Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΟι επιδοτήσεις για εστίαση-γυμναστήρια-παιδότοπους-ξενοδοχεία

Οι επιδοτήσεις για εστίαση-γυμναστήρια-παιδότοπους-ξενοδοχεία

Η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας αυξάνει όλο και περισσότερο τις ανάγκες των επιχειρήσεων για ρευστότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, εντός του μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν 3 σημαντικά προγράμματα, μέσω ΕΣΠΑ, για την παροχή κεφαλαίων κίνησης σε εστίαση, σε γυμναστήρια -παιδότοπους και σε δικηγόρους.  Όσον αφορά τη δράση παροχής ρευστότητας, με τη μορφή επιδοτήσεων, στα ξενοδοχεία, φαίνεται να μετακινείται χρονικά για το τέλος του μήνα παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός ανοίγει στα μέσα Μαΐου.

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν οι εκταμιεύσεις στους δικαιούχους των ποσών:

  • από τον 7ο και τελευταίο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής
  • θα πραγματοποιηθούν οι τελευταίες πληρωμές από τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στην καταβολή αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες για να ενοίκια που δεν εισέπραξαν τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο.

Για τις αρχές Ιουνίου φαίνεται ότι μεταφέρεται η ενεργοποίηση του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών σε συνδυασμό με τις βελτιώσεις που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση για τους τρεις πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

 

Άνω των 700 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ

Περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ θα διατεθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, μέσω ΕΣΠΑ, για την παροχή κεφαλαίων επανεκκίνησης για εστίαση, γυμναστήρια – παιδότοπους, δικηγόρους και ξενοδοχεία.

Εστίαση

Πρώτο στη σειρά η δράση για τη στήριξη της εστίασης με κεφάλαια επανεκκίνησης, ύψους 330 εκατ. ευρώ. Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων είναι έτοιμη προκειμένου να ανοίξει μόλις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανάψει το «πράσινο φως», πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα. To μέγιστο ποσό ενίσχυσης δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ και το συνολικό ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο και ακατάσχετο.

Δικαίωμα ένταξης και χρηματοδότησης θα έχουν οι επιχειρήσεις που :

– παρουσιάζουν μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.

– να είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

– για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.

– επιχειρήσεις εστίασης που έκαναν έναρξη το 2019 αλλά δεν είχαν έσοδα μέσα στην χρονιά θα μπαίνουν αυτόματα στην δράση.

– επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2020 θα μπαίνουν αυτόματα στη δράση.

Οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr ενώ οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021 με τις πρώτες εκταμιεύσεις να αναμένονται , εφόσον η πλατφόρμα ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα, στα τέλη Μαΐου .

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021 ενώ ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του 2021 και τα δηλωθέντα έξοδα.

Γυμναστήρια – παιδότοποι

Με 16 εκατ. ευρώ αναμένεται να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις γυμναστηρίων και παιδότοπων με τη μορφή κεφαλαίων επανεκκίνησης το οποίο θα κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων αλλά και τα έξοδα της επιχείρησης. Η μείωση του τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019 αναμένεται να αποτελέσει και πάλι τη βάση για τον υπολογισμό του ύψους της επιδότησης  η οποία θα κυμαίνεται από 4.000 ευρώ έως 17.000 ευρώ. Βασικός στόχος είναι οι συγκεκριμένες κατηγορίες δραστηριοτήτων, οι οποίες έχουν παραμείνει κλειστές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λόγω της πανδημίας, να μπορέσουν να ξεκινήσουν και πάλι τη λειτουργία τους χωρίς να χαθούν θέσεις εργασίας.

Δικηγόροι

Με προϋπολογισμό ο οποίος θα κυμανθεί στα 20 εκατ. ευρώ ή και λίγο περισσότερο, εντός του Μαΐου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η δράση για την επιχορήγηση των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, μέσω ΕΣΠΑ. Βασικός στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους δικηγόρους να λάβουν επιδότηση η οποία θα κυμαίνεται από 1.000 ευρώ έως και 2.500 ευρώ για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των γραφείων τους. Έτσι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Η διαδικασία αξιολόγησης θα γίνει με βάση τη μείωση των εσόδων τους το 2020 σε σχέση με το 2019.

Ξενοδοχεία

Πρόκειται για την τελευταία δράση, μέσω ΕΣΠΑ, η οποία εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί στα τέλη του μήνα, συνολικού ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα αφορά ξενοδοχεία ενώ το ύψος της επιδότησης θα φτάνει έως τις 400.000 ευρώ.

Πρόγραμμα παγίων δαπανών

Στις αρχές Ιουνίου, όπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89, αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Η επιδότηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της έκδοσης πιστωτικού το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Δηλαδή, ο δικαιούχος αντί να εισπράξει ένα χρηματικό ποσό, θα λάβει μία πίστωση με την οποία η επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει υποχρεώσεις όπως ο φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, κ.α. Μάλιστα η επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το ποσό της ενίσχυσης που θέλει να κατανείμει για την πληρωμή φορολογικών οφειλών και το ποσό που θέλει να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το ποσό που θα δικαιούται οι επιχειρήσεις, θα αφαιρούνται οι ενισχύσεις που έχει λάβει από το κράτος.

Επιλέξιμες θα είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες:

  • Ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους
  • Απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης
  • ΄Έχουν υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται
  • Παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020
  • Παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς, και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου.

Το ποσοστό της ενίσχυση θα καθοριστεί όταν ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων και θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%.

Εφόσον οι επιχειρήσεις επιλέξουν να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υποχρεούται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Επιστρεπτέες 1, 2 & 3

Ταυτόχρονα με το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών θα τεθούν σε εφαρμογή και οι βελτιώσεις που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση για τους τρεις πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Μία από αυτές αφορά επιχειρήσεις με εργαζόμενους που είδαν το τζίρο τους να μειώνεται κατά τουλάχιστον 30% το 2020 και έλαβαν ενίσχυση μέσω των 3 πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Σε αυτή την περίπτωση, οι επιχειρήσεις έχουν τις εξής τρεις επιλογές:

  • Να πληρώσουν εφάπαξ εντός του 2021 το 50% της επιστρεπτέας που έλαβαν κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%
  • Να λάβουν το 35% του συνολικού ποσού των Επιστρεπτέων 1 έως 3 ως πιστωτικό φέτος. Το ποσό αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Στην περίπτωση αυτή όμως θα πρέπει να αποπληρώσουν το 100% της ενίσχυσης που έλαβαν σε 60 μηνιαίες δόσεις από 31/1/2022.
  • Να ξεκινήσουν να αποπληρώνουν σε 60 μηνιαίες δόσεις το 50% της ενίσχυσης που έλαβαν αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.

Αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού

Μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του 7ου κύκλου Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα ξεκινήσει το  πρόγραμμα  της «Αυξημένης Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού» με ποσά από 1.000 ευρώ έως 4.000 ευρώ στις επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές τον Απρίλιο (με εξαίρεση την εστίαση). Στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου είναι το συγκεκριμένο μέτρο να εφαρμοστεί και για το μήνα Μάιο σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Το  ύψος του ποσού θα λάβει κάθε δικαιούχος θα εξαρτάται από την χρονική διάρκεια που έμεινε κλειστή η επιχείρηση τον Απρίλιο και τον  αριθμό των αριθμό των εργαζόμενων. Συγκεκριμένα, δικαιούχοι θα είναι οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου υιοθετήθηκαν περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου. Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:

– 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.

– 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.

– 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών, δηλαδή θα κυμαίνονται από 500 έως 2.000 ευρώ. Αυτή η αποζημίωση  θα είναι μη επιστρεπτέα, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν θα υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments