Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΟ Μητσοτάκης δίνει το σύνθημα για έρευνες και εξορύξεις αερίου σε Ιόνιο...

Ο Μητσοτάκης δίνει το σύνθημα για έρευνες και εξορύξεις αερίου σε Ιόνιο και Κρήτη

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα

Μετά από χρόνια που οι έρευνες για υδρογονάνθρακες έμειναν στον «πάγο», ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε το restart του προγράμματος, με φόντο τέσσερα blocks σε Ιόνιο και ανοιχτά της Κρήτης. Και αυτό διότι, όχι απλά υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις για την ύπαρξη σημαντικών και αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων κυρίως φυσικού αερίου, αλλά γιατί η νέα συγκυρία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλάζει τα δεδομένα ως προς την ενεργειακή παραγωγή και αναβαθμίζει τον ρόλο της ΝΑ Μεσογείου. Η χώρα μας, συνεπώς, μπορεί, εκτός από κόμβος, να γίνει και παραγωγός αερίου το επόμενο διάστημα, μπαίνοντας και στο παιχνίδι των εξαγωγών. 

Ενώπιον κυβερνητικών στελεχών και αρμόδιων φορέων, αλλά και στελεχών των εταιριών ΕΛ.ΠΕ και Energean που έχουν τις άδειες για τα blocks στο Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, ο πρωθυπουργός εξήγησε από τα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) τα επόμενα βήματα που θα γίνουν για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, αλλά και για τη δρομολόγηση ερευνών σε περιοχές που έχουν μεν αδειοδοτηθεί, χωρίς, όμως, να έχει υπάρξει συνέχεια. Ήδη, το προηγούμενο διάστημα έτρεξαν θαλάσσιες έρευνες στο Ιόνιο που φαίνεται ότι έχουν ενδιαφέροντα ευρήματα, ενώ πλέον η προσοχή στρέφεται νοτίως και δυτικά της Κρήτης, όπου και εκεί εκτιμάται ότι το γεωλογικό μοντέλο είναι ανάλογο. 

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ο πρωθυπουργός περιέφραψε το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα. Στις περιοχές που οι θαλάσσιες έρευνες έχουν «τρέξει» σε ικανοποιητικό βαθμό, επόμενο βήμα είναι οι σεισμικές έρευνες που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το 2023, ου μην και εντός του έτους στο πολύ καλό σενάριο. Μετά από περίπου μια διετία ακολουθούν οι ερευνητικές γεωτρήσεις, ενώ, όλα πάνε με βάση το πλάνο, σε μια πενταετία-εξαετία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν κανονικές γεωτρήσεις στις «ώριμες περιοχές». Παράλληλα, για τις περιοχές που οι θαλάσσιες έρευνες δεν έχουν γίνει, όπως νοτίως και δυτικά της Κρήτης, ο πρωθυπουργός κάλεσε τις εταιρείες που έχουν πάρει τις άδειες να προχωρήσουν άμεσα, με το κράτος να στέκεται αρωγός στην προσπάθεια, «βάζοντας πλάτη» για ξεπεραστούν τυχόν αδειοδοτικά και γραφειοκρατικά εμπόδια. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει εξετάσει να υπάρχει μια ισχυρή και ενιαία κρατική εταιρία που θα εποπτεύει τις έρευνες.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη «μεγάλη εικόνα», δηλαδή τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας ως «κόμβο» στην ευρύτερη περιοχή για όλα τα ενεργειακά projects και ως «πύλης» για ενέργεια από εναλλακτικές πηγές προς την Ευρώπη. Αυτό αφορά τόσο φορτία LNG όσο και ηλεκτρική ενέργεια, κυρίως από την Αίγυπτο και δυνητικά από το Ισραήλ, αν «τρέξει» ο EuroAsia Interconnector. Η Ελλάδα ήταν, παράλληλα, παρούσα δια του Κώστα Σκρέκα στη χθεσινή τριμερή των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, όπου έγινε λόγος για την προοπτική δημιουργίας ενός νέου σταθμού αποθήκευσης LNG στην Κύπρο.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments