Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΟι γενναίες και μεγάλες προτάσεις της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Οι γενναίες και μεγάλες προτάσεις της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Την αναλυτική πρότασή της για μια «μεγάλη και γενναία αναθεώρηση του Συντάγματος» θα καταθέσει εντός των ημερών η Νέα Δημοκρατία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. «Μια πρόταση που θα προσφέρει πραγματική αναπτυξιακή προοπτική, θα καταργήσει αναχρονιστικούς θεσμούς, θα κάνει το Σύνταγμά μας πιο λιτό, θα απαλείψει αδικαιολόγητα προνόμια, θα εγγυηθεί επί της ουσίας ένα μοντέλο μιας νέας, λειτουργικής Δημοκρατίας», όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε τον βασικό κορμό της πρότασης αυτής στους βουλευτές του κόμματος, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ την περασμένη Τρίτη, στην οποία χαρακτήρισε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση «επικίνδυνες», «ατελέσφορες» και «θεσμικά διαλυτικές» και κατήγγειλε το Μαξίμου ότι «θέλει να συριζοποιήσει ακόμη και το Σύνταγμα».

 

Το περιεχόμενο

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό κείμενο που θα παρουσιάσει η Ν.Δ. με τα άρθρα προς αναθεώρηση, διά του εισηγητή της, Κώστα Τασούλα, είναι πιθανό να υπάρξουν πέντε «εκπλήξεις», με προτάσεις δηλαδή που δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.

Η πρώτη αφορά στην ενίσχυση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας στη Βουλή, στον αυξημένο ρόλο και τις δυνατότητες δηλαδή που θα έχει η αντιπολίτευση. Η δεύτερη είναι ότι οι ανώτατοι δικαστές θα επιλέγονται από τη Βουλή (κάτι που ήδη ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης), αλλά παράλληλα θα προβλεφθεί περιορισμός ως προς το εύρος των επιλογών, ώστε να μην μπορεί να γίνει, δηλαδή, «βουτιά» στην επετηρίδα κατά την ανάδειξη της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων. Τρίτον, η θεσμοθέτηση του λεγόμενου «χρυσού κανόνα» ή «κανόνα ισοσκελισμένων προϋπολογισμών», που θα υποχρεώνει νομικά και την κυβέρνηση αλλά και τους δήμους και τις περιφέρειες να διαμορφώνουν και να εκτελούν ισοσκελισμένους, αν όχι πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.

Τέταρτη «έκπληξη» είναι η αναθεώρηση του Αρθρου 110, στο σημείο που προβλέπει ότι «δεν επιτρέπεται αναθεώρηση του Συντάγματος πριν περάσει πενταετία από την περάτωση της προηγούμενης», με τη μείωση του χρόνου σε λιγότερο από πέντε χρόνια, ώστε να είναι πιο εύκολη η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Η πέμπτη πρόταση, που επίσης εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή. Η απόφαση να αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την προκήρυξη εθνικών εκλογών είναι ειλημμένη. Ωστόσο, εξετάζεται το ενδεχόμενο να προβλεφθεί όχι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, αλλά μια ενδιάμεση λύση: να εκλέγεται σε μια τέτοια περίπτωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από ένα άλλο εκλεκτορικό σώμα, το οποίο θα αποτελείται από βουλευτές και πολλούς ακόμα εκλεγμένους παράγοντες.

Καινοτομία και υπεύθυνη στάση

Από τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που φέρουν συνολικά τη σφραγίδα του έγκριτου συνταγματολόγου και συμβούλου του Κ. Μητσοτάκη, Γιώργου Γεραπετρίτη, οι βασικότερες και πλέον καινοτόμες είναι οι ακόλουθες:

1. Καθιέρωση σταθερού εκλογικού κύκλου.

2. Θεσμοθέτηση της υποχρέωσης καλής νομοθέτησης, για την καταπολέμηση της κακονομίας και της πολυνομίας.

3. Νέες αρμοδιότητες, αυτοτελείς πόροι και νέες ευθύνες λογοδοσίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

4. Αλλαγή του άρθρου για την ασυλία των βουλευτών και την ευθύνη των υπουργών.

5. Συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας από την κλιματική αλλαγή.

6. Αλλαγή του άρθρου 16, ώστε να μπορούν να λειτουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια υπό τη δημόσια εποπτεία μιας ανεξάρτητης Αρχής.

7. Επιλογή των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης μόνο μέσω ΑΣΕΠ.

8. Συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης στο Δημόσιο.

Η Νέα Δημοκρατία παραμένει σταθερή στη θέση της ότι πρέπει να εισαχθούν προς αναθεώρηση από αυτήν τη Βουλή όλα τα άρθρα που θα προταθούν από όλα τα δημοκρατικά κόμματα. Στη συνέχεια, αφού θα έχουν τοποθετηθεί οι πολίτες για την κατεύθυνση των αλλαγών αυτών με την ψήφο τους στις εκλογές, η επόμενη Βουλή θα έχει τη δυνατότητα να προβεί σε μια «ευρεία και τολμηρή αναθεώρηση». Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, τότε με την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου μετά τις επόμενες εκλογές, η Ν.Δ. ως κυβέρνηση θα ματαιώσει τη συνταγματική αναθεώρηση και θα την αρχίσει από το μηδέν.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments