Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από την Ουάσιγκτον ότι κλείνει το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα μετά από μια δεκαετία συνεχούς παρουσίας στη χώρα μας.
Μια κίνηση που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης στην Ελλάδα.
Η δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού έγινε μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και κατά την έναρξη της διευρυμένης συνάντησης. Στην διευρυμένη συνάντηση τον Ελληνα πρωθυπουργό, συνόδευαν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δ.Ν.Τ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.
Σε συνέχεια της κοινής απόφασης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Managing Director του Δ.Ν.Τ, Κ. Γκεοργκίεβα, κυβερνητικές πηγές ενημέρωσαν πως ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρας έχει έρθει ήδη σε επικοινωνία με το Δ.Ν.Τ προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το κλείσιμο του Γραφείου του Ταμείου στην Αθήνα.
Παράλληλα, ο σχεδιασμός του Υπουργείου Οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ προβλέπει την αποπληρωμή, εντός του 2020, ενός ακόμη τμήματος του υπολοίπου του δανείου του Δ.Ν.Τ.
Τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη περίμενε η κα. Γκεοργκίεβα και ένα μήνυμα για το καλώς ήρθατε στα ελληνικά
Η δήλωση Μητσοτάκη
Ειδικότερα, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στην Ουάσιγκτον, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και εύχομαι κάθε καλή τύχη στις προσπάθειές σας. Τους τελευταίους έξι μήνες -μάλιστα σήμερα συμπληρώνονται έξι μήνες από την εκλογή μας στις 7 Ιουλίου 2019- έχουμε μπει σε μια εποχή ανάπτυξης και αποτελεσματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Δεν ήταν πάντοτε εύκολη η σχέση με το Ταμείο αλλά νομίζω συμφωνούμε σε ορισμένα σημαντικά θέματα, όπως η ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021, και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για τις δημόσιες τοποθετήσεις και την υποστήριξή σας σε αυτή τη διαδικασία.
Πιστεύω έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να γίνει αυτή η συζήτηση με τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη. Είμαστε μία αξιόπιστη κυβέρνηση, υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις, βρισκόμαστε σ’ ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, το κόστος δανεισμού μας είναι χαμηλότερο από της Ιταλίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιοριζόμαστε από αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από την ελληνική αντιπροσωπεία συνάντησε την επικεφαλής του ΔΝΤ στο κτίριο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, με ένα μεγάλο video wall, να καλωσορίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό στα ελληνικά.
Προσβλέπουμε, λοιπόν, σε ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στη σχέση μας, μία σχέση θετικής συνεργασίας. Επίσης χαιρετίζω την κοινή απόφασή μας να κλείσουμε το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα τους επόμενους μήνες και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, αλλά ως χώρα που έχει εξέλθει από αυτό το αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης από το ΔΝΤ».
Δείτε την ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συνάντηση με την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα:
«Θέλω να ευχαριστήσω τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Kristalina Georgieva για την υποστήριξή της στην ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Και χαιρετίζω την κοινή απόφασή μας να κλείσουμε το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ως χώρα που έχει εξέλθει από το αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ.Μητσοτάκης.
Βίντεο: Εικόνες από τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
«Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά να σας καλωσορίσω στο ΔΝΤ. Είχαμε την τύχη να συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με τους τελευταίους μήνες, να είναι το πιο επιτυχημένο κομμάτι αυτής της συνεργασίας και να παρατηρούμε πως μια χώρα μπορεί να γυρίσει σελίδα και να φέρει στη βάση της ευημερίας, ένα νέο κεφάλαιο στηριζόμενο σε βέλτιστες πολιτικές για τον ελληνικό λαό. Συγχαρητήρια για όσα κάνετε» ακούγεται να λέει η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού οι αντιπροσωπείες Ελλάδος και ΔΝΤ κάθισαν στο τραπέζι στα κεντρικά του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.
Το είχε προαναγγείλει το iefimerida.gr
Το γραφείο του ΔΝΤ είχε ανοίξει το 2010, εν μέσω κρίσης και ένταξης της χώρας στα Μνημόνια, προκειμένου να παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τις εξελίξεις στην Ελλάδα και να αντλεί άμεσα στοιχεία απ’ όλα τα «ευαίσθητα» μέτωπα.
Την εξέλιξη αυτή είχε προαναγγείλει το iefimerida.gr και το economistas.gr σε χθεσινό ρεπορτάζ του Γιώργου Παππού. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για μια συμβολική κίνηση καθώς η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε στενή δημοσιονομική επιτήρηση και θέλει να σηματοδοτήσει την εικόνα ότι δεν αποτελούμε πλέον «ειδική περίπτωση» χώρας.