Οι ήρωες ζουν ακόμα εδώ!
Για τον Υποσμηναγό Νικόλαο Σιαλμά και τους χαμένους μας πιλότους στο Αιγαίο
Σήμερα κλείνουν τριάντα χρόνια από την ημέρα, 18 Ιουλίου 1992, που ο Υποσμηναγός της Πολεμικής μας Αεροπορίας, Νικόλαος Σιαλμάς, έχασε τη ζωή του, στη θαλάσσια περιοχή, κοντά στον Αη Στράτη, αναχαιτίζοντας τουρκικά αεροσκάφη.
Ο Υποσμηναγός Σιαλμάς, κλήθηκε με το ζευγάρι του, πετώντας με αεροσκάφη Μιράζ, να αντιμετωπίσουν τα ολοκαίνουργα τότε τουρκικά ΕΦ – 16, πολύ πιο σύγχρονα και με μεγαλύτερες δυνατότητες, τρίτης γενιάς, αεροσκάφη. Η αναχαίτιση εξελίχθηκε σε εμπλοκή και τα ελληνικά αεροσκάφη κατέβηκαν σε πολύ χαμηλό ύψος, προκειμένου να αποκτήσουν τακτικό πλεονέκτημα. Κατά την διάρκεια των ελιγμών το αεροσκάφος του Σιαλμά, προσέκρουσε στην θάλασσα και συνετρίβη.
Ο Υποσμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς, πέρασε στην χορεία των ηρώων πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα.
Όμως ήρωες δεν είναι μόνον οι νεκροί μας, ήρωες είναι και οι ζώντες, που καθημερινά δίνουν ένα σκληρό και αδυσώπητο αγώνα, στην αντιμετώπιση της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο.
Είναι πολλοί, κυρίως στους κόλπους της σοσιαλαριστεράς ή της αναρχοαριστεράς, οι οποίοι απαξιώνουν τις ηρωικές πράξεις των αετών του Αιγαίου, λέγοντας, ‘’μα τη δουλειά τους κάνουν, γι’ αυτό πληρώνονται’’.
Όχι αγαπητοί μου, δεν πληρώνεται
- Το να παίζεις τη ζωή σου κορώνα γράμματα κάθε μέρα, κάποιες φορές με καταπονημένο υλικό, και άλλες ο ίδιος κουρασμένος, από το συνεχές κυνήγι του αντιπάλου στα σύννεφα.
- Η καθημερινή αγωνία της οικογένειας αν θα ξαναδεί, η μάνα το παιδί της, η γυναίκα τον άντρα της, το παιδί τον πατέρα του. Αυτό δεν αποτιμάται σε χρήμα.
- Το να κουβαλάς το βάρος της ευθύνης στα φτερά σου, για την προστασία της πατρίδας σου, για τα ιερά και τα όσια, για τους ζωντανούς και τους νεκρούς
Κάποιοι και κυρίως αυτοί, που δεν έχουν καλές σχέσεις με τα σύνορα, δεν έχουν αντιληφθεί, ότι χρόνια τώρα, διεξάγεται ένας ακήρυκτος πόλεμος στο Αιγαίο, ότι χρόνια τώρα η Πολεμική μας Αεροπορία, δοκιμάζεται καθημερνά στους ουρανούς του Αιγαίου και αντιμετωπίζει με επιτυχία την τουρκική επιθετικότητα.
Διαβάζοντας το λήμμα ήρωας στο λεξικό, αυτό που κυριαρχεί στις σημασίες του, είναι το χαρακτηριστικό της γενναιότητας και της ανδρείας. Στη μυθολογία ήρωες ήσαν εκείνοι, οι οποίοι με σχεδόν υπερφυσικές δυνάμεις, έκαναν πράξεις μη συνήθεις, για το γενικό καλό, με συνέπεια την ιδιαίτερη φήμη και την αναγνώριση της προσφοράς τους. Στην Αρχαία Ελλάδα, ήρωες θεωρούνταν, όσοι είχαν ένδοξο θάνατο στην μάχη, αργότερα όσοι υπερασπίζονταν υψηλά ιδανικά, την πατρίδα, ηθικές και ανθρωπιστικές ιδέες. Στην σύγχρονη φιλοσοφία (Andrew Bernstein) ο ήρωας έχει ως χαρακτηριστικά, το ηθικό μεγαλείο, την ασύγκριτη πολεμική ανδρεία και ικανότητα, τη δράση παρά τις αντιξοότητες και το θρίαμβο σε πνευματική – ηθική και όχι κατ’ ανάγκη σε φυσική μορφή. Σε αυτά , αν προσθέσουμε και την ελεύθερη βούληση, για την επιλογή της πράξης, έχουμε την κύρια εικόνα του ήρωα.
Στο διά ταύτα αυτής της σύντομης ανάλυσης του ήρωα, είναι σε όλους αντιληπτό ότι οι πιλότοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας, είναι η επιτομή των σύγχρονων ηρώων και παραπέρα είναι υποχρέωση μας, να τιμούμε τους νεκρούς ήρωες μας για τη θυσία τους.
Ιδιαίτερα σε αυτόν τον καιρό όπου οι Τούρκοι:
- Μας απειλούν με πόλεμο ανοιχτά.
- Πηγαινοφέρνουν χάρτες με το μισό Αιγαίο τουρκικό , ακόμα και την Κρήτη.
- Δηλώνουν ότι θα αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία των νησιών αν δεν αποστρατικοποιηθούν.
- Κατέχουν παρανόμως το σαράντα τοις εκατό της Κύπρου και απειλούν με προσάρτηση τα κατεχόμενα,
η θυσία του Υποσμηναγού Σιαλμά, τριάντα χρόνια πριν, αλλά και οι υπόλοιπες, άλλων πιλότων, που ακολούθησαν, θα πρέπει να μας εμπνέουν, για την αποφασιστικότητα μας, να υπερασπιστούμε την ακεραιότητα της πατρίδας μας.
Όσο για τους εχθρούς μας, ας δουν τι γράφει στον τόπο της θυσίας του Υποσμηναγού Σιαλμά, στον Άη Στράτη, με μεγάλα γράμματα: ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ, γράφει και θα συμπληρώσω:
Δυστυχώς γι’ αυτούς, ‘’οι ήρωες ζουν ακόμα εδώ’’ και είναι πάρα πολλοί!
Νικόλαος Μανωλάκος
Αντιστράτηγος ε.α
Επίτιμος Διοικητής Α.Σ.Δ.Ε.Ν.
Βουλευτής Ν.Δ. Α’ Πειραιώς και Νήσων