Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΝέα μέτρα και «μπλόκο» για επτά μήνες σε όλους τους ανεμβολίαστους

Νέα μέτρα και «μπλόκο» για επτά μήνες σε όλους τους ανεμβολίαστους

Τα περιοριστικά μέτρα για τους «αρνητές», τα πρωτόκολλα για τα σχολεία και τα ΑΕΙ και τα υποχρεωτικά τεστ – Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα – Αυξάνεται η χωρητικότητα στα μαγαζιά με διεύρυνση της αναλογίας ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο

Φραγμούς και εμπόδια για τους ανεμβολίαστους με χρονικό ορίζοντα επτά μηνών περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο μέτρων δημόσιας υγείας που παρουσίασε, εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προκειμένου να ανασχεθεί η ορμητικότητα του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Η νέα δέσμη περιορισμών, η οποία τίθεται σε εφαρμογή στις 13 Σεπτεμβρίου (παράλληλα με την επάνοδο στα θρανία για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς) με διάρκεια έως τις 31 Μαρτίου 2022, αποσκοπεί στην άσκηση περαιτέρω πίεσης προς τους ανεμβολίαστους, καθώς ακουμπά σχεδόν στο σύνολο της ελληνικής καθημερινότητας, ευελπιστώντας οι τρέχουσες κοινωνικές ανάγκες να συναντηθούν με το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, για την κυβέρνηση το τέταρτο πανδημικό κύμα εξελίσσεται σε «πανδημία για τους ανεμβολίαστους» (καθώς πάνω από το 90% των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ δεν είναι εμβολιασμένοι), έχοντας εκπονήσει έναν οδικό χάρτη σε διαφορετικά «επίπεδα εφαρμογής» μέχρι την ερχόμενη άνοιξη.

Την ίδια ώρα, ο στενός κλοιός προς τους μη εμβολιασμένους πολίτες συνοδεύεται με επιμέρους χαλάρωση στο λιανεμπόριο, σε μια προσπάθεια να ισορροπήσουν δημόσια υγεία και αγορά τη νέα σεζόν. Η κίνηση, άλλωστε, της κυβέρνησης να οριοθετήσει χρονικά την ισχύ του νέου πλέγματος περιορισμών επιτρέπει μια πιο ευέλικτη στάση απέναντι στις εμπορικές επιχειρήσεις, η οποία αναμένεται να γίνει απτή τις επόμενες ημέρες.

Επίκειται η διεύρυνση της αναλογίας ατόμων – τετραγωνικών μέτρων στα καταστήματα λιανικής πώλησης, ώστε να επιτρέπεται η είσοδος μεγαλύτερου αριθμού καταναλωτών ανά κατάστημα (και σε αυτά των εμπορικών κέντρων), με προϋπόθεση πάντα την πιστή τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης. Υπενθυμίζεται ότι στις προδιαγραφές που είχε θέσει το υπουργείο Ανάπτυξης τον περασμένο Μάιο για την επανεκκίνηση της κανονικής λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων είχε προβλεφθεί η αναλογία ενός πελάτη ανά 25 τ.μ., η οποία συζητείται πλέον να επεκταθεί στο ένας πελάτης ανά 15 τ.μ. Επιπλέον, με το υφιστάμενο πλαίσιο θα λειτουργήσουν τον φετινό χειμώνα και τα εμπορικά κέντρα (και malls), χωρίς καμία μεταβολή προς το παρόν στους όρους εισόδου, επιτρέποντας δηλαδή την πρόσβαση σε όλους τους πολίτες με προϋπόθεση την τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης.

Μέτρα και στις εκκλησίες

Με την ίδια αναλογία ατόμων/τετραγωνικά μέτρα (1 άτομο ανά 25 τ.μ.) με το λιανεμπόριο θα εξακολουθούν να λειτουργούν και οι ιεροί ναοί φέτος τον χειμώνα, ενώ παραμένει το ανώτατο όριο των 100 ατόμων ανά ναό και η υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας για όλους τους παριστάμενους.

Ως προς τη φιλοσοφία του νέου πακέτου μέτρων, αυτή συνοψίζεται στην εξαίρεση των ανεμβολίαστων από τους κλειστούς χώρους, αλλά και τον επισταμένο έλεγχο μέσω της υποχρεωτικής διάγνωσης του κορωνοϊού, προκειμένου να απομονώνονται γρήγορα τα νέα κρούσματα.

Μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους

Μάσκα παντού

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στο εξής σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Αναστολή εργασίας
Από την 1η Σεπτεμβρίου τίθενται σε αναστολή -χωρίς την παραμικρή παράταση- υγειονομικοί και εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και δομές πρωτοβάθμιας υγείας που δεν έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης των τελευταίων έξι μηνών. Στο μέτρο υπάγεται, με βάση το  άρθρο 206 παρ. 2 του ν. 4820/2021, όλο το προσωπικό των:
■ Ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας,
■ Διαγνωστικών κέντρων
■ Κέντρων αποκατάστασης
■ Κλινικών
■ Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας
■ ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ.

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολιασμού τους και θα κριθούν από υγειονομικές επιτροπές.

Γιατροί και φαρμακοποιοί

Στο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού υπάγονται από την 1η Σεπτεμβρίου και ιδιώτες γιατροί, όπως και οι φαρμακοποιοί. Μάλιστα, η πιστοποίηση του εμβολιασμού τους θα γίνεται με συστηματικούς ελέγχους στο Μητρώο Εμβολιασμού και σε περίπτωση μη εμβολιασμού θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα και κυρώσεις που ήδη προβλέπονται στο άρθρο 206 του Νόμου 4820/2021. Σύμφωνα με αυτό, στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, το πρόστιμο κυμαίνεται από 20.000 έως 200.000 ευρώ.

Ιδιωτικός – Δημόσιος τομέας

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να κάνουν από τις 13 Σεπτεμβρίου και εξής ένα εργαστηριακό rapid test αντιγόνου κάθε εβδομάδα.
Το κόστος του κάθε τεστ ανέρχεται στα 10 ευρώ και θα βαρύνει αποκλειστικά τον εργαζόμενο, ενώ γίνονται δεκτά μόνο όσα από τα τεστ πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
Μετά το τεστ, ο εργαζόμενος θα πρέπει να επιδεικνύει ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ (από το gov.gr) η οποία θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή COVID free app από τον εργοδότη.

Ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες

Σε δύο υποχρεωτικά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα υποχρεούνται να υποβάλλονται από τις 13 Σεπτεμβρίου:
■ Εκπαιδευτικοί
■ Ακαδημαϊκοί
■ Εργαζόμενοι σε τουρισμό
■ Εργαζόμενοι σε εστίαση
■ Εργαζόμενοι σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές.

Μαθητές και φοιτητές

■ Δύο self tests την εβδομάδα υποχρεούνται να κάνουν οι μαθητές, οι οποίοι μπορούν να τα προμηθεύονται εντελώς δωρεάν, αλλά θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνουν το αποτέλεσμά τους στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr.
■ Είσοδος στα πανεπιστήμια και στις σχολές υποχρεωτικά με 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου ή PCR τεστ την εβδομάδα.
Αυτά πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη που βαραίνει τον φοιτητή (10 ευρώ για το rapid test) και αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.

Ταξίδια με τα ΜΜΜ

Εφικτή παραμένει η δυνατότητα ταξιδιού για τους ανεμβολίαστους πολίτες τόσο προς τα νησιά όσο και προς τις ηπειρωτικές περιοχές και με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (αεροπλάνο, πλοίο, τρένο, ΚΤΕΛ) εφόσον προσκομίσουν στο σημείο αναχώρησης εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν από το ταξίδι για τους ενήλικους και ανήλικους 12-17 ετών, που έχει πραγματοποιηθεί αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη, έναντι 10 ευρώ το τεστ. Για την αναχώρηση είναι υποχρεωτική η επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου και έλεγχο γνησιότητας με την εφαρμογή COVID free app από τον ιδιώτη.
Οσον αφορά το ταξίδι ανήλικων 5-11 ετών με μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι δυνατό εφόσον το ανήλικο άτομο προβεί σε self test που παρέχεται δωρεάν από το κράτος ή να το αγοράσει ο κηδεμόνας του από φαρμακείο.

Μέτρα μόνο για εμβολιασμένους

Δωρεάν τεστ
Από τις 13 Σεπτεμβρίου στις δημόσιες δομές διάγνωσης COVID-19 θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί πολίτες, ενώ θα πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Εστίαση και διασκέδαση
Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης) θα μπορούν να εισέρχονται μόνο:
■  εμβολιασμένοι και
■ νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση).
Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή COVID free app.

Γήπεδα
Τόσο στους κλειστούς όσο και στους ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε:
■  εμβολιασμένους και
■ νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).
Ο έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή COVID free app.

Μέτρα συνύπαρξης

Ψυχαγωγία
Περισσότεροι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται φέτος τον χειμώνα χώρους τέχνης, καθώς είναι οι μόνοι όπου θα μπορούν να συνυπάρχουν εμβολιασμένοι και μη. Αναλυτικά, σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε:
■ Εμβολιασμένους
■ Νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και
■ Ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.
Ο έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ, όπως και ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας θα πραγματοποιείται στην είσοδο της επιχείρησης με τo COVID free app. Παράλληλα, οι παραπάνω επιχειρήσεις -κατ’ εξαίρεση τον φετινό χειμώνα- θα μπορούν να επιλέξουν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι με εμβολιασμένους και νοσήσαντες, οπότε θα έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν στο 100% τη χωρητικότητά τους.

Γυμναστήρια
Στα κλειστά γυμναστήρια και στα αθλητικά σωματεία θα μπορούν να μπαίνουν:
■ Εμβολιασμένοι,
■ Νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση)
■ Ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.
Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή COVID free. Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα, αν κάποια αθλητικά σωματεία ή γυμναστήρια επιθυμούν να λειτουργήσουν μόνο με πελάτες που έχουν εμβολιαστεί ή διαθέτουν βεβαίωση νόσησης, να κάνουν χρήση του 100% της χωρητικότητάς τους.

Ελεγχος εργοδότη

Παράλληλα, πλήρη εικόνα της εμβολιαστικής κατάστασης του προσωπικού του για το επόμενο επτάμηνο μπορεί να αποκτήσει -βάσει του νόμου- ο εκάστοτε εργοδότης σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας. Συγκεκριμένα, διατηρεί το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, ανάλογα με τη συχνότητα διάγνωσης που έχει οριστεί για τον κάθε κλάδο εργαζομένων.

Νέα πρωτόκολλα στα σχολεία

Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν τα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων την νέα χρονιά, καθώς το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Επιτροπή των Ειδικών προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο επαναφοράς των μαθητών στις σχολικές τάξεις. Βασική παράμετρος για την επιστροφή στη διά ζώσης διδασκαλία αποτελεί ο εμβολιασμός, ο οποίος καθορίζει τους όρους για τη φυσική παρουσία εκπαιδευτικών και παιδιών στις σχολικές αίθουσες.

Παράλληλα, με τις προδιαγραφές των επικαιροποιημένων πρωτοκόλλων θα λειτουργήσουν το νέο σχολικό έτος και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, όπως και άλλες, εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments