Τη σημασία της συνεργασίας με τρίτες χώρες υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής – “Η επόμενη πρόκληση στην οποία πρέπει να απαντήσει η Ε.Ε. είναι η υποχρέωση να γίνονται δεκτές οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο”, υπογράμμισε
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός «χειροκρότησε» το ότι «είναι θετικό πως πλέον στη θέση αυτή συγκλίνει και η Ε.Ε.», τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με τρίτες χώρες –ανέφερε το παράδειγμα της Τουρκίας– και τέλος υπογράμμισε ότι «η επόμενη πρόκληση στην οποία πρέπει να απαντήσει η Ε.Ε. είναι η υποχρέωση να γίνονται δεκτές οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο».
Κυριάκος Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Η ΕΕ έχει έρθει κοντά στις ελληνικές θέσεις
«Σταδιακά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν έρθει πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις, δίνοντας μεγάλη σημασία στην εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού και στη φύλαξη των συνόρων», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Βρυξέλλες, προσερχόμενος στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά σήμερα, με βασικά θέματα το «αγκάθι» της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού (με φόντο τη Μέση Ανατολή), την Ουκρανία και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υλοποίησης μιας αυστηρής, αλλά δίκαιης πολιτικής στο μεταναστευτικό.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Λείπει μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών
«Αυτό που λείπει είναι μία αποτελεσματική πολιτική επιστροφών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάτι που, όπως τόνισε, αναγνωρίζεται από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «την οποία θα εξουσιοδοτήσουμε να καταθέσει καινοτόμες προτάσεις για επιστροφές μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι επιστροφές πρέπει να γίνονται και προς την Τουρκία γιατί αυτό είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας από το 2016, ενώ τόνισε ότι προσβλέπει σε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση.
Ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι μπορεί το μεταναστευτικό να απασχολεί την Ευρώπη, «αλλά δεν είναι ψηλά σε αυτά που απασχολούν τους Έλληνες, γιατί η Ελλάδα υπήρξε αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και μπορούμε να μεταφέρουμε την ελληνική εμπειρία».
Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα συμμετάσχει σε άτυπη συνάντηση ηγετών για το μεταναστευτικό που συγκαλείται με πρωτοβουλία της Ιταλίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας.
Τι είπε για Ουκρανία και προτάσεις Ντράγκι
Όσον αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα που θα συζητηθούν, στάθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως τόνισε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνομιλήσουν με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και θα ακούσουν τις προτάσεις του για το «σχέδιο νίκης» το οποίο έχει διαμορφώσει. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ωστόσο πως «θέλω να επαναλάβω την πάγια θέση της Ελλάδας, η οποία είναι και θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Ουκρανία είναι εκείνη που θα επιλέξει τον χρόνο τον οποίο θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ειρήνης με τη Ρωσία. Πρέπει όμως να μπορεί να το κάνει από θέση ισχύος και όχι από θέση αδυναμίας».
Όσον αφορά τα ζητήματα ανταγωνιστικότητας, εξέφρασε τη στήριξη της κυβέρνησης στις προτάσεις Ντράγκι. Τόνισε, πάντως, ότι οι φιλόδοξοι στόχοι της Ε.Ε. δεν εναρμονίζονται με τα οικονομικά μέσα που είναι διαθέσιμα.