Οι ανασκαφές στα αρχαία Θυάτειρα αποκάλυψαν αρχαίο ναό που χρονολογείται στην ελληνιστική εποχή, σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Engin Akdeniz στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης την περασμένη Πέμπτη.
Οι ανασκαφές ξεκίνησαν πριν από οκτώ χρόνια στην αρχαία ελληνική πόλη Θυάτειρα – επίσης γνωστή και ως Πελοπία. Πρόκειται για σημαντική πόλη της βόρειας Λυδίας, που σύμφωνα με επιγραφικές μαρτυρίες, βρισκόταν στη θέση του σημερινού οικισμού Αξάριον (Ak-hisar), κοντά στην πόλη Manisa, 80 χλμ. ΒΑ της Σμύρνης.
Ο αρχαίος ναός, έκτασης 500 τετραγωνικών μέτρων, έχει ορθογώνιο σχέδιο και φέρει στοιχεία ιωνικής αρχιτεκτονικής, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί.
Ο καθηγητής Engin Akdeniz από το τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Adnan Menderes, ο οποίος διευθύνει τις ανασκαφές, δήλωσε ότι ο αρχαίος ναός βρίσκεται στην κορυφή μιας περιοχής που ονομάζεται το “Ύψωμα του Νοσοκομείου”. Η περιοχή είχε χρησιμοποιηθεί για κάποιο διάστημα ως νεκροταφείο. Σημείωσε ότι ένας μικρός αριθμός αντικειμένων που ανήκουν στη βυζαντινή αρχιτεκτονική βρέθηκαν στους ακάλυπτους τάφους της περιοχής μαζί με κατάλοιπα του ναού.Ο καθηγητής Akdeniz πρόσθεσε ότι υπήρχε ένας οικισμός στην κορυφή του υψώματος, ο οποίος εκτιμάται ότι χρονολογείται στον 10ο αιώνα, αλλά δεν κράτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
ΠΗΓΗ: The Archaeology News Network