Πώς φτάσαμε εκτάκτως στις αλλαγές των ανώτατων αξιωματικών – Συγχωνεύσεις και σε… καθήκοντα μετά τα στρατόπεδα – Ολη η φιλοσοφία του νέου εξοπλιστικού – Σε Οκλαχόμα και Σικάγο ο Νίκος Δένδιας για τα drones
Μετά την έγκριση της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων με ευρύτατη συναίνεση και διαδικασίες απορρήτου από την ελληνική Βουλή, οι έκτακτες κρίσεις στα τέλη της εβδομάδας σηματοδότησαν την εκκίνηση της επόμενης φάσης, η οποία προβλέπει, κατά ασφαλείς πληροφορίες, εκτός από συγχωνεύσεις μονάδων, και συγχωνεύσεις καθηκόντων.
Ανακατανομή στα καθήκοντα
Συγκεκριμένα, μειώνεται ο αριθμός των ανώτατων επιτελικών στελεχών με στόχους αφενός τον εξορθολογισμό ως προς τη διάθεση του ανθρώπινου δυναμικού και αφετέρου την ευελιξία των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν με ταχύτητα στο ραγδαία μεταβαλλόμενο παγκόσμιο τοπίο.
Στην πράξη, αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος αξιολόγησης με βάση τις δυνατότητες των μόνιμων στελεχών, ενώ η επιχειρούμενη μεταρρύθμιση περιλαμβάνει και συγχωνεύσεις καθηκόντων στα υψηλά κλιμάκια της ιεραρχίας. Για παράδειγμα, ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ θα εκτελεί και χρέη επιθεωρητή, ενώ ο διοικητής της Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) θα φέρει την αρμοδιότητα των συγχωνεύσεων που προβλέπονται στη νέα δομή.
Μαθήματα από τους πολέμους
Προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι, κατά πληροφορίες, και το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα με ορίζοντα δεκαετίας και για όλους τους κλάδους, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Δένδια, μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα.
Στον πυρήνα του και με γνώμονα την προτεραιοποίηση των αναγκών μετά τη «μνημονιακή ανομβρία», το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες επιχειρησιακές ανάγκες, καθώς τα επιτελεία έχουν επεξεργαστεί όχι μόνο τα συμπεράσματα από τις εν εξελίξει συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, αλλά και την παρουσία οπλικών συστημάτων στην ευρύτερη περιοχή, ξεκινώντας από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι τη Συρία.
Συγκεκριμένα, στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:
■ Ενίσχυση της αεράμυνας με τη λειτουργία διπλού θόλου: αντιπυραυλικού και anti-drone.
■ Αναβάθμιση των αποτρεπτικών δυνατοτήτων της χώρας μέσω πυραυλικού πυροβολικού.
■ Αυτόνομα συστήματα πάνω (Unmanned Surface Vessels – USV) και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας (Unmanned Underwater Vessels – UUV).
■ «Στολή Μαχητή», η οποία θα μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο δεδομένα για τη φυσική κατάσταση του χρήστη.
Ειδικά στην περίπτωση των αυτόνομων συστημάτων, πέρα από τη δυνατότητά τους για συλλογή δεδομένων, αλλά και την ανίχνευση και αναγνώριση τυχόν απειλών, τόσο τα USV όσο και τα UUV αποτελούν από τα πλέον δυναμικά πεδία στρατιωτικής τεχνολογίας διεθνώς, καθώς αυξάνουν την αποδοτικότητα, αλλά και μειώνουν δραστικά τον κίνδυνο για το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ηδη, η Τουρκία έχει εντάξει τα αυτόνομα κάτω από τη θάλασσα στο φάσμα των μη επανδρωμένων συστημάτων που αναπτύσσει συστηματικά, με γνωστότερο το UUV «Σαλάχι» («Rüzgar»), το οποίο σχεδιάστηκε για αποστολές όπως ο εντοπισμός υποβρυχίων, η επιτήρηση θαλάσσιων περιοχών, αλλά και η επιχειρησιακή δυνατότητα απέναντι σε στρατηγικούς στόχους κάτω από το νερό, όπως τα υποθαλάσσια καλώδια.
Σε μια μεταβατική περίοδο διεθνώς ως προς τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου, τα μη επανδρωμένα συστήματα, εναέρια και μη, έχουν καταστεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας, με τον υπουργό να μεταβαίνει στις ΗΠΑ προκειμένου να ενημερωθεί για τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στον κλάδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα επισκεφτεί σχετικά κέντρα στο Σικάγο και την Οκλαχόμα, καθώς η τελευταία κατατάσσεται πρώτη στη βιομηχανία ως προς την ετοιμότητα των drones.