Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΟυκρανία - «Μανιφέστο» Σόλτς: Πώς τα λάθη του Πούτιν ένωσαν τη Δύση...

Ουκρανία – «Μανιφέστο» Σόλτς: Πώς τα λάθη του Πούτιν ένωσαν τη Δύση και οδήγησαν τη Γερμανία σε επανεξοπλισμό

Νέα εποχή αναφορικά με το ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη, αλλά και τον σύγχρονο κόσμο σηματοδοτεί η σημερινή ομιλία του Γερμανού Καγκελάριου, Όλαφ Σόλτς για το ειδικό ταμείο 100 διισ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσει την άμυνα – Ψήφος εμπιστοσύνης στο ΝΑΤΟ

Νέα εποχή για την αρχιτεκτονική άμυνας και ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης εγκαινίασε η σημερινή ομιλία, ιστορικού χαρακτήρα, του Γερμανού Καγκελάριου, Όλαφ Σόλτς, στη Bundestag. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποδεικνύεται σε επιταχυντή των ευρωπαϊκών εξελίξεων, καθώς η Γηραιά Ήπειρος αποκτά πλέον κοινό βηματισμό, ενωμένη απέναντι στις νέες απειλές του 21ου αιώνα, αλλά και διαθέτοντας πλέον τα κατάλληλα εφόδια, όπως φάνηκε από τη σημερινή ομιλία του Γερμανού Καγκελάριου, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το τέλος της «μεταπολεμικής τάξης».

Σημείο καμπής η 24η Φεβρουαρίου

Διατυπώνοντας ένα «μανιφέστο» υπέρ του «ελεύθερου κόσμου», ο Γερμανός Καγκελάριος -στην πρώτη διεθνή κρίση που κλήθηκε να διαχειριστεί στην αρχή της θητείας του στο ύπατο αξίωμα της Γερμανίας- διατύπωσε καθαρά το διακύβευμα για τη χώρα του, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης. «Η 24η Φεβρουαρίου 2022 αποτελεί σημείο καμπής (…) Ο κόσμος μετά δεν θα είναι ίδιος με τον κόσμο πριν» από αυτή την ημερομηνία», με το Βερολίνο να αντιλαμβάνεται την ιστορικότητα των στιγμών, σημαίνοντας «σειρήνες» αφύπνισης για το ευρωπαϊκό κεκτημένο και αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα το μερίδιο των ευθυνών που του αντιστοιχεί, ως η ισχυρότερη χώρα της ευρωζώνης, απέναντι στην Ιστορία.

Εξοπλιστικά-μαμούθ

Ο Γερμανός Καγκελάριος τόνισε ότι οι ενέργειες του Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από κανέναν και με τίποτα» και συνέχισε, λέγοντας πως ξέρω ποιες είναι ανησυχίες των πολιτών. «Το ερώτημα όμως είναι αν μπορούμε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας για να εμποδίσουμε τον Πούτιν να γυρίσει το ρολόι πίσω στην εποχή των ηγεμόνων του 19ου αιώνα» συμπλήρωσε ο κ. Σόλτς στην έκτακτη συνεδρίαση της γερμανικής αντιπροσωπείας, όπου καταχειροκροτούμενος από όλες τις πτέρυγες, ανακοίνωσε ένα ειδικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα, ανατρέποντας πλήρως τον μέχρι τότε εθνικό προϋπολογισμό για τις αμυντικές δαπάνες της χώρας. Αυτό θα αντιστοιχεί το 2024 στο 2% του ΑΕΠ της Γερμανίας, εξήγησε. «Το κάνουμε για τη δική μας ασφάλεια, όχι μόνο για να τηρήσουμε τον λόγο μας στους συμμάχους», συμπλήρωσε ο κ. Σόλτς, ευθυγραμμιζόμενος πλέον με τη σχετική υποχρέωση για τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, ως και μια «ψήφος εμπιστοσύνης» στη Συμμαχία.

Παράθυρο ευκαιρίας

Παράλληλα, ο Γερμανός Καγκελάριος προανήγγειλε κοινό αμυντικό πρόγραμμα με το Παρίσι, με το γαλλογερμανικό άξονα να ηγείται στο εξής με νέους όρους της ευρωπαϊκής άμυνας, επισπεύδοντας την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, μπροστά στην απειλή της «μεταπολεμικής τάξης». Η επόμενη γενιά μαχητικών αεροσκαφών και τανκς πρέπει να φτιαχτεί στην Ευρώπη από κοινού με τη Γαλλία, συνέστησε ο κ. Σόλτς, ανοίγοντας ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας και για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, σε περίπτωση που η αναβάθμιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων στο εξής περνά μέσα από τις βιομηχανίες των κρατών – μελών της ΕΕ.

Άμυνα, αντί δημοσιονομικής ορθοδοξίας

Η πλήρης μεταστροφή στο γερμανικό δόγμα της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, το οποίο κρατούσε καθηλωμένες τις αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας επί δεκαετίες, συνιστά την πλέον εμβληματική απάντηση του Βερολίνου απέναντι στην ανάδυση νέων περιφερειακών προκλήσεων για την Ευρώπη και τον κόσμο, καθώς ο κ. Σόλτς περιέγραψε πως η Γερμανία βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, στη «νέα πραγματικότητα» που δημιούργησε ο Ρώσος πρόεδρος. Παράλληλα, η κίνηση του Βερολίνου να άρει τους δημοσιονομικούς περιορισμούς στο εθνικό οικονομικό πρόγραμμα προς όφελος του ευρωπαϊκού, αμυντικού κεκτημένου, ανοίγει το δρόμο για σαρωτικές αλλαγές και σε άλλες ευρωπαϊκές δημοσιονομικές πολιτικές, όπως για παράδειγμα η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «έβαλε τον εαυτό του στο περιθώριο όλης της διεθνούς κοινότητας με μια επαίσχυντη παραβίαση του διεθνούς δικαίου (…) ήθελε να διχάσει την ήπειρο με τη δύναμη των όπλων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός Καγκελάριος, επικεντρώνοντας τώρα πόρους και δυνάμεις στην ανάσχεση του αναθεωρητισμού (με πρώτο τον ρωσικό), μέσα από ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα – μαμούθ, αλλά και με την Ευρώπη σε κοινή «γραμμή μάχης» απέναντι στην Μόσχα.

Στο στρατιωτικό επίπεδο, η οραματική ομιλία του Γερμανού Καγκελάριου σηματοδοτεί ταυτόχρονα την κάλυψη του χαμένου εδάφους για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες είχαν μειωθεί αριθμητικά τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το επίπεδο που διατηρούσαν κατά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ενώ το Ειδικό Ταμείο θα συμβάλλει και στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Ευρώπης, την οποία διατηρούν μέχρι τώρα σε ικανό επίπεδο οι αμυντικοί εξοπλισμοί της Γαλλίας και της Ελλάδας.

Προτεραιότητα η αποτροπή

Ήδη, μια πρώτη συμμετοχή της Γερμανίας στην ενιαία ευρωπαϊκή στάση απέναντι στη ρωσική εισβολή, αποτελεί κατά το Γερμανό Καγκελάριο η απόφαση της χώρας του να συνδράμει με οπλικά συστήματα τις ουκρανικές δυνάμεις, καθώς ο κ. Σόλτς χαρακτήρισε ως κρίσιμης σημασίας την αποτροπή της επέκταση της σύγκρουσης σε άλλες χώρες. Αυτός ο πόλεμος, άλλωστε, είναι πόλεμος του Πούτιν, δήλωσε για μία ακόμη φορά ο Γερμανός καγκελάριος και ξεκαθάρισε ακόμα ότι η Γερμανία δεν θα επιτρέψει στον Ρώσο πρόεδρο να ανοίξει παλιές πληγές.

«Ρωσική Αυτοκρατορία»

Παράλληλα, ο κ. Σόλτς εμφανίστηκε πεπεισμένος αναφορικά με τον πολιτικό στόχο του Ρώσου Προέδρου, επισημαίνοντας πως «ο Πούτιν θέλει να φτιάξει μια ρωσική αυτοκρατορία και να διαμορφώσει τα χαρακτηριστικά της Ευρώπης σύμφωνα με τις ιδέες του». «Είναι σαφές ότι πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα στην ασφάλεια της χώρας μας, προκειμένου να προστατεύσουμε την ελευθερία μας. Χρειαζόμαστε ισχυρές υπερσύγχρονες ένοπλες δυνάμεις» συμπλήρωσε, στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σόλτς, μολονότι υπενθύμισε ότι «η συμφιλίωση Γερμανών και Ρώσων είναι από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της ιστορίας», ενώ επαίνεσε όσους διαδηλώνουν στη Ρωσία κατά των ενεργειών της ηγεσίας τους. «Χρειάζεται μεγάλο θάρρος», όπως είπε.

Μηνύματα προς Άγκυρα

Επιπλέον, η καθαρή -και σκληρή στάση- του Γερμανού Καγκελάριου απέναντι στο «νέο- Τσαρικό» αφήγημα της Ρωσίας, αποτελεί ένα έμμεσο μήνυμα και προς άλλους δυνάμει αναθεωρητές της διεθνούς τάξης, όπως λόγου χάρη η Τουρκία. Μήνυμα, το οποίο βαραίνει ακόμη περισσότερο στην περίπτωση της Άγκυρας, καθώς η Γερμανία της «περιόδου Μέρκελ» αποτέλεσε βασικό συνομιλητή της Τουρκίας, αλλά και βαλβίδα αποσυμπίεσης σφοδρών κυρώσεων και καταδίκης της τουρκικής παραβατικότητας εντός της ΕΕ.

Νέο ενεργειακό δόγμα

Η αλλαγή σελίδας αναφορικά με το ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη, αλλά και τον σύγχρονο κόσμο αντανακλάται ακόμη περισσότερο στην τοποθέτηση του Καγκελάριου Σόλτς αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων προς την Μόσχα. Τόσο η «ειδική σχέση» που απολάμβανε τα τελευταία χρόνια το Βερολίνο από την Μόσχα στο ενεργειακό πεδίο (ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στην ΕΕ), αποκορύφωμα της οποίας υπήρξε ο σχεδιασμός του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, όσο και η ουδέτερη στάση που κρατούσε η προκάτοχος του κ. Σόλτς, Άνγκελα Μέρκελ απέναντι στις δυτικές αντιρρήσεις για τον συγκεκριμένο αγωγό, αποτελούν πλέον παρελθόν, καθώς ο Γερμανός Καγκελάριος εξήγγειλε την ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας του από τη Ρωσία.

Ειδικότερα, ο κ. Σόλτς ανακοίνωσε την κατασκευή 2 τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου, ώστε να αποθηκευτούν μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου, αλλά και την ανακατεύθυνση της ενεργειακής αγοράς σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Αυτό που είναι πλέον απαραίτητο βραχυπρόθεσμα, πρέπει να συνδυαστεί με αυτό που απαιτείται μακροπρόθεσμα», σχολίασε ο Γερμανός Καγκελάριος, προεξοφλώντας πως «ο Πούτιν θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει τον πόλεμό του», καθώς «η ρωσική ηγεσία θα νιώσει σύντομα τη σκληρότητα των κυρώσεων».

Ομόφωνη έγκριση

Απόλυτη στήριξη στο «πακέτο Σόλτς», αλλά και την πλήρη αλλαγή ως προς τη γραμμή πλεύσης της γερμανικής πολιτικής παρείχε η γερμανική Βουλή, επισφραγίζοντας το νέο γερμανικό δόγμα. Ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος πήρε τον λόγο αμέσως μετά τον καγκελάριο, έσπευσε να συγχαρεί τον κ. Σολτς για την ομιλία του και να εγγυηθεί ότι «αυτόν τον δρόμο θα τον πάμε μαζί».

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments