιδιά ηπατίτιδες κεραυνοβόλες και θανατηφόρες. Στους ενήλικες ναι, στα παιδιά όχι. Το ότι έφτασαν στη μεταμόσχευση αυτά τα παιδιά, πιθανολογούμε ότι πρέπει να παραμελήθηκαν. Να μην το πήραν είδηση έγκαιρα δηλαδή οι γονείς, να το άφησαν, να έπαιζαν τα παιδιά, να έτρεχαν, να πήγαιναν σχολείο και να μην το κατάλαβαν. Κι αυτό γιατί στην περίπτωση αυτή, αυτό που συνιστούμε είναι ξεκούραση», λέει ο Καθηγητής Παιδιατρικής.

Σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα αν κάποιο παιδί χρειαστεί μεταμόσχευση

Η πιθανότητα της μεταμόσχευσης ήπατος μοιάζει τρομακτική, λέει ο ίδιος. Ειδικά στη χώρα μας, όπου δεν υπάρχει εξελιγμένο σύστημα μεταμοσχεύσεων και ειδικά στα παιδιά και πιο συγκεκριμένα στις μεταμοσχεύσεις ήπατος.

Πλεύρης: Είμαστε σε επιφυλακή

«Στη χώρα μας δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά, αλλά οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση γι’ αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερης των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία», αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε σχετική ανακοίνωσή του προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε χθες το πρωί και ο Έλληνας υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ο κ. Πλεύρης εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση ηπατίτιδας σε παιδιά στην Αγγλία, ενώ εξήγησε ότι σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις στο εξωτερικό χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχευση σε παιδιά ηλικιών από 3 έως 5 ετών.

Όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος, μέχρι στιγμής στη χώρα μας δεν έχει βρεθεί κρούσμα, ωστόσο «βρισκόμαστε σε αυξημένη επιφυλακή».

Τζανάκης: «Δεν έχει καμία επιδημιολογική συσχέτιση με τον κορωνοϊό»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μίλησε στο Mega για την εμφάνιση ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ευρώπη, τονίζοντας πως δεν έχει σχέση με τον κορωνοϊό.

«Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται σε 5 ιούς, μερικοί από τους οποίους μεταδίδονται είτε ιογενώς είτε τροφογενώς. Τα συμπτώματα των παιδιών δεν συνδέονται με τον κορωνοϊό καθώς στα παιδιά που εκδηλώθηκαν, δεν έχουν κάνει εμβόλιο. Έχει εκδηλώθεί σε 70 με 80 παιδιά», ανέφερε αρχικά.

«Τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά δείχνουν ότι είναι κάτι ιογενές το οποίο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, ούτε αυτού του είδους την ηπατίτιδα. Πιθανότατα να είναι μία παραλλαγή ενός αδενοϊού. Είναι πολύ εύκολη αρρώστια, οδηγεί αρχικά στο περίεργο χρώμα του ίκτερου και τα συμπτώματα μπορεί να διαφοροποιούνται. Το παιδί νιώθει κόπωση, ανορεξία, μπορεί να έχει εμετούς και διάρροιες, όπως και η υπέρχρωση στα ούρα. Τα παιδιά κινδυνεύουν κυρίως από την ηπατίτιδα Α. Είναι μολυσματικός αυτός ο τύπος της ηπατίτιδας», συνέχισε ο κ. Τζανάκης.

«Δεν έχει καμία επιδημιολογική συσχέτιση με τον κορωνοϊό», ξεκαθάρισε.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments