Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΗΜΟΤΙΚΑΟ Γιώργος Πατούλης : Δεν έχουμε ούτε μια μέρα περίοδο χάριτος –...

Ο Γιώργος Πατούλης : Δεν έχουμε ούτε μια μέρα περίοδο χάριτος – Η μάχη για την Αττική μας αφορά όλους

Τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να διεκδικήσει την Περιφέρεια Αττικής καθώς και το νέο «μοντέλο διοίκησης» που οραματίζεται,  εξηγεί ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης

Συγκεκριμένα αναφέρει:«Επειδή θέλω και στο μέλλον να είμαι χρήσιμος στην Αθήνα, την πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα, αλλά και στο Μαρούσι, που με τίμησε επανειλημμένα, επέλεξα να διεκδικήσω τη θέση του Περιφερειάρχη Αττικής. Για να έχω τη δύναμη να είμαι χρήσιμος σε όλους τους πολίτες της Αττικής. Για να έχω την πολιτική νομιμοποίηση του μισού σχεδόν εκλογικού σώματος της χώρας να συμβάλλω στο θεσμικό εκσυγχρονισμό του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης. Για να έχω  τη θεσμική και οικονομική δυνατότητα  να αντιμετωπίσω τα μεγάλα ζητήματα, που απασχολούν την καθημερινότητα 4.000.000 πολιτών του Λεκανοπεδίου.»

Ο Γ. Πατούλης ασκώντας σφοδρή κριτική στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, για μια σειρά ζητημάτων, αναφέρει: «Στην Περιφέρεια Αττικής δεν έχουμε ανάγκη από «βολεμένους» με την καρέκλα και τα προνόμια που εξασφαλίζει η θέση στον Περιφερειάρχη. Χρειαζόμαστε ανθρώπους που έχουν τη θέληση και την ικανότητα να αναδείξουν το πρόβλημα και να επιβάλλουν λύση.

Είδαμε π.χ. το προηγούμενο διάστημα, την περίοδο διαβούλευσης του Κλεισθένη,  την κα Δούρου να θέτει το ζήτημα αυτό και να διεκδικεί αυξημένους ρόλους κι αρμοδιότητες, προς όφελος του θεσμού που υπηρετεί και των πολιτών; Όχι βέβαια.

Αρκέστηκε σε μερικές κορώνες σε κάποιες εσωκομματικές διαδικασίες αλλά στο τέλος, στοιχήθηκε κι αυτή πίσω από την κομματική γραμμή.»

Συνεχίζει λέγοντας: «Δεσμεύομαι προσωπικά, ότι εγω δεν πρόκειται να βολευτώ. Θα διεκδικήσω, μαζί με τους Δημάρχους και τους πολίτες, αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης και του Κράτους, που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα και τις ανάγκες των πολιτών.»

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη: 

Με ενδιαφέρει η Αθήνα και όχι η Περιφέρεια Αττικής». Είναι η δήλωσή σας στις 3 Σεπτεμβρίου. Στις 12 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε από τη ΝΔ η στήριξη της υποψηφιότητάς σας για την Περιφέρεια Αττικής. Τι μεσολάβησε μέσα σε αυτές τις 39 ημέρες και πού οφείλεται αυτή η αλλαγή πλεύσης;

Δεν άλλαξε τίποτα. Εξακολουθεί να με ενδιαφέρει η Αθήνα , η οποία πρέπει επιτέλους να γίνει Πρωτεύουσα ξανά στην πράξη, κι όχι μόνον στα λόγια. Εξακολουθεί να με ενδιαφέρει το Μαρούσι, στο οποίο έχω την τιμή να είμαι δήμαρχος τα τελευταία 12 χρόνια και να αφήνω πίσω μου ένα έργο, που κατ’ επανάληψη οι πολίτες έχουν αξιολογήσει ως πολύ σημαντικό. Κι επειδή θέλω και στο μέλλον να είμαι χρήσιμος στην Αθήνα, την πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα, αλλά και στο Μαρούσι, που με τίμησε επανειλημμένα, επέλεξα να διεκδικήσω τη θέση του Περιφερειάρχη Αττικής. Για να έχω τη δύναμη να είμαι χρήσιμος σε όλους τους πολίτες της Αττικής. Για να έχω την πολιτική νομιμοποίηση του μισού σχεδόν εκλογικού σώματος της χώρας να συμβάλλω στο θεσμικό εκσυγχρονισμό του μοντέλου λειτουργίας του κράτους και της Αυτοδιοίκησης. Για να έχω  τη θεσμική και οικονομική δυνατότητα  να αντιμετωπίσω τα μεγάλα ζητήματα, που απασχολούν την καθημερινότητα 4.000.000 πολιτών του Λεκανοπεδίου. Δυνατότητα που δεν θα είχα, αν επέλεγα να συνεχίσω την πολιτική μου διαδρομή από τη θέση  του Δημάρχου Αθηναίων ή του Δημάρχου Αμαρουσίου. Ιδιαίτερα με το ασφυκτικό περιβάλλον που δημιουργεί στην αυτοδιοίκηση η εφαρμογή του «Κλεισθένη», που μετατρέπει τις αιρετές διοικήσεις των Δήμων σε «διακοσμητικά» πολιτικά όργανα, με περιορισμένες αρμοδιότητες, πόρους και δυνατότητες Η μάχη για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών απαιτεί πολλές φορές «να ζυγίζεις τα πράγματα» όχι με βάση το συναίσθημα, αλλά με ρεαλισμό. Ως άνθρωπος αλλά και ως πολιτικός, έχω μάθει να βάζω πάντα τον πήχη ψηλά. Να δίνω μάχες και να τις κερδίζω. Η  μάχη για την Αττική είναι μια μάχη που μας αφορά όλους.

Με δεδομένο ότι η απλή αναλογική απαιτεί συνεργασίες μετά τις εκλογές, σε περίπτωση που κερδίσετε, θεωρείτε ότι υπάρχει περιθώριο συνεννόησης με την παράταξη της κας Δούρου, από τη στιγμή που θα έχει απορριφθεί από το εκλογικό σώμα;

Καταρχήν θέλω να ξεκαθαρίσω ότι στόχος είναι η νίκη μας στις εκλογές, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό, ώστε να έχουμε τη δύναμη και τη λαϊκή νομιμοποίηση να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και να δώσουμε μόνιμες λύσεις, στα μεγάλα ζητήματα της Περιφέρειας Αττικής. Όμως σε κάθε περίπτωση, θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες με όλες τις παρατάξεις εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αυτή άλλωστε είναι η δική μου φιλοσοφία όλα αυτά τα χρόνια ενασχόλησης μου είτε στην αυτοδιοίκηση , είτε στους επιστημονικούς φορείς και Συλλόγους που συμμετέχω. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι τα μεγάλα προβλήματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε, είναι κοινά. Δεν έχουν ούτε κόμμα, ούτε χρώμα, ούτε παράταξη. Κι έχω πει επανειλημμένα ότι η κουλτούρα της συναίνεσης και της συνεργασίας είναι στο DNA μου. Δεν έχω λοιπόν πρόβλημα να συνεργαστώ με οποιονδήποτε μπορεί να συμβάλλει δημιουργικά, στη βάση κοινών προγραμματικών αρχών και αξιών. Η Αττική μας ενώνει , δεν μας διχάζει.

Από την Πεύκη όπου εκλεγήκατε δημοτικός σύμβουλος το 1998, μέχρι το Μαρούσι και μία θητεία 12 ετών στον δημαρχιακό θώκο, την προεδρία της ΚΕΔΕ από το 2014 μέχρι σήμερα. Τι έχει αλλάξει μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε σήμερα;

Έχουν αλλάξει τα πάντα. Ο κόσμος που ζούμε, η πατρίδα και η κοινωνία μας , μετά από 10 χρόνια κρίσης. Είναι λοιπόν λογικό οι αλλαγές αυτές να έχουν αγγίξει και την αυτοδιοίκηση. Το μόνο που δεν έχει δυστυχώς αλλάξει, είναι το ξεπερασμένο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους μας. Ένα μοντέλο που στηρίζεται στον κεντρικό σχεδιασμό του Κράτους  και παράγει μόνον γραφειοκρατία, κομματοκρατία, διαφθορά και προβλήματα. Η μεγάλη λοιπόν πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, είναι αυτή ακριβώς η αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους και της αυτοδιοίκησης. Με έμφαση στην αποκέντρωση ρόλων, ευθυνών, πόρων κι αρμοδιοτήτων. Με προτεραιότητα τις ανάγκες των πολιτών. Να εφαρμόσουμε επιτέλους και στη χώρα μας όσα εφαρμόζουν εδώ και χρόνια άλλα προηγμένα κράτη στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Να δώσουμε τη δυνατότητα και την ευθύνη στις τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν οι ίδιες, για όσα τις αφορούν. Η Αυτοδιοίκηση έχει και τη δύναμη και την ικανότητα να ανταποκριθεί σε αυτή την ευθύνη. Το αποδείξαμε στην πράξη τα χρόνια της κρίσης, αφού στηρίξαμε εκατομμύρια συμπολίτες μας που είχαν ανάγκη. Δίνουμε καθημερινά εξετάσεις στη διαχείριση της καθημερινότητας και τα καταφέρνουμε. Έχουμε μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με τις κοινωνίες, αφού είμαστε ο θεσμός που   βρίσκεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον εγγύτερα στους πολίτες. Αξιολογούμαστε καθημερινά, κι όχι κάθε 4 ή 5 χρόνια. Αυτό λοιπόν που διεκδικούμε μαζί με τους πολίτες, είναι ένα άλλο Κράτος, που θα δίνει στην αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού ουσιαστικές δυνατότητες να συμμετάσχει στην κοινή προσπάθεια για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας. Για τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής κι αλληλεγγύης. Σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, δεν επιτρέπεται στην Ελλάδα να επικρατεί η αδράνεια και  ο εφησυχασμός.

Ποιο από όλα τα προβλήματα της Περιφέρειας ιεραρχείτε εσείς ως πρώτο στην ατζέντα σας μετά από την πενταετία της διοίκησης Δούρου και ποιο είναι το σημείο που κρίνετε ότι απέτυχε η τελευταία;

Δυστυχώς η κα Δούρου και οι προκάτοχοί της, άφησαν κι αφήνουν στην Αττική και τους κατοίκους της μια «βαριά κληρονομιά», από συσσωρευμένα προβλήματα, σε όλους τους τομείς. Αυτή η βαριά κληρονομιά ευθύνεται που σήμερα η Αττική εκπέμπει SOS στο ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών της. Άνθρωποι πνίγονται με μια μεγάλη βροχή και καίγονται από μια φωτιά που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και δεν υπάρχει σχέδιο διαχείρισης της. Και άνθρωποι σκοτώνονται καθημερινά σε ένα ανεπαρκώς συντηρημένο οδικό δίκτυο.

Θεωρώ λοιπόν ότι η επόμενη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δεν θα έχει ούτε μια βδομάδα περίοδο χάριτος. Θα πρέπει από την αρχή να πέσει στα βαθιά και να διαχειριστεί πρώτα πρώτα το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αφού ο ΧΥΤΑ της Φυλής κλείνει τους επόμενους μήνες.

Θα πρέπει επίσης άμεσα να δούμε με ποιους τρόπους θα προχωρήσουν άμεσα μια σειρά από παρεμβάσεις κι έργα, όπως π.χ. η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αττικής. Πρέπει να αναλάβουμε δράση και να διευκολύνουμε με όσα μέσα διαθέτουμε την προσπάθεια για την ενίσχυση της ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη βελτίωση των εισοδημάτων.

Και το κυριότερο, να συνεργαστούμε με όλους τους Δήμους, χωρίς εξαιρέσεις κι αποκλεισμούς όπως γινόταν μέχρι σήμερα αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, κι όχι μόνον τα 5 τελευταία, ώστε να αντιμετωπιστούν μέσα από το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας οι μεγάλες τους ανάγκες σε υποδομές.

Έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε την αποτυχημένη πολιτική που άσκησαν στην Περιφέρεια Αττικής, οι διοικήσεις του χθες.

Μέσα στους τελευταίους 12 μήνες στα όρια της Περιφέρεια Αττικής είχαμε δύο πυρκαγιές (Μάτι, Κινέττα), μία πλημμύρα (Μάνδρα) και 122 νεκρούς. Θα παρουσιάσετε κάποια ολοκληρωμένη και εφαρμόσιμη πρόταση αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, από τη στιγμή που όλοι συναινούν στο ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες καταστροφές και ανθρώπινες απώλειες.

Θεωρώ καταρχήν ότι το Κράτος δεν έμαθε τίποτα από τις τραγωδίες αυτές και φοβάμαι ότι μπορεί να επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά. Αυτό αποδεικνύει το νέο σχέδιο πολιτικής προστασίας που παρουσιάστηκε πριν μερικούς μήνες, το οποίο αντι να ενισχύει, περιθωριοποιεί το ρόλο της αυτοδιοίκησης. Σε κάθε περίπτωση, θα επιδιώξουμε να υπάρξει αναθεώρηση του σχεδίου αυτού, ενώ θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τους Δήμους, για να γίνουμε αποτελεσματικότεροι στη διαχείριση ανάλογων περιστατικών.

Φυσικά, η εκτέλεση των απαραίτητων έργων και παρεμβάσεων, χωρίς καθυστέρηση, εντάσσεται στο σχεδιασμό μας εφόσον αναλάβουμε τη Διοίκηση της Περιφέρειας.

Πολλές φορές γίνεται λόγος στην ασυνεννοησία του β’ βαθμού αυτοδιοίκησης και της κεντρικής διοίκησης με θύμα πάντα τις τοπικές κοινωνίες, χαρακτηριστικό παράδειγμα η τραγωδία στο Μάτι. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αυτό.

Όπως σας ανέφερα και παραπάνω, το πρόβλημα είναι το μοντέλο λειτουργίας του Κεντρικού Κράτους και ο υποτιμητικός τρόπος που αντιμετωπίζει μόνιμα την αυτοδιοίκηση. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα, απλά με το περιστατικό στο Μάτι και τις δεκάδες ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, το πρόβλημα αναδείχθηκε περισσότερο. Αυτή η παθογένεια δεν αντιμετωπίζεται με «ασπιρίνες».  Απαιτεί δραστικές θεραπείες, μια ριζική και ουσιαστική μεταρρύθμιση στο Κράτος. Απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας και το κυριότερο, ανθρώπους που θα αγωνιστούν για να επιβάλλουν αυτές τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Στην Περιφέρεια Αττικής δεν έχουμε ανάγκη από «βολεμένους» με την καρέκλα και τα προνόμια που εξασφαλίζει η θέση στον Περιφερειάρχη. Χρειαζόμαστε ανθρώπους που έχουν τη θέληση και την ικανότητα να αναδείξουν το πρόβλημα και να επιβάλλουν λύση.

Είδαμε π.χ. το προηγούμενο διάστημα, την περίοδο διαβούλευσης του Κλεισθένη,  την κα Δούρου να θέτει το ζήτημα αυτό και να διεκδικεί αυξημένους ρόλους κι αρμοδιότητες, προς όφελος του θεσμού που υπηρετεί και των πολιτών; Όχι βέβαια.

Αρκέστηκε σε μερικές κορώνες σε κάποιες εσωκομματικές διαδικασίες αλλά στο τέλος, στοιχήθηκε κι αυτή πίσω από την κομματική γραμμή.

Αυτό λοιπόν για το οποίο δεσμεύομαι προσωπικά , είναι ότι εγω δεν πρόκειται να βολευτώ. Θα διεκδικήσω, μαζί με τους Δημάρχους και τους πολίτες, αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης και του Κράτους, που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα και τις ανάγκες των πολιτών.

Πηγή : kalpi19.gr

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments