Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επιπλέον πλεόνασμα το 2019 παρά το γεγονός ότι, όπως είπε, «όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση υπήρχε δημοσιονομικό κενό» άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης με τον αρθρογράφο της εφημερίδας «New York Times», Ρότζερ Κοέν στο πλαίσιο των εργασιών του Athens Democracy Forum.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι το όποιο επιπλέον πλεόνασμα θα δοθεί τον Δεκέμβριο για τη στήριξη των ασθενέστερων.
«Πιστεύουμε ότι η μείωση των φόρων θα ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση»σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης θυμίζοντας ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται ανοδικά μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Γερμανία.
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός τόνισε το γεγονός πως η Ελλάδα δανείστηκε χθες με αρνητικό επιτόκιο, «κάτι ασύλληπτο μόλις πριν από έναν χρόνο», και στάθηκε ιδιαίτερα στο ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων όπως αυτή του Ελληνικού.
Ερωτηθείς για την Τουρκία, είπε ότι με την δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο παραβιάζει ξεκάθαρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Ό,τι ανήκει στην Κύπρο ανήκει στην Κύπρο […] Δεν ανήκει στην Τουρκία, δεν μπορεί απλα να εμφανιστείς με ένα πλωτό γεωτρύπανο και να πεις ‘αυτό είναι δικό μου’», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές πως κανόνας συμπεριφοράς είναι το Διεθνές Δίκαιο.
Προσέθεσε πως η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν είναι δυνατόν να μην προκαλέσει την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτίμησε πως η ΕΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες σχετικά σύντομα. Υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της και έχει ισχυρούς συμμάχους.
Αναφερόμενος στην επέμβαση της Τουρκίας στην βορειοανατολική Συρία ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η δράση της Τουρκίας προσθέτει μία ακόμα πηγή αστάθειας σε ένα ήδη ασταθές τμήμα του κόσμου». Πρόσθεσε δε ότι «οποιαδήποτε μονομερής στρατιωτική επέμβαση σε μία ασταθή χώρα», δίχως την στήριξη των Ηνωμένων Εθνών, είναι «ξεκάθαρα η λάθος στρατηγική», και μπορεί να ενισχύσει την τρομοκρατία.
Ερωτηθείς για την στάση του Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως ο ίδιος συγκρατεί την δήλωση ότι η Ουάσιγκτον ουδέποτε έδωσε «πράσινο φως» στην Άγκυρα, εκφράζοντας την ελπίδα αυτή να είναι και η επίσημη πολιτική των ΗΠΑ.
«Η υπέρβαση του λαϊκισμού»
«Ήμασταν η πρώτη χώρα της Ευρώπης που εξέλεξε λαϊκιστές στην εξουσία», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει ότι οι πολίτες κατάλαβαν ότι ο λαϊκισμός δεν προσφέρει τίποτα και ότι η συνειδητοποίηση αυτή ήρθε από την ίδια την κοινωνία, από τους πολλούς. Παράλληλα σημείωσε ότι το να χρησιμοποιείς το μεταναστευτικό ως πίεση δεν αποτελεί σωστή τακτική.
«Στην Ελλάδα δεν έχουμε ‘πράσινο κόμμα’, ως πολιτικός σκοπεύω να εκφράσω το χώρο της οικολογίας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης συζητώντας για το πρόβλημα της Κλιματικής αλλαγής και χαρακτήρισε παράδοξο πως κάποιοι ξαφνικά ανακάλυψαν την πράσινη ατζέντα την ώρα που γεμίζουν την Αθήνα με αφίσες.
Η Δημοκρατία και το Brexit
«Πιστεύω ότι τα κόμματα μπορούν να αλλάξουν, να γίνουν πιο αντιπροσωπευτικά και ανοιχτά στην κοινωνία» ανέφερε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτημα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοκρατία.
Σε ερώτηση από τον κ. Κοέν για το αν η Βρετανία πρέπει να κάνει kolotoumba, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κ. Μητσοτάκης ότι υπάρχουν μεν ομοιότητες τονίζοντας ότι το Brexit «είναι μια υπόθεση από την οποία όλοι θα βγουν χαμένοι αλλά κυρίως οι Βρετανοί».
Ερωτηθείς, τέλος, πως θα κινηθεί η κυβέρνηση μετά την «περίοδο του μέλιτος» ο πρωθυπουργός απάντησε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας η αισιοδοξία που υπάρχει στη χώρα στηρίζεται στη λογική.