Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝέοι μισθοί και επαναφορά δώρων: Αυξήσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα -...

Νέοι μισθοί και επαναφορά δώρων: Αυξήσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – «Ξεπαγώνουν» οι τριετίες, «ζεστό» το πριμ παραγωγικότητας

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης  Μητσοτάκη για το 2024

Τη βεντάλια για «ξεπάγωμα» των μισθών  σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα άνοιξε πλήρως ο πρωθυπουργός την περασμένη Τρίτη, με το οικονομικό επιτελείο να έχει βάλει κάτω μολύβι και χαρτί και να μετρά τις αντοχές της οικονομίας.

Το γεγονός των αυξήσεων στους μισθούς του Δημοσίου, που είναι «παγωμένοι» και στάσιμοι από το 2013, συνδέεται σαφώς με δύο συγκυρίες: αφενός μεν την έξοδο της χώρας από την αυστηρή επιτροπεία της οικονομίας, αφετέρου δε τις επικείμενες εκλογές, οι οποίες, αν και δεν αφορούν άμεσα τον τρέχοντα εκλογικό χρόνο, βάζουν έμμεσα τις προδιαγραφές για «σταθερότητα και ανάπτυξη» και για «καλύτερους μισθούς», τα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης προδιέγραψε και περιέγραψε ξεκάθαρα.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι είδαν φέτος να αυξάνει -έστω και ελάχιστα- ο μισθός τους, με τη μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, 1%-5% κλιμακωτά για τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και επιπλέον 1% που έλαβαν όλοι οι υπάλληλοι από την κατάργηση της εισφοράς στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Αναδιαμόρφωση

Τις έμμεσες αυξήσεις μισθών δεν τις έλαβαν όλοι οι υπάλληλοι, παρά μόνον εκείνοι στις κατηγορίες ΥΕ με 9 και άνω έτη προϋπηρεσίας και στη ΔΕ με 6 και άνω έτη προϋπηρεσίας. Πρόκειται για μία αύξηση από 10 έως 176 ευρώ.

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το 2024 είναι -σύμφωνα με πληροφορίες της «Α»- η αναδιαμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ με αυξήσεις στα εισαγωγικά κλιμάκια, που θα λαμβάνουν υπόψη τον τρέχοντα μεσοσταθμικό πληθωρισμό στο τέλος του έτους, αύξηση που θα κυμαίνεται γύρω στο 7%-7,5%. Ταυτόχρονα θα εισαχθούν πριμ παραγωγικότητας, όπως αντίστοιχα έγινε με τους υπαλλήλους των υπουργείων Οικονομικών (Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων) και Εργασίας ως επιβράβευση για την ταχεία έκδοση συντάξεων.

Παράλληλα, μελετάται η σταδιακή επαναφορά των δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας, αρχικά κατά τα πρότυπα του 2013, δηλαδή 150+150+200 ευρώ, καθώς το κόστος δεν κρίνεται υπερβολικό σε σχέση με το επίδομα ενίσχυσης για τους χαμηλόμισθους που χορηγείται σήμερα σε ποσά κάτω των 12.000 ευρώ.

Τα σενάρια στο τραπέζι

Για τον ιδιωτικό τομέα και τον κατώτατο μισθό τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Και αυτό γιατί παράλληλα ξεκίνησαν δύο διάλογοι για τις αυξήσεις. Ο πρώτος αφορά τις διαπραγματεύσεις εργοδοτών – εργαζομένων, με την κυβέρνηση να παίζει τον ρόλο συντονιστή, καθώς ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΒΕΕ, ΣΕΤΕ) πρέπει να αποστείλουν τις προτάσεις τους στην επιτροπή, να ακολουθήσει διαβούλευση και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου το ΚΕΠΕ, που θα έχει συντονιστικό ρόλο, να υποβάλει το σχετικό πόρισμα στον υπουργό Εργασίας. Αυτός με τη σειρά του μέχρι τις 10 Μαρτίου θα έχει προτείνει ως «μέση λύση» το ποσοστό αύξησης που θα δοθεί.

Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι τρία:

  • Αύξηση κατά 5,5% ώστε ο κατώτατος μισθός να φθάσει στα προμνημονιακά επίπεδα των 751 ευρώ.
  • Αύξηση κατά 7% για βασικό στα 762 ευρώ.
  • Αύξηση κοντά στο 10% ώστε να κυμανθεί μεταξύ 770-780 ευρώ.

 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments