Τα στελέχη που είναι επιφορτισμένα με την ιχνηλάτηση των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων, αναζητούν πλέον την κατάλληλη συνταγή για να κερδίσουν ένα μέρος από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων, αλλά και να προσελκύσουν τη νεολαία που αποδεικνύεται εξαιρετικά απαιτητική για να παραχωρήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Αν και η Νέα Δημοκρατία στο συστημικό κομμάτι των νέων, όπως είναι οι φοιτητικές παρατάξεις, διατηρεί ένα ισχυρό προβάδισμα, εντούτοις δεν έχει καταφέρει να διευρύνει την επιρροή της σε ευρύτερα νεανικά ακροατήρια που είτε παρακολουθούν την πολιτική στη χώρα από απόσταση, είτε κλείνουν το μάτι προς την κεντροαριστερά και την αριστερά.
Η ανάδειξη εξάλλου θεμάτων στην ειδησεογραφία που πλήττουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ του πολιτικού και του πολίτη ειδικά του νέου, όπως συνέβη στην περίπτωση των επισυνδέσεων, αλλά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις που οδήγησαν στη διαγραφή του γαλάζιου βουλευτή, αυξάνει την αμφισβήτηση ανάμεσα νεανικά κοινά, που αναζητούν κάτι διαφορετικό από αυτά που βίωσαν στα χρόνια της κρίσης, αλλά και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον στη χώρα.
Την ίδια ώρα η δεξαμενή των αναποφάσιστων βρίσκεται στο στόχαστρο των γαλάζιων στελεχών, που εκτιμούν ότι ένα ποσοστό μπορεί να επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία, βέβαια υπό προϋποθέσεις.
Το ζητούμενο για την Κυβέρνηση είναι να περιορίσει στο ελάχιστο τα λάθη όσο πλησιάζουν οι διπλές εκλογές, τα οποία στοιχίζουν και προκαλούν δεύτερες σκέψεις σε πολίτες που ήδη καταγράφουν ποσοστά δυσαρέσκειας.
Από εδώ και στο εξής, η κάθε λεπτομέρεια στην άσκηση πολιτικής θα έχει τη δική της αξία για την κυβερνητική παράταξη που αναζητά ένα μεγάλο ποσοστό για να κυβερνήσει με άνεση και όχι με ισχνές πλειοψηφίες της τάξης των 151 βουλευτών, για τις οποίες το παρελθόν έχει αποδείξει πως είναι κάτι παραπάνω από εύθραυστες.
Η μάχη για την αυτοδυναμία τώρα ουσιαστικά ξεκίνησε και η έκβαση της θα κριθεί στα ψιλά γράμματα.