Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις. Η Άγκυρα εξέδωσε σήμερα νέα Navtex με την οποία προαναγγέλλει σεισμικές έρευνες από την Ρόδο μέχρι το Καστελόριζο και τον 30ο μεσημβρινό για το διάστημα, από σήμερα έως τις 23 Αυγούστου.
Η αγγελία προς ναυτιλλομένους εκδόθηκε από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας και με βάση τις συντεταγμένες προειδοποιεί ότι το Oruc Reis, με τα συνοδευτικά του πλοία Ataman και Cengiz Han, θα ξεκινήσει έρευνες δίπλα στο σημείο Α (γεωγραφικό μήκος 027-59-02 00Ε) από το οποίο ορίστηκε η τμηματική οριοθετική γραμμή της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ και μέχρι τον 30ο μεσημβρινό.
Με απλά λόγια οι Τούρκοι προαναγγέλλουν έρευνες που ξεκινούν από την περιοχή νότια της Ρόδου ακριβώς δίπλα στο σημείο Α που ορίζεται ως αρχή της οριοθετικής γραμμής στην μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Το Oruce Reis απέπλευσε τα ξημερώματα και πλέει ανοιχτά της Αττάλειας, συνοδευόμενο από δύο βοηθητικά σκάφη και πολεμικά πλοία. Το πλοίο πλέει με κατεύθυνση προς Νότο και ταχύτητα 6 μιλίων.
Η περιοχή που έχει δεσμεύσει η Τουρκία
Μετά τις εξελίξεις αυτές, ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού ότι σήμερα στις 12.00 θα συνεδριάσει εκτάκτως υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).
Υπό την προεδρία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, συνεδριάζει αυτή την ώρα το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι η Αθήνα βρίσκεται σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Το πρωί της Δευτέρας, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, έγραψε στο Twitter ότι το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις απέπλευσε από την Αττάλεια για την νέα του αποστολή στη Μεσόγειο.
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, «έφτασε στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει». Παράλληλα, στέλνει μήνυμα ότι οι προσπάθειες για την «ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας, σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή». Μάλιστα, στην ανάρτησή του προσθέτει «Ορούτς Ρέις, 83 εκατομμύρια (σ.σ. Τούρκοι) βρίσκονται πίσω σου».
Tα σύννεφα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πυκνώνουν , τέσσερις ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας για μερική οριοθέτηση Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.
Μετά τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία θα ξαναστείλει ερευνητικά πλοία για σεισμικές έρευνες, δεκάδες τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν βγει από τον ναύσταθμο του Ακσάζ και έχουν αναπτυχθεί σε διεθνή ύδατα σε δύο περιοχές: μεταξύ Καστελλόριζου και Ρόδου αλλά και μεταξύ Ρόδου και Κρήτης, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση τουρκικών ναυτικών μονάδων.
Για σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη 11 Αυγούστου οι Τούρκοι έχουν προαναγγείλλει άσκηση του πολεμικού ναυτικού τους με πραγματικά πυρά σε διεθνή ύδατα μεταξύ Καστελλόριζου και Ρόδου και μάλιστα έχουν εκδόσει και σχετική Navtex. Δεν είναι ωστόσο η συγκεκριμένη αγγελία προς ναυτιλλομένους που ανησυχεί τόσο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο η μεγάλη συγκέντρωση τουρκικών πολεμικών πλοίων ανάμεσα στη Ρόδο και την Κρήτη.
Από ελληνικής πλευράς επίσης έχει κινητοποιηθεί μεγάλο μέρος του ελληνικού στόλου που βρίσκεται εν πλω στο Αιγαίο. Τα πληρώματα βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής όσο η Αθήνα προσπαθεί να ερμηνεύσει και να αποκωδικοποιήσει τις προθέσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας.
Κινητοποίηση επικρατεί και στην Πολεμική Αεροπορία.
Η κατάσταση θυμίζει ένα περίεργο deja vus, αφού είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 20 ημέρες που ο ελληνικός στόλος αναπτύσσεται στο Αιγαίο θέλοντας να προλάβει πιθανή προσπάθεια της Άγκυρας για δημιουργία τετελεσμένων. Την προηγούμενη φορά, μετά την τουρκική Navtex της 21ης Ιουλίου για σεισμικές έρευνες από το Oruc Reis σε ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελλόριζου, κινητοποιήθηκε το σύνολο του ελληνικού στόλου, παράλληλα με την διπλωματική κινητοποίηση από «λυτούς και δεμένους» που οδήγησαν τον Ταγίπ Ερντογάν στην απόφαση να αναστείλει τις ερευνητικές εργασίες εν όψει της επανέναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου με αιχμή τις διερευνητικές συνομιλίες.
Η συνομολόγηση τμηματικής συμφωνίας για την ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο προκάλεσε τη λυσσαλέα αντίδραση του Ερντογάν ο οποίος έχει ξαναβγάλει στο Αιγαίο και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεκάδες τουρκικά πολεμικά πλοία. Είναι άγνωστο πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην σκακιέρα ούτε και μπορεί να προβλεφθεί εύκολα αν η Άγκυρα θα πειστεί να αυτοσυγκρατηθεί από παραινέσεις ισχυρών δυνάμεων όπως η Γερμανία που ακόμη δεν είναι γνωστό αν θα εκδηλωθούν ούτε και μπορεί να προεξοφληθεί ακόμη και αν επιθυμούν να εμπλακούν εκ νέου σε μια δυνητική, δεύτερη, ελληνοτουρκική κρίση μέσα σε διάστημα 20 ημερών.
Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι το πρωί της Δευτέρας στην περιοχή της Ρόδου δεκάδες τουρκικά αλιευτικά ψαρεύουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Η περίπλοκη κατάσταση παρακολουθείται στενά από τους αξιωματικούς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι το βράδυ της Κυριακής το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis έκλεισε για κάποιες ώρες τον πομπό του, κίνηση που -εφ’ όσον επαναληφθεί σε συνδυασμό με απόφαση για απόπλου του από το λιμάνι της Αττάλειας- σημαίνει ότι η τουρκική πλευρά δεν θέλει να είναι γνωστό ποια είναι η ακριβής θέση του σεισμογραφικού πλοίου.