Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΚΑΟπαδική βία: Τα 4+2 μέτρα Μητσοτάκη - Ακόμα και αποκλεισμός από τις...

Οπαδική βία: Τα 4+2 μέτρα Μητσοτάκη – Ακόμα και αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αν χρειαστεί

«Το οφείλουμε στη μνήμη του Μιχάλη, στη μνήμη του Άλκη, άλλων θυμάτων, αλλά κυρίως το οφείλουμε και στα εκατομμύρια των φιλάθλων» αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός

Αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμα και σε αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, εάν η οπαδική βία οδηγηθεί στα άκρα, εμφανίζεται η κυβέρνηση, όπως προκύπτει και από ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρωθυπουργός «κωδικοποιεί» τα τέσσερα μέτρα άμεσης ισχύος, ενώ παραθέτει και άλλα δύο, που θα εφαρμοστούν, εάν χρειαστεί.

metra_tessera_ppost

Στην ανάρτησή του τονίζει τα ακόλουθα:

«Αυτό το “ως εδώ” το οποίο φωνάζουμε ήρθε η ώρα να του δώσουμε πραγματικό περιεχόμενο. Να χτίσουμε πάνω στην πρόοδο η οποία έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι αρκετή όμως. Και γι’ αυτό είμαστε εδώ και θέλω να ευχαριστήσω τον Προέδρο της UEFA, Aleksander Čeferin για τη συμβολή του.

Σκοπός μας είναι να ενεργοποιήσουμε όχι μόνο τους εθνικούς, αλλά και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στο μέτωπο της αποτροπής της βίας και της τιμωρίας όσων ανέχονται, ευνοούν και τελικά διαπράττουν τέτοια περιστατικά βίας. Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι και θα είναι συνολική.

Το οφείλουμε στη μνήμη του Μιχάλη, στη μνήμη του Άλκη, άλλων θυμάτων, αλλά κυρίως το οφείλουμε και στα εκατομμύρια των φιλάθλων. Των αγνών φιλάθλων που αγαπούν το ποδόσφαιρο, που θέλουν να πηγαίνουν στο γήπεδο με τα παιδιά τους, με τις οικογένειές τους, για τους οποίους τα σπορ, και ειδικά το ποδόσφαιρο, είναι μια πηγή χαράς, είναι μια πηγή διασκέδασης. Και αυτούς τους στόχους που από κοινού θέσαμε, δεσμευόμαστε ότι θα τους πετύχουμε».

Τι συζητήθηκε με την UEFA και τους τέσσερις «μεγάλους»

Όπως προέκυψε από τις επαφές στο Μέγαρο Μαξιμου νωρίτερα σήμερα, με τέσσερα μέτρα άμεσης εφαρμογής και προειδοποίηση για ακόμα αυστηρότερα αν δεν υπάρξει συμμόρφωση επιχειρεί η κυβέρνηση να βάλει τέλος στο φαινόμενο της αθλητικής βίας και τη δράση των χούλιγκαν εντός και εκτός γηπέδων.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι τα μέτρα αυτά συζητήθηκαν και ανακοινώθηκαν ενώπιον του προέδρου της UEFA τους προσδίδει μια ιδιαίτερη βαρύτητα και υποχρεώνει όλους όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη σήμερα, Τετάρτη, στο Μέγαρο Μαξίμου να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Δείτε φωτογραφίες από τη σύσκεψη

uefa_maksimou__2_
Αριστερά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη φωτογραφία φαίνονται κατά σειρά οι Γιώργος Κοσμάς (CEO της ΠΑΕ ΑΕΚ), Δημήτρης Μελισσανίδης, Γιάννης Αλαφούζος, Αλεξάντερ Τσέφεριν – Δεξιά του πρωθυπουργού κατά σειρά είναι οι Γιάννης Μπρατάκος, Άκης Σκέρτσος, Σταύρος Παπασταύρου, Γιάννης Βρούτσης, Γιάννης Οικονόμου
uefa_maksimou__1_
Γιάννης Αλαφούζος, Ευάγγελος Μαρινάκης, Αλεξάντερ Τσέφεριν, Κυριάκος Μητσοτάκης
uefa_maksimou___1_
Δημήτρης Μελισσανίδης (αριστερά) Γιάννης Αλαφούζος (κέντρο), Ευάγγελος Μαρινάκης (δεξιά)
alafouzos-melissanidis
Γιάννης Αλαφούζος – Ευάγγελος Μαρινάκης
uefa_maksimou___5_
Δημήτρης Μελισσανίδης, Γιάννης Αλαφούζος, Ευάγγελος Μαρινάκης
siskspeis3
Χειραψία Ευάγγελου Μαρινάκη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου

Τα δύο από τα μέτρα αυτά – το κλείσιμο για όλες τις λέσχες οπαδών και η λειτουργία των καμερών στα γήπεδα – προβλέπονταν στον νόμο Αυγενάκη που είχε συνταχθεί μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού , το τρίτο – ο έλεγχος από την ΕΛΑΣ σε θύρες οργανωμένων οπαδών «που μας δημιουργούν συχνά προβλήματα» όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – έχει το όμοφωνο «ναι» των Big 4 του ελληνικού ποδοσφαίρου (Ολυμπιακού, ΠΑΟ, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ) ενώ το τέταρτο αφορά τη δημιουργία παρατηρητηρίου βίας με συμμετοχή πολλών διαφορετικών κρατών ώστε η UEFA να μπορεί να προειδοποιεί εγκαίρως για γεγονότα υψηλού κινδύνου.

Όπως επισήμαιναν άλλωστε κυβερνητικές πηγές οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στα μέτρα αυτά θέτουν τις μεγάλες ΠΑΕ προ των ευθυνών τους.

Ο πρωθυπουργός πήγε, μάλιστα, ένα βήμα μπροστά στα ενδεχόμενα μέτρα, προειδοποιώντας και με κλείσιμο θυρών οργανωμένων οπαδών αλλά και για αποκλεισμό ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μολονότι διευκρίνισε ότι αυτό είναι το ύστατο μέτρο για το οποίο εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν οι περιστάσεις που θα προκαλέσουν την ενεργοποίησή του.

Στην προσπάθειά αυτή αρωγός θα είναι και η UEFA, βάσει των δηλώσεων του Αλεξάντερ Τσεφερίν, ο οποίος ήταν κατηγορηματικός: «Σήμερα κάναμε ένα πρώτο βήμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Είμαστε αποφασισμένοι. Ήρθαμε σε επαφή με τον πρωθυπουργό μετά τα γεγονότα, κάναμε την αυτοκριτική μας και είπαμε ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε και ακόμα περισσότερα».

Από την πλευρά τους Ευάγγελος Μαρινάκης και Γιάννης Αλαφούζος με τα υπομνήματα που κατέθεσαν στη σύσκεψη «έδειξαν» τις σημαντικότερες παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου: την ΕΠΟ και τη διαιτησία. Παρά τα διαφορετικά επιχειρήματά τους, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δια των ιδιοκτητών τους τόνισαν τα προβλήματα στη λειτουργία και την εκλογή των οργάνων της ΕΠΟ ενώ ζήτησαν να υπάρξει επαγγελματική διαιτησία καθώς και παρουσία ξένων διαιτητών και διαιτητών VAR σε όλα τα ντέρμπι του Ελληνικού Πρωταθλήματος που θα επιλέγονται από τους αξιωματούχους της FIFA και της UEFA σε απευθείας συζητήσεις με τις Ομοσπονδίες τους και χωρίς την εμπλοκή της ΕΠΟ.

Ο Ολυμπιακός ζήτησε, επίσης, τη δημιουργία Ειδικής Μονάδας για την αντιμετώπιση της βίας στον Αθλητισμό και αυστηροποίηση του Νόμου και ποινές ισόβιου αποκλεισμού από τους αθλητικούς χώρους σε όσους καταδικάζονται για άσκηση βίας σε αθλητικό χώρο ενώ ο Παναθηναϊκός ζήτησε την αναβάθμιση της επιτροπής επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικές πηγές έλεγαν μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου παρουσία των τριών ιδιοκτητών Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και στενού συνεργάτη του Ιβάν Σαββίδη από τον ΠΑΟΚ ότι η συζήτηση ήταν «ειλικρινής και εποικοδομητική».

Μητσοτάκης: Κλείνουν οι λέσχες οπαδών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τις δηλώσεις του, μετά την ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου, εκφράζοντας την οδύνη του «για τον χαμό ενός ανθρώπου στον βωμό της τυφλής οπαδικής βίας».

Όπως είπε ο χουλιγκανισμός είναι «μάστιγα που δηλητηριάζει τις κοινωνίες, όπως είδαμε ακόμα και τις σχέσεις κρατών». «Μιλάμε για εγκληματικες συμμορίες που με πρόσχημα το ποδόσφαιρο δίνουν ραντεβού θανάτου» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Έχει κανόνες. Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Ούτε η χώρα ούτε η δικαιοσύνη δέχεται υποδείξεις από καμία άστοχη φωνή εκτός συνόρων, ακόμα κι αν αυτή είναι επίσημη» απαντώντας έτσι σε όσα έχει υποστηρίξει τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος της Κροατίας.

Αφού σημείωσε ότι «δυστυχώς η στάση των ομάδων και του Τύπου δεν προωθεί αρκετές φορές μια κουλτούρα σεβασμού» στη συνέχεια τόνισε ότι «απαιτείται κινητοποίηση όλων. Γι αυτό υπήρξε μια ευρεία συνάντηση που ήταν παραγωγική».

«Η πολιτεία επανεξετάζει το πλέγμα των μέτρων της κατά της αθλητικής βίας. Εντοπίστηκαν κενά που θα καλυφθούν» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι «ωστόσο δεν θα πετύχουμε τον στόχο χωρίς τη συμμετοχή των ομάδων και των ιδιοκτητών τους. Έχουν και αυτοί χρέος να ενεργοποιήσουν κάμερες μέσα στο γήπεδο».

Ειδικά για την δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι «οι ένοχοι για όσα έγιναν στη Νέα Φιλαδέλφεια θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν» στέλνοντας, επίσης, το μήνυμα ότι «φαινόμενα αδράνειας δεν θα γίνουν ανεκτά».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «σε εθνικό επίπεδο όπως ορίζει ο νόμος οι λέσχες οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει έναν σύνδεσμο που θα έχει έδρα την ΠΑΕ. Παράλληλα η ΕΛΑΣ θα έχει ουσιαστικό έλεγχο για να ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων στις θύρες που μας έχουν δημιουργήσει πρόβλημα. Η ευθύνη μεταπίπτει από τις ασφάλειες των γηπέδων στην ΕΛΑΣ και σε αυτό συμφώνησαν και οι 4 ΠΑΕ».

Προειδοποίησε, δε, ότι «υπάρχουν στη φαρέτρα και άλλα μέτρα όπως το κλείσιμο των θυρών» εκφράζοντας την ελπίδα «να μην υποχρεωθούμε σε ενεργοποίηση του ύστατου μέτρου του αποκλεισμού των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

Μιλώντας γενικότερα για το φαινόμενο της αθλητικής βίας σημείωσε ότι «υποτίθεται ότι είναι μια βια που γίνεται συχνά άλλοθι του ποινικού υποκόσμου και του περιθωρίου ενώ ορισμένες φορές αποκτά πολιτικά χαρακτηριστικά». Όπως τόνισε «το θέμα αντιμετωπίζεται με πρόληψη και καταστολή» υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρέπει να επαναληφθεί η επιχειρησιακή αστοχία» όπως στην δολοφονική επιδρομή των Κροατών χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια.

«Τα παιδιά στην κερκίδα είναι παιδιά της γειτονιάς. Δεν είναι εχθροί επειδή φοράνε άλλη φανέλα» κατέληξε ο πρωθυπουργός ο οποίος έκλεισε τις δηλώσεις του με τη φράση: «Δεσμευόμαστε ότι τους στόχους που θέσαμε θα τους πετύχουμε».

Πρόεδρος UEFA: «Καρκίνος» ο χουλιγκανισμός

«Καρκίνο» χαρακτήρισε από την πλευρά του την οπαδική βία ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσεφέριν, ο οποίος έκανε πρώτος δηλώσεις μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου

«Όλοι είμαστε λυπημένοι και εξαγριωμένοι λόγω αυτών των φοβερών που συνέβησαν, λόγω της παράλογης βίας γιατί κάποιοι χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για να ασκήσουν βία. Τι είδους άνθρωπος επιτίθεται σε έναν άλλο λόγω φανέλας; Αυτός είναι ο καρκίνος του ποδοσφαίρου. Μην τους λέτε οπαδούς. Είναι αυτοί που χρησιμοποιούν βλακωδώς τις ιδέες τους. Φτάνει πια. Αυτό πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει. Η βία και ο χουλιγκανισμός δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης και πέραν αυτής» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσεφέριν κάνοντας αναφορά στα αιματηρά επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας.

«Ζητώ από όλους να μας βοηθήσετε για να εξαφανίσουμε τον καρκίνο αυτό, όχι μόνο από το ποδόσφαιρο, αλλά και από την κοινωνία. Σήμερα κάναμε ένα πρώτο βήμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Είμαστε αποφασισμένοι. Ήρθαμε σε επαφή με τον πρωθυπουργό μετά τα γεγονότα, κάναμε την αυτοκριτική μας και είπαμε ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε και ακόμα περισσότερα» κατέληξε.

Οι θέσεις και οι προτάσεις που παρέδωσε ο Μαρινάκης σε Μητσοτάκη και Τσέφεριν

Πακέτο προτάσεων για την καταπολέμηση της βίας και τη βελτίωση της λειτουργίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, κατέθεσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, για λογαριασμό της ΠΑΕ Ολυμπιακός, στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν πριν την έναρξη της διευρυμένης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μεταξύ άλλων, η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ ζητά τη δημιουργία Ειδικής Μονάδας για την αντιμετώπιση της βίας στον Αθλητισμό, την εφρμογή της Ολιστικής Μελέτης για το ποδόσφαιρο και τον εκσυγχρονισμό της ΕΠΟ και την καθιέρωση επαγγελματικής διαιτησίας στη Super League.

siskepsi_marinakis

Αναλυτικά, το πλαίσιο των θέσεων του «ερυθρόλευκων» έχει ως εξής:

«ΒΙΑ και ποδόσφαιρο

* Τα ζητήματα βίας και εγκληματικής συμπεριφοράς στο ποδόσφαιρο είναι ξεκάθαρα κοινωνικό φαινόμενο.
* Ενώ υπάρχει εξοντωτικό τιμωρητικό πλαίσιο για τις ομάδες (ΠΑΕ) που πληρώνουν εκατομμύρια πρόστιμα, οι παραβάτες δεν συλλαμβάνονται και δεν έχουν καμμιά κύρωση.
* Είναι δουλειά της Πολιτείας να ελέγχει αν αυτός που μπαίνει στο γήπεδο οπλοφορεί και όχι των ομάδων. Μέχρι σήμερα δε γίνεται ο παραμικρός έλεγχος ειδικά στις εξέδρες των φανατικών φιλάθλων.
* Επίσης είναι δουλειά και υποχρέωση της Πολιτείας να εφαρμόζει το νόμο και να σταματήσει τις συμμορίες που λυμμαίνονται το ποδόσφαιρο και ανθρώπους παραβατικούς που δεν έχουν καμμιά δουλειά να βρίσκονται στα γήπεδα μας.
* Ένας σημαντικός λόγος που υπάρχει η βία στα γήπεδα είναι η αίσθηση ότι υπάρχει οργανωμένη αδικία από τους θεσμούς γι αυτό πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές αν θέλουμε να πάμε μπροστά.
* Πρέπει να καταλάβετε ότι ακόμα και το φετινό Πρωτάθλημα που αρχίζει σε λίγες μέρες αρχίζει μέσα σε μια σκιά από το Σκάνδαλο Στοιχηματισμού που έχει ξεσπάσει και από την έρευνα της Ιντερπόλ που ελπίζουμε ότι θα φτάσει μέχρι το τέρμα και θα πληρώσουν οι εμπλεκόμενοι, οι ένοχοι!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ:

1. Δημιουργία Ειδικής Μονάδας για την αντιμετώπιση της βίας στον Αθλητισμό.
2. Αυστηροποίηση του Νόμου και ποινές ισόβιου αποκλεισμού από τους αθλητικούς χώρους σε όσους καταδικάζονται για άσκηση βίας σε αθλητικό χώρο.
3. Πλαίσιο ελέγχων στα γήπεδα από την ΕΛ.ΑΣ. ώστε να μην εισέρχονται χιλιάδες φίλαθλοι χωρίς κανέναν έλεγχο εντός των γηπέδων.

Μη εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης από την ΕΠΟ:

* Η Ολιστική Μελέτη για το Ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν μια προσπάθεια να εκσυγχρονιστεί η ΕΠΟ και να λειτουργήσει με βάση τη νομιμότητα. Όμως η Ολιστική Μελέτη δεν εφαρμόστηκε στην ουσία της.
* Δεν υπάρχουν κανονισμοί για τις επιτροπές της ΕΠΟ! Οι συνεδριάσεις (χρόνος τέλεσης) αλλά και η ατζέντα των επιτροπών γίνεται αυθαίρετα και χωρίς προετοιμασία για τα μέλη τους προφανώς με δόλο. Υπάρχουν περιπτώσεις που κανονισμοί εκατοντάδων σελίδων στέλνονται για προετοιμασία λίγες ώρες πριν στα μέλη των επιτροπών.
* Η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ προβλέπεται από την ΟΜ ότι θα είναι η Επιτροπή που θα έχει αποφασιστικό ρόλο σε όλα τα θέματα που αφορούν στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Όμως όπως συγκροτήθηκε η συγκεκριμένη επιτροπή από την ΕΠΟ ορίζει ως… μειοψηφία τους εκπροσώπους του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και αποφασίζει για όλα μας τα ζητήματα το Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.
* Καμία θεσμική αναδιοργάνωση δεν έγινε. Αντίθετα, τοποθετήθηκε ένας CEO χωρίς κανένα διεθνή διαγωνισμό και ένας δοτός Πρόεδρος που παρακολουθεί σαν μαριονέτα ή μηχανορραφεί.
* Δεν ετοιμάστηκε κανένα πλάνο για την Εθνική Ομάδα και το προπονητικό της κέντρο όπως σαφέστατα προέβλεψε η Ολιστική Μελέτη. Αντίθετα, αδιαφανώς, οι ελεγχόμενοι, ορίζουν ως έδρα της Εθνικής το γήπεδο της ΑΕΚ, προπονητικό αντί μισθώματος το γήπεδο της ΑΕΚ.
* Ταυτόχρονα οι δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν να έχει η ΕΠΟ στα χέρια της δυο προτάσεις για το προπονητικό κέντρο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τις FIFA/UEFA.Η μια στο Ελληνικό, από τη Lamda, που θέλει το προπονητικό στο πιο σύγχρονο και μεγάλο πάρκο της Ευρώπης με κόστος κοντά στα 20.000.000 και παράδοση εντός του 2024 όμως η ΕΠΟ προτιμά τη λύση στο Μαρκόπουλο, σε περιβάλλον… Ιπποδρόμου, όπου η ΕΠΟ θα πληρώσει 28 εκατομμύρια και η παράδοση θα γίνει μετά από χρόνια. Και όλα αυτά γιατί πρόκειται για έκταση συγκεκριμένων συμφερόντων.
* Το εκλεκτορικό σώμα συνεχίζει να είναι ένα σύνολο ανθρώπων με απόλυτη εξάρτηση και είναι απαράδεκτο το 2023 να μην είναι περισσότεροι αυτοί που ψηφίζουν στις Εκλογές της Ομοσπονδίας.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ:

1. Πρόεδρος της ΕΠΟ κοινής αποδοχής και ομάδα Ειδικών από UEFA και FIFA που θα εφαρμόσουν την Ολιστική Μελέτη με συνέπεια και με την ύπαρξη κανονισμών λειτουργίας για όλες τις σχετικές επιτροπές. Αναδιοργάνωση σε επίπεδο Πειθαρχικών, Εθνικών Ομάδων, Υπηρεσιών της ΕΠΟ.
2. Να ψηφίζουν στις εκλογές της Ομοσπονδίας όλα τα Σωματεία που είναι νόμιμα και συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Μητρώο.
3. Άμεση αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου ώστε το Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο να έχει την Πλειοψηφία στην Επιτροπή.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΣΤΗΝ SL+ξένοι διαιτητές στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο.

* Όπως γνωρίζετε ήδη προβλέπεται σε νόμο της Πολιτείας η λειτουργία επαγγελματικής Διαιτησίας στο ποδόσφαιρο. Προτείναμε ήδη στην ΕΠΟ την ίδρυση της GRO (Greek Referee Organisation) στην οποία η ΕΠΟ θα είναι μέτοχος με 20%, όμως η ΕΠΟ δεν επιθυμεί να διοικεί το Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο τη διαιτησία; Για ποιο λόγο; Και οικονομία θα κάνει και δεν θα την κατηγορεί κανείς για διαπλοκή.
* Κάποιοι θεωρούν ότι κάποιες ομάδες έχουν πρόβλημα με την παρουσία του κυρίου Clattenburg που οι FIFA/UEFA είχαν προτείνει για το Ελληνικό Ζήτημα. Δε με ενδιαφέρει αν είναι ο συγκεκριμένος. Ας μας δώσουν κάποιον άλλον. Να μην ξέρουμε ποιος είναι ακόμα καλύτερα. Αλλά τα πράγματα θα γίνονται επαγγελματικά και χωρίς εμπλοκή τοπικών Ενώσεων που θα κάνουν τον ατζέντη του κάθε διαιτητή.
* Παρατηρώ επίσης ότι η ΕΠΟ δείχνει σπουδή στο να σταματήσουν να έρχονται ξένοι διαιτητές στα μεγάλα παιχνίδια. Αν γίνει αυτό, τα επίπεδα αμφισβήτησης θα εκτιναχθούν και πάλι στα ύψη. Θα πρέπει από τη συνάντηση αυτή να προκύψει εκ νέου η δέσμευση της UEFA για την παρουσία ξένων διαιτητών στους αγώνες των ελληνικών διοργανώσεων. Αν σταματήσουν να έρχονται ξένοι διαιτητές στην Ελλάδα, τότε η σημερινή σύσκεψη που συγκαλέστηκε με αφορμή τα περιστατικά βίας που σημειώθηκαν πρόσφατα, θα πρέπει να γίνεται κάθε εβδομάδα.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ

1. Άμεση εφαρμογή της απόφασης της Super League για να λειτουργήσει την GRO με συμμέτοχο την ΕΠΟ. Ήδη υπάρχει έτοιμο πλάνο και προετοιμασία ενός έτους από την Super League.
2. Ξένους διαιτητές και Διαιτητές VAR σε όλα τα ντέρμπι του Ελληνικού Πρωταθλήματος που θα επιλέγονται από τους αξιωματούχους της FIFA και της UEFA σε απευθείας συζητήσεις με τις Ομοσπονδίες τους και χωρίς την εμπλοκή της ΕΠΟ. Κριτήριο πρέπει να είναι να είναι οι διαιτητές αυτοί (και οι διαιτητές VAR της ομάδας τους) από τη λίστα Elite διαιτητών ή την Α’ Κατηγορία ή διαιτητές που διαιτητεύουν στην Α’ κατηγορία των δέκα κορυφαίων Πρωταθλημάτων με βάση την κατάταξη της UEFA. Θα πρέπει η UEFA να καταλάβει ότι στο κομμάτι της Διαιτησίας η ΕΠΟ είναι το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος, και δεν μπορεί να είναι μέρος της λύσης».

Το υπόμνημα του Παναθηναϊκού

Υπόμνημα με τις προτάσεις της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για την καταπολέμηση της βίας και τη διοίκηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έστειλε ο Γιάννης Αλαφούζος στους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλεξάντερ Τσέφεριν, πριν την έναρξη της διευρυμένης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το υπόμνημα του Γιάννη Αλαφούζου σε Μητσοτάκη και Τσέφεριν αναφέρει:

«Προς

Πρόεδρο της Κυβερνήσεως κ. Κ. Μητσοτάκη

Πρόεδρο UEFA κ. A. Ceferin

Αθήνα, 16 Αυγούστου 2023

Κύριοι,

Τα θέματα διαφάνειας αποτελούν την βασική επιδίωξη του οδικού χάρτη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/UEFA/FIFA για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την λειτουργία του ελληνικού ποδοσφαίρου όπως η βία στα γήπεδα, η χειραγώγηση των αποτελεσμάτων και η απομάκρυνση πολλών φιλάθλων από τους αγωνιστικούς χώρους. Η έλλειψη διαφάνειας έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα την διαφθορά η οποία τροφοδοτεί την βία.

Α. ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΟ

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ – Άμεση αλλαγή της εκλογικής διαδικασίας με τη διεύρυνση της εκλογικής βάσης, με τρόπο ώστε το σύνολο των εμπλεκομένων (επαγγελματικά και ερασιτεχνικά σωματεία) να αναλάβουν τις ευθύνες τους μέσα από μία διαδικασία ταυτόχρονης απευθείας εκλογής της ηγεσίας της ομοσπονδίας. Σήμερα η εκλογή γίνεται ουσιαστικά μόνο από 55 ΕΠΣ που σίγουρα δεν εκπροσωπούν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, συνήθως όμως ούτε και το ερασιτεχνικό, αλλά διευκολύνει τον έλεγχο της ΕΠΟ από εξωθεσμικά συμφέροντα, τα οποία διαμορφώνουν και χρησιμοποιούν τις κατά καιρούς συγκυριακές πλειοψηφίες.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ – Η ανάθεση από την ΕΠΟ όλων των αρμοδιοτήτων που αφορούν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην επιτροπή. Σήμερα η επιτροπή αυτή, παρά τις αντίθετες κατευθύνσεις του οδικού χάρτη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/UEFA/FIFA, είναι υποβαθμισμένη με εισηγητικό μόνο ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να υλοποιηθεί η πλήρης θεσμική και οργανωτική αναδιοργάνωση της επιτροπής.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ – Η δημοσιοποίηση αναλυτικού προϋπολογισμού και απολογισμού της Ομοσπονδίας προς τους χρηματοδότες της και το ευρύτερο κοινό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη εύρυθμη λειτουργία της. Σήμερα παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της Super League, που είναι ο βασικός χρηματοδότης της ΕΠΟ, δεν έχει παρασχεθεί κανένα στοιχείο, ενισχύοντας την καχυποψία για κακοδιαχείριση και ατασθαλίες.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ – Η Νομοθετική ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν την οργάνωση και την λειτουργία της επαγγελματικής διαιτησίας σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/UEFA/FIFA, με την παράλληλη ανεξαρτητοποίησή της από την ΕΠΟ. Στο μεταξύ χρονικό διάστημα να διατηρηθεί ο ορισμός διεθνών διαιτητών στα ντέρμπι του επαγγελματικού πρωταθλήματος που ισχύει από το 2018 με πολύ θετικά αποτελέσματα. Τέλος προφανής είναι η υποχρέωση της Πολιτείας για την προστασία των διαιτητών (Ελλήνων και ξένων) από κακοποιά στοιχεία.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – Η κατοχύρωση της ουσιαστικής ανεξαρτησίας της αθλητικής δικαιοσύνης από την ΕΠΟ, με την μισθοδοσία των αθλητικών δικαστών από το υπουργείο Δικαιοσύνης (με δαπάνες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου), την συνεδρίαση των αθλητικών δικαστηρίων στο χώρο του Εφετείου Αθηνών και όχι στα γραφεία της ΕΠΟ, και την αύξηση των αποδοχών των αθλητικών δικαστών. Στο πλαίσιο αυτό να παρέχεται και η απαραίτητη προστασία των αθλητικών δικαστών από την άσκηση βίας και εκφοβισμού, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα όπως αυτό που εμφανίστηκε πρόσφατα με το «καρφωμένο καδρόνι» στην θέση του οδηγού αυτοκινήτου αθλητικού δικαστή.

Β. ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ – ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ

Για την καταπολέμηση της βίας υφίσταται ήδη ένα νομοθετικό πλαίσιο που καλύπτει θέματα όπως οι περιοριστικοί όροι σε βάρος κατηγορουμένων για αθλητική βία, η ταυτοποίηση των φιλάθλων και ο σωματικός έλεγχος κατά την είσοδο τους στα γήπεδα, η ταχύτατη απονομή δικαιοσύνης, η επαρκής ηλεκτρονική εποπτεία των αθλητικών εγκαταστάσεων και η αποτελεσματική λειτουργία της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης Βίας (ΔΕΑΒ). Δυστυχώς το πλαίσιο αυτό δεν εφαρμόζεται.

Ιδιαίτερα όσον αφορά την είσοδο των φιλάθλων στους αγωνιστικούς χώρους (ταυτοποίηση, σωματικός έλεγχος) η ευθύνη θα πρέπει να είναι αποκλειστικά της ελληνικής αστυνομίας. Είναι αυτονόητο ότι υπό τις σημερινές συνθήκες η ευθύνη αυτή δεν μπορεί να μετατίθεται στις ΠΑΕ ή σε άλλες ιδιωτικές εταιρείες.

Γ. ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΑΓΩΝΩΝ

Τέλος είναι υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας, της Δικαιοσύνης και της αθλητικής Δικαιοσύνης η διαλεύκανση του πρόσφατου μεγάλου σκανδάλου της χειραγώγησης των αποτελεσμάτων αγώνων του Ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Σημειώνουμε ότι διαχρονικά η αθλητική δικαιοσύνη καθυστερεί και αποφεύγει με κάθε τρόπο την διερεύνηση των υποθέσεων αυτών.

Με εκτίμηση,

Ιωάννης Αλαφούζος»

 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments