Συναγερμό έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση και την επιστημονική κοινότητα η έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας, την οποία πυροδοτούν οι ανεμβολίαστοι που συνεχίζουν να εμποδίζουν το χτίσιμο του τείχους ανοσίας.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα φτάνει πλέον το 6,60%, έναντι 5,12% που ήταν την περασμένη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου.
H κυβέρνηση σε συνεργασία με την επιτροπή των εμπειρογνωνμόνων αναμένεται να ανακοινώσει νέα ήπια περιοριστικά – προστατευτικά μέτρα στους μεικτούς χώρους, καθώς και επίταση του testing και των ελέγχων για την αυστηρή τήρηση όλων των σχετικών μέτρων κατά της διασποράς και της εξέλιξης της επιδημίας του νέου κοροναϊού, ιδιαιτέρως στις “κόκκινες” περιοχές της χώρας μας.
Αυτά αποφασίστηκαν μετά από την έκτακτη σύσκεψη των αρμοδίων υπουργών, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα.
Πλεύρης: «Όχι σε lockdown – Έχουμε μπει ήδη στο 4ο κύμα»
«Δεν βρισκόμαστε στο 2020 όπου αντιμετωπίζαμε τις περιπτώσεις με lockdown και οριζόντιους περιορισμούς, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε ένα μέσο, που είναι το εμβόλιο. Προφανώς και οι εμβολιασμένοι και μεταδίδουμε και κολλάμε και νοσούμε, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι νοσούμε λιγότερο-και το πιο σημαντικό- νοσούμε χωρίς να χρειαζόμαστε σοβαρές νοσηλίες και χωρίς να μπαίνουμε σε ΜΕΘ» ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης για την αντιμετώπιση του κορωναϊού, συμπληρώνοντας πως: «Έχουμε μπει ήδη στο 4ο κύμα της πανδημίας».
Και συνέχισε: «Εμείς είμαστε σε μια μέση κατάσταση στην εμβολιαστική κάλυψη. Δεν είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο τον οποίο θα επιθυμούσαμε και δεν είμαστε στις χώρες που έχουν φτάσει στο 80%», εξηγώντας ότι «αυτό οδηγεί στο ότι θα “κοκκινίζει” περισσότερο η χώρα και θα πιέζεται το σύστημα».
«Η επιλογή που έχουμε κάνει είναι ότι το εμβόλιο είναι η λύση. Πρέπει να εμβολιαστούμε» υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα τύπου lockdown, αλλά θα εφαρμόσει «μέτρα ελευθερίας για όσους έχουν εμβολιαστεί».
«Αντιθέτως, θα υπάρχουν περιοριστικά μέτρα σε μεικτούς χώρους, στους χώρους που υπάρχουν ανεμβολίαστοι. Όχι τιμωρητικά, αλλά γιατί οι ανεμβολίαστοι είναι εκείνοι που κινδυνεύουν και νοσούν βαριά», κατέληξε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Πιέζεται και η Αττική
Τα νοσοκομεία της Αττικής είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ η κατάσταση ακόμη θεωρείται ελεγχόμενη καθώς η δυναμική του ΕΣΥ της πρωτεύουσας είναι περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή της Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο οι διευθυντές των ΜΕΘ των μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας προκειμένου να λάβουν κατευθύνσεις σε περίπτωση κόκκινου συναγερμού.
Διπλάσιαστηκαν οι εισαγωγές μέσα σε ένα μήνα
Ενδεικτικό της πίεσης είναι το γεγονός πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από την αρχή του μήνα, καθώς εκεί που την 1η Οκτωβρίου είχαμε 168 εισαγωγές, χτες σημειώθηκαν 323 μέσα σε μία ημέρα.
Διπλάσιες είναι και οι νοσηλείες σε σχέση με πέρσι τον Νοέμβριο στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί παρουσίασε με μια ανάρτησή του ο υποδιοικητής του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης Γιώργος Ταρασίδης.
Σύμφωνα με αυτήν, το μήνα Οκτώβριο οι ημερήσιες νοσηλείες σε απλές κλίνες covid -19 διπλασιάστηκαν στο Ιπποκράτειο σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020.
Συγκεκριμένα, ενώ το 2020 ο μέσος όρος των ασθενών που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο ήταν 50, φέτος τον ίδιο μήνα, οι ημερήσιες νοσηλείες έφτασαν τις 102.
«Το παρακάτω γράφημα απεικονίζει τις ημερήσιες νοσηλείες σε »απλές» κλίνες covid19 στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο για τον Οκτώβριο του 2021 και για τον Οκτώβριο του 2020. Η σύγκριση ανάμεσα στα 2 έτη δείχνει καθολικό διπλασιασμό του αριθμού νοσηλευόμενων για το 2021…».
Άρχισαν διακομιδές ασθενών από την επαρχία στην Αττική
Στα νοσοκομεία της Αττικής έχουν αρχίσει να μεταφέρονται και ασθενείς από την επαρχία, δήλωσε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, προθέτοντας ότι τα ποσοστά κάλυψης κρεβατιών στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας φτάνουν έως 97% ενώ υπάρχουν και κλινικές με κάλυψη έως 100%.
Η κ. Παγώνη πρόσθεσε ότι έγιναν 5 μετακινήσεις ασθενών στην Αθήνα σε νοσοκομεία της πρώτης ΥΠΕ. Οι 2 ασθενείς μεταφέρθηκαν από την Αλεξανδρούπολη, οι 2 από τη Λάρισα και 1 από τη Χαλκίδα.
Ρεκόρ εισαγωγών στο Αττικό νοσοκομείο
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, χαρακτηρίζει δύσκολη την κατάσταση που επικρατεί και στο Αττικό νοσοκομείο. «Συνολικά στο ΑΤΤΙΚΟ νοσηλεύονται 60 ασθενείς με κοροναϊό στις κλινικές, ενώ την περασμένη εβδομάδα νοσηλεύονταν εκεί 25 ασθενείς. Επίσης στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 9 ασθενείς από 3 ασθενείς που νοσηλεύονταν τη περασμένη εβδομάδα», ανέφερε.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, τη Δευτέρα έγιναν συνολικά 190 εισαγωγές ασθενών με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν 80 ράντζα.