Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία την στάση της οποίας χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά προκλητική» έστειλε για μια ακόμη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ το Δελφών με τον ιστορικό και συγγραφέα Νάιαλ Φέργκιουσον.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε το απόγευμα της Πέμπτης για τη δύσκολη σχέση με την Τουρκία, η οποία προσκαλεί με μια συμφωνία με τη Λιβύη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
«Η σχέση μας με την Τουρκία είναι δύσκολη και η Τουρκία ήταν εξαιρετικά προκλητική στις δραστηριότητές της κατά τους τελευταίους μήνες, ειδικά όσον αφορά την υπογραφή την συμφωνίας με την Λιβύη για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, την οποία θεωρούμε απολύτως άκυρη, δίχως καμιά ισχύ» είπε κατά τη συνομιλία του με τον Νάιαλ Φέργκιουσον.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Τουρκία θα λάβει απάντηση και από την Ευρώπη
«Αν η Τουρκία επιχειρήσει να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν θα λάβει μόνο την απάντηση της Ελλάδας, είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα λάβει απάντηση και από την Ευρώπη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ωστόσο πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για το δρόμο που θα ήθελα να ακολουθήσουμε, αλλά όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν αυτό συμβεί».
Επίσης τόνισε, ότι το πρόβλημα με την Τουρκία δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό και ότι αν η Τουρκία επιχειρήσει να παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τότε θα αντιδράσει όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και η ΕΕ.
Κριτική στο ΝΑΤΟ άσκησε ο Κυριάκος Μητοστάκης
Ο Κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πως το γεγονός πως είναι και η Τουρκία και η Ελλάδα μέλη της Συμμαχίας αποτελεί πρόβλημα και επισήμανε πως έχει διαμηνύσει στο ΝΑΤΟ ότι ίσως δεν είναι λύση το να απομακρύνεσαι από το πρόβλημα όταν η μία χώρα είναι τόσο προκλητική και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
«Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε διάλογο με την Τουρκία, στο ζήτημα που έχουμε στο τραπέζι και είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μας. Μπορούμε να συζητήσουμε έντιμα κι αν τελικά συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, υπάρχουν πάντα τρόποι να μεταφέρουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο, στη Χάγη, ύστερα από κοινή συμφωνία για το πώς μπορούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα, αλλά πάντα με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Δεν είναι η εποχή για τη διπλωματία των κανονιοφόρων, αυτού του τύπου η λογική ανήκει σε άλλους αιώνες» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Χαίρομαι που συνομιλώ μαζί σας ξανά, θα προτιμούσα να βρισκόμασταν στους Δελφούς αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα του κορωνοϊού», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δικαιωθήκαμε με το γρήγορο lockdown
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δύο μεγάλες κρίσεις που αναγκάστηκε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει σε μικρό χρονικό διάστημα, την κρίση στον Έβρο και την πανδημία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως είναι υπερήφανος για τον ψύχραιμο τρόπο που αντέδρασαν οι πολίτες και επισήμανε πως κυκλοφόρησαν και πολύ λίγες θεωρίες συνωμοσίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως αποφάσισε να προχωρήσει γρήγορα σε lockdown γιατί είδε τι συνέβαινε στην Ιταλία και βρέθηκε μπροστά στην επιλογή ή να περιμένει να δει περισσότερα ή να δράσει γρήγορα. «Είχα μία επιλογή ανάμεσα στις οικονομικές συνέπειες, τις οικονομικές επιπτώσεις των ενεργειών που θα λαμβάναμε, και την προστασία των ανθρώπινων ζωών, όσων κατοικούν στην Ελλάδα, τους Έλληνες αλλά και τους πρόσφυγες, που εξ ορισμού ήταν πιο ευάλωτοι» είπε.
«Όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις, νομίζω ότι όσοι επιχειρηματολογούσαν κατά των lockdowns, επειδή ήθελαν να συνεχιστεί η οικονομική δραστηριότητα, έκαναν λάθος» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Τελικά δικαιωθήκαμε και οι πολίτες κατάλαβαν πως σωστά πράξαμε», είπε. Τόνισε επίσης, ότι οι άνθρωποι που επέμεναν για το καλό της οικονομίας να μην γίνει lockdown, παραδέχτηκαν τελικά πως αν καθυστερούσαμε οι επιπτώσεις θα ήταν μεγαλύτερες. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η πανδημίας δεν έχει νικηθεί και όπως είπε «δεν θα κουραστώ να λέω στους Έλληνες ότι δεν πρέπει να γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας, δεν πρέπει να χαλαρώσουμε υπερβολικά».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η οικονομία ανοίγει σιγά-σιγά
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η οικονομία μας ανοίγει σιγά-σιγά και γενικά ήταν επιτυχημένη η επιστροφή μας στην κανονικότητα και επισήμανε πως ακόμα και τις πιο δύσκολες εβδομάδες της πανδημίας, δεν καλύφθηκε όλη η δυναμικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως ήταν επιτυχία το γεγονός πως τα ελληνικά ομόλογα μπήκαν στο πρόγραμμα της ΕΚΤ και τώρα οι Ελλάδα εξαιρείται από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους, όπως ήταν τα μεγάλα πλεονάσματα. «Οι αγορές εμπιστεύονται αυτή την κυβέρνηση και καταλαβαίνουν ότι υπό αυτές τις συνθήκες πρέπει να γίνουν μεγάλες κρατικές δαπάνες ώστε να υποστηριχθεί η πραγματική οικονομία και ειδικά για να προστατευθούν θέσεις εργασίας» σχολίασε ο Πρωθυπουργός.
Τόνισε επίσης, πως η χώρα μπορεί και βγαίνει με επιτυχία στις αγορές και πως στόχος της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί η πραγματική οικονομία και η εργασία, με το πρόγραμμα γέφυρα να συνεχίζεται έως τον Οκτώβριο. «Πρέπει να ξοδεύουμε χρήματα σοφά και το έχουμε πράξει. Συγκροτήσαμε ένα πολύ μεγάλο, για τα ελληνικά δεδομένα, πρόγραμμα στήριξης: 14 δισεκατομμύρια σε δημοσιονομικά μέτρα και 10 δισεκατομμύρια σε εγγυήσεις. Κύριος στόχος μας ήταν να στηρίξουμε την απασχόληση», συνέχισε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλοι υπολόγιζαν σε μια ελληνικά καταστροφή αλλά τα πάμε καλύτερα από τον μ.ο. της Ε.Ε.
Θα είναι μια διαφορετική τουριστική χρονιά, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την τουριστική σεζόν και εξήγησε πως όλα γίνονται με προσοχή και σε φάσεις και αν αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα τότε θα αλλάξουν και οι κανόνες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, πως θα έρθει φέτος στη χώρα ένας μικρό ποσοστό τουριστών σε σχέση με το 2019 και εξήγησε πως δεν θα επιτραπούν πτήσεις τσάρτερ σε μικρά νησιά που δεν έχουν την κατάλληλη ιατρική υποδομή.
Όλοι υπολόγιζαν, είπε, σε μία ελληνική καταστροφή αλλά αν δει κανείς τους αριθμούς θα εκπλαγεί γιατί τα πάμε καλύτερα από το μέσο όρο της ΕΕ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης, ότι θα πρέπει η ΕΕ να δώσει περισσότερες επιχορηγήσεις και λιγότερα δάνεια και αυτά να χρησιμοποιηθούν για να γίνει η οικονομία των κρατών πιο ανθεκτική και πιο δημιουργική.
«Μολονότι η ευρωπαϊκή πρόταση (για ταμείο ανάκαμψης) είναι πολύ φιλόδοξη και τολμηρή, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, άρα δεν μπορούμε να ξοδέψουμε χρήματα που δεν έχουμε ακόμα» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρέπει, συνέχισε, αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, είναι μεγάλη ευκαιρία αυτή για την Ελλάδα, για την Ιταλία, την Ισπανία και να πείσουμε όλες τις χώρες πως αυτός είναι ο σωστός δρόμος. Είναι αναγκαίο αυτή η πρόταση της Κομισιόν να υιοθετηθεί ως έχει χωρίς αλλαγές, επισήμανε ο Πρωθυπουργός.
Η κρίση είναι διαφορετική από εκείνη του 2008, λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε πως αυτή η κρίση είναι πολύ διαφορετική από το 2008, δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, αλλά είναι ένα συμμετρικό σοκ που τους επηρέασε όλους και κανείς δεν έχει ανοσία στον ιό. Ακόμα και η Γερμανία ξέρει, τόνισε, πως είναι εξαγωγική δύναμη και χρειάζεται και τις άλλες χώρες και όλοι καταλαβαίνουμε πως είναι προς το συμφέρον μας να προστατεύσουμε την ευρωζώνη χωρίς να έχουμε αδύναμους κρίκους.
Πρέπει όμως, είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, να πείσουμε τους συμμάχους μας ότι θα διαχειριστούμε σοφά αυτά τα χρήματα, καθώς η Ελλάδα παίρνει επιδοτήσεις εδώ και 40 χρόνια αλλά δεν τα χρησιμοποίησε πάντα σωστά. «Η Ελλάδα βγαίνει πιο δυνατή από την κρίση, το brand name Ελλάδα αποκτά ξανά αξία». Η κρίση ήταν καταλύτης για τολμηρές μεταρρυθμίσεις και την ψηφιοποίηση του κράτους, είπε ο Πρωθυπουργός. «Ο πολίτης εμπιστεύτηκε ξανά το κράτος», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τι έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις ημέρες του lockdown
Στην ερώτηση του κ. Φέργκιουσον, με την οποία έκλεισε η συζήτηση, για το πώς πέρασε τις ημέρες του lockdown, o Πρωθυπουργός απάντησε πως η πανδημία τον έφερε πιο κοντά στα παιδιά του, αφού αυτούς τους τρεις μήνες έμειναν μαζί και έτρωγαν όλοι μαζί τα βράδια.
Δείτε το βίντεο με την συνομιλία του Κ. Μητσοτάκη με τον ιστορικό και συγγραφέα Νάιαλ Φέργκιουσον