Την φιλοσοφία του νέου εξοπλιστικού προγράμματος ύψους 25 δισ. ευρώ παρουσίασε σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Όπως τόνισε «οι επενδύσεις στις αμυντικές δυνατότητες είναι επενδύσεις στην κυριαρχία» τονίζοντας την ανάγκη στα νέα προγράμματα ως «απαράβατος όρος» να συμμετέχει και η ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι οι δυνατότητες που δίνει η εφαρμογή της ρήτρας διαφυγής – μια ελληνική θέση που υιοθέτησε η Ευρώπη – «δεν θα αποτελέσει αφορμή για υπερβολές».
Όσον αφορά, τέλος, το ζήτημα των αυξήσεων σε όλους τους ενστόλους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «σε όσους εξέφρασαν έναν δικαιολογημένο προβληματισμό για τα σώματα ασφαλείας, πέραν των αυξήσεων που έχουμε ανακοινώσει, αυτή η κυβέρνηση έχει αναδείξει τη στήριξη όχι μόνο στα σώματα ασφαλείας αλλά και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, κάτι που θα φανεί στις επόμενες οικονομικές ανακοινώσεις που θα κάνουμε στη ΔΕΘ».
Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού
«Όπλο για μια αποτελεσματική θωράκιση η δημοσιονομική ευρωστία»
«Η δημοσιονομική ευρωστία γίνεται όπλο για μια αποτελεσματική θωράκιση» πρόσθεσε, καθώς όπως εξήγησε «τα πάντα απαιτούν ένα ασφαλές περιβάλλον».
«Το δίλημμα κανόνια ή βούτυρο που ακούγαμε από την Αριστερά είναι ένα δίλλημα πλαστό. Ο παγκόσμιος χάρτης αναδιατάσσεται δραστικά» ανέφερε επίσης.
Περιγράφοντας τον παγκόσμιο χάρτη που σκιαγραφείται και στον οποίο η Ελλάδα καλείται να τοποθετηθεί, σημείωσε πως διαμορφώνεται «ένας κόσμος όπου η τεχνολογία γίνεται μέσο παρέμβασης ώστε να διαταραχθεί η εσωτερική ηρεμία των κρατών».
«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία διαταράσσει την ευρωπαϊκή ισορροπία, ενώ αστάθεια επικρατεί και στη Μέση Ανατολή» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε «δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιφερειακές εξάρσεις» αλλά για «σημαντικές μετατοπίσεις ισχύος» βάση των οποίων «επαναξιολογούνται στρατηγικές συμμαχίες».
Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως «η αμυντική αντίληψη των ΗΠΑ διαφοροποιείται από αυτή του ΝΑΤΟ. Από την Αργεντινή έως τον Ινδικό οι ισορροπίες διαφοροποιούνται».
Κατέστησε σαφές ότι «θα τιμήσουμε τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ, αλλά είμαστε μια χώρα της ΕΕ και θα δουλέψουμε για την κοινή άμυνα».
Οι επενδύσεις στην άμυνά μας ενδυναμώνουν τον ρόλο της χώρας
Στο φόντο αυτό, όπως επεσήμανε «οι επενδύσεις στην αμυντική μας ικανότητα ενδυναμώνουν τον ρόλο της χώρας μας» την ώρα που «η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να επαναπροσδιορίσει τη θέση στον νέο χάρτη των ισορροπιών».
«Δαπανούσαμε πάντα πάνω από το 2% του ΑΕΠ και αυτό μας καθιστά κύριους παίκτες» πρόσθεσε.
«Η Ελλάδα έχει μιλήσει για την στρατηγική αυτονομία» στην Ένωση, όπως τόνισε, ενώ συμπλήρωσε πως εντός αυτής «κάνουμε πλέον σημαντικά βήματα με πάγιες ελληνικές θέσεις που έγιναν δεκτές και που κάποιοι τις θεωρούσαν ανέφικτες».
Η ΕΕ θα πρέπει να συζητήσει για κοινή αντιπυραυλική ασπίδα
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, ότι «η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής μας αφήνει πρόσθετο δημοσιονομική χώρο». Ωστόσο, διευκρίνισε, ότι «ανεξαρτήτως των δημοσιονομικών δυνατοτήτων αυτή η ευελιξία δεν θα γίνει αφορμή για υπερβολές, όχι μόνο γιατί μας κρίνουν οι αγορές, αλλά και γιατί οι επιδόσεις στην οικονομία δείχνουν τη σταθερότητα».
Αναφερόμενος στο ταμείο «SAFE», ξεκαθάρισε πως «δεν αφορά επιδοτήσεις» και υπογράμμισε πως «κάποια στιγμή η ΕΕ θα πρέπει να συζητήσει ένα νέο ταμείο κοινής ευρωπαϊκής ωφέλειας, όπως μία κοινή αντιπυραυλική ασπίδα. Δεν είμαστε εκεί ακόμα αλλά βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».
Αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι «επιθετικές αλλά σταθερά αποτρεπτικές επιλογές. Οφείλουμε να διατηρήσουμε την σταθερότητα στην αμυντική μας θωράκιση».
Βέλη κατά της αντιπολίτευσης
Στρέφοντας τα βέλη του στα κόμματα της αντιπολίτευσης, σχολίασε πως «το πρόγραμμα REARM στην Ευρώπη ψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, καταψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ και οι υπερπατριώτες η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας δήλωσαν παρών».
«Για να δούμε ποιοι ενδιαφέρονται για την άμυνα της χώρας» ανέφερε.
«Κάποιοι στο παρελθόν δεν είχαν προνοήσει να υπάρχουν συμβάσεις υποστήριξης των οπλικών συστημάτων που είχαμε προμηθευτεί στο παρελθόν και έχουμε κάνει σημαντικές διορθώσεις» συμπλήρωσε.
Διευκρίνισε όμως ότι «χρειαζόμαστε μια στοιχειώδη πολιτική συναίνεση. Να καταλήξουμε σε συνθέσεις που θα είναι επωφελείς».
Για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις
Σε αυτές τις διορθώσεις περιλαμβάνονται οι αυξήσεις στους μισθούς στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια».
Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, είναι σημαντικό «να έχουμε τέτοιους μισθούς ώστε να προσεκλύσουμε νέο κόσμο» στο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Αυτές οι αυξήσεις δίνονται σε τρεις φάσεις» σημείωσε, ενώ διευκρίνισε ότι «τα 100 ευρώ αφορούν όχι μόνο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας».
Ξεκαθάρισε, δε, πως «ένα είναι βέβαιο θα παραμείνουμε υπεύθυνοι δεν θα μπούμε σε ένα αδιέξοδο σπιράλ παροχολογίας. Όταν η οικονομία πηγαίνει καλύτερα αυτό το πλεόνασμα επιστρέφεται στην κοινωνία».
«Η χώρα μας στο παρελθόν έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια σε οπλικά συστήματα χωρίς να εισπράξει το ανταποδοτικό όφελος για να χτίσει μια στιβαρή εγχώρια αμυντική βιομηχανία» σημείωσε, για να συμπληρώσει πως «σήμερα μιλάμε για αμυντική προστιθέμενη αξία».
«Η βασική του φιλοσοφία έχει να κάνει με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και πώς αλλάζουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις» όπως περιέγραψε.
«Μη επανδρωμένα οχήματα, περιπλανώμενα πυρομαχικά, συστηματικότατη αξιοποίηση της ΑΙ, έμφαση στην κυβερνοάμυνα. Αυτές είναι φιλοσοφίες που πρέπει να αξιοποιηθούν. Δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο στις νέες Bellhara ή στα 20+20 μαχητικά επόμενης γενιάς αλλά πρέπει να εμπλουτίζονται και από τις νέες τεχνολογίες όπως μας δίδαξε ο πόλεμος στην Ουκρανία» σημείωσε
Συνεργασία με Ισραήλ για εκπαίδευση των Ικάρων
Αναλύοντας το εξοπλιστικό πρόγραμμα, ανέφερε ότι σε αυτό συμπεριλαμβάνονται 24 αεροσκάφη Rafale, τρεις φρεγάτες Belharra, τα πιο σύγχρονα πλοία, drones, ελικόπτερα Romeo, νέες τορπίλες στα υποβρύχια».
Παράλληλα, προβλέπεται «πρόγραμμα αναβάθμισης των πολεμικών αεροσκαφών F-16 σε Viper» ενώ προανήγγειλε «συνεργασία με Ισραήλ για εκπαίδευση των Ικάρων».
Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» η μεγαλύτερη επένδυση που κάνουμε
Αναφερόμενος στην «Ασπίδα του Αχιλλέα» τόνισε πως «πρόκειται για έναν θόλο που συνδυάζει τα υφιστάμενα όπλα αεράμυνας με άλλα πέντε συστήματα» και πως «θα είναι η μεγαλύτερη επένδυση που θα κάνουμε».