Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΜητσοτάκης στο Politico: Η Ελλάδα θέλει ένα χαρτοφυλάκιο που να αντικατοπτρίζει την...

Μητσοτάκης στο Politico: Η Ελλάδα θέλει ένα χαρτοφυλάκιο που να αντικατοπτρίζει την πρόοδο και τον στρατηγικό της ρόλο

Η Ελλάδα πρέπει να έχει έναν σημαντικό ρόλο στην επόμενη Κομισιόν τονίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός

Η Ελλάδα πρέπει να έχει έναν σημαντικό ρόλο στην επόμενη Κομισιόν είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σύμφωνα με το Politico

«Θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που θα αντανακλά από τη μια την πρόοδο που έχει κάνει οικονομικά η Ελλάδα και από την άλλη τη στρατηγική θέση που έχει η Ελλάδα στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ» λέει χαρακτηριστικά στο Politico ο Έλληνας πρωθυπουργός.

mitsotakis-politico

 

Στην ερώτηση αν η Αθήνα έχει στο μάτι τη θέση του Επιτρόπου για τη Μεσόγειο που ανακοίνωσε η κυρία φον ντερ Λάιεν, ο κ. Μητσοτάκης απαντά «δεν εννοώ αυτό αλλά αυτό που λέω είναι ότι υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να ανταποκρίνονται σε αυτά που θέλουμε. Πιστεύω ότι είναι καλή ιδέα να έχουμε επίτροπο για τη Μεσόγειο. Εκτιμώ ότι τελικά τη θέση θα καταλάβει εκπρόσωπος χώρας της Μεσογείου. Δεν δηλώνω προτίμηση γιατί υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να μας ενδιαφέρουν πολύ και στην τελική είναι μια απόφαση που θα κάνει η πρόεδρος της Κομισιόν». Ενδιαφέρον  ωστόσο για την Ελλάδα υπάρχει και για τον Επίτροπο Ευρωπαϊκής Άμυνας.

Όσον αφορά το θέμα του Έλληνα επιτρόπου, το Politico επαναλαμβάνει τις πληροφορίες που έχει γράψει και το protothema.gr για τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, δεδομένου ότι η κυρία φον ντερ Λάιεν ζήτησα από κάθε κράτος-μέλος έναν άνδρα και μια γυναίκα υποψήφιο για να εξετάσει η ίδια.

Υπενθυμίζοντας, δε, ότι η επανεκλογή φον ντερ Λάιεν ήταν αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στις οποίες συμμετείχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, το Politico επισημαίνει ότι «δεδομένου ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Μακρόν, και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Σολτς, είναι σε πιο αδύναμη θέση και στελέχη όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, και ο βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κροο έχουν αποχωρήσει από το ευρωπαϊκό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να τοποθετήσει τον εαυτό του στην πρώτη γραμμή (leader of leaders στο πρωτότυπο)».

Στην ίδια συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει οτι η Ελλάδα «δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης» προσθέτοντας ότι «είναι στο χέρι των συναδέλφων μου να κρίνουν ποιος πραγματικά συνεισφέρει». «Οπότε, προσπαθώ πάντα όχι μόνο να μιλάω εκ μέρους της Ελλάδας, ως οφείλω, αλλά και να δω την μεγάλη εικόνα και να προσπαθώ να λαμβάνω αποφάσεις που ενισχύουν και την Ευρώπη. Έτσι αντιλαμβάνομαι τον ρόλο μου».

Ερωτηθείς για το τι αναμένεται τα επόμενα 5 χρόνια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζει ότι θα υπάρξει μια δύσκολη συζήτηση για το πώς θα υπάρξουν πόροι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ανταγωνιστικότητα και την άμυνα σημειώνοντας ότι «υπάρχει μια αντίφαση ανάμεσα στους στόχους και τα οικονομικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας.

Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αισιόδοξος ότι χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία που έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με την έκδοση ομολόγων για την άμυνα υπενθυμίζοντας ότι «το ίδιο είχαμε και πριν να συμφωνήσουμε για το Next Generation EU. Ειδικά με ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, δεν υπάρχει περιθώριο να είμαστε αφελείς όταν πρόκειται όχι μόνο για την στρατηγική αυτονομία μας αλλά και τη δυνατότητά μας να χρηματοδοτήσουμε σχέδια κοινού ενδιάφεροντος για θέματα όπως η άμυνα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε, επίσης, τους χειρισμούς του όσον αφορά την υπόθεση των παρακολουθήσεων υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη: «Αλλά πιστεύω ότι αυτό που εκπέμπει η Ελλάδα είναι θετικότητα που υπερισχύει των αρνητικών σημείων. Ποτέ δεν είπαμε ότι είμαστε τέλειοι αλλά πάντα αναγνωρίζαμε τα λάθη που κάναμε»

Ερωτηθείς, τέλος, με αφορμή τις φήμες περί του ίδιου ως εναλλακτική για την φον ντερ Λάιεν σε περίπτωση που εκείνη δεν εξασφάλιζε την επανεκλογή της και αν αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σε πέντε χρόνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε «πέντε χρόνια είναι πάνω από αιώνας στην πολιτική».

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments