Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΜητσοτάκης για Ερντογάν: Καλύτερα να μιλάμε παρά να είμαστε με το δάκτυλο...

Μητσοτάκης για Ερντογάν: Καλύτερα να μιλάμε παρά να είμαστε με το δάκτυλο στην σκανδάλη

Δέχθηκα τη Συμφωνία των Πρεσπών στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους- Θα θέσω στον Ερντογάν το ζήτημα για τη Μονή της Χώρας, είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον Alpha – Ιδιωτική επίσκεψη η έλευση Ράμα, πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις – Τι είπε για την ακρίβεια

Συνέντευξη εφ’ όλη της ύλης παραχωρεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Alpha και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση» με τον δημοσιογράφο Νίκο Μάνεση.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών πιστεύω ότι αναγνωρίζει ότι είναι καλύτερο να μιλάμε παρά να είμαστε με το δάχτυλο στην σκανδάλη χωρίς αχρείαστες εντάσεις. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις φαίνεται να έχουν μπει σε ήρεμα νερά. Δεν θα έπρεπε να είναι είδηση ότι δυο ηγέτες γειτονικών χωρών να συναντώνται τακτικά», είπε αρχικά πρωθυπουργός μιλώντας για την επίσκεψή του στην Τουρκία και την επικείμενη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Πάντα θα υπάρχουν εστίες εντάσεων οι βασικές μας διαφορές δεν έχουν επιλυθεί η Ελλάδα θα εξακολουθεί να υπερασπίζεται την κυριαρχία της με βάση το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο ίδιος και συνέχισε: «Επειδή διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητούμε».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα θέσει το θέμα της Μονής της Χώρας χαρακτηρίζοντάς το «παντελώς αχρείαστη ενέργεια» και τόνισε ότι «με το να μείνει αυτό το μνημείο μουσείο θα αναδείκνυε τον πολιτιστικό του πλούτο. Είναι ένα θέμα που θα θέσω».

Μητσοτάκης: Σήμερα η Ελλάδα είναι θωρακισμένη αμυντικά και αποτρεπτικά

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ακόμα ότι η Ελλάδα ακολούθησε από το 2019 μια συνεκτική πολιτική αρχών.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «η χώρα θα πρέπει να επενδύει στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων να ενισχύει την αποτρεπτική ισχύ της ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να διανοηθεί την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας.

Εντάξαμε τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις στο πλαίσιο της Ευρώπης. Σήμερα, η Ελλάδα είναι θωρακισμένη και ενισχυμένη αμυντικά και αποτρεπτικά. Συνομιλούμε με την Τουρκία από θέση αυτοπεποίθησης χωρίς να υποχωρούμε από τις κόκκινες γραμμές.

Χαρακτήρισε κέρδος ότι συνεργαζόμαστε με την Τουρκία για το προσφυγικό. Εξακολουθεί να υπάρχει η μεγάλη διαφορά όπως η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε με το δάχτυλο στην σκανδάλη».

Τι είπε για Ράμα

Όσον αφορά στην επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Ελλάδα είπε ότι η χώρα μας είναι μια δημοκρατική χώρα με συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

«Ο χρονισμός της επίσκεψης δεν είναι ο πιο κατάλληλος χρόνος αλλά μην του δίνουμε και μεγαλύτερη σημασία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Κυριάκος Μησοτάκης ρωτήθηκε για τη Βόρεια Μακεδονία μετά τις πρόσφατες εκλογές που έγιναν εκεί και είπε:

«Παρακολουθώ με προβληματισμό δηλώσεις αξιωματούχων του VMRO και θα περιμένω επίσημη την τοποθέτηση του πρωθυπουργού για να δώ με ποιο τρόπο θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του.

Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά δεν θα είναι θέση της κυβέρνησης και μετεκλογικά γιατί αν συμβεί αυτό θα έχουμε ζητήματα», είπε αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Μητσοτάκης: Δεν είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για την ακρίβεια και είπε ότι «είναι πρόβλημα όχι μόνο στην Ελλάδα.  Δεν είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι πρόβλημα, μας βρίσκει σε μια εποχή που η χώρα εξέρχεται από 10ετη κρίση, η χώρα χρεοκόπησε και περάσαμε δεκαετία που απωλέσαμε το 25% του πλούτου μας αγωνιζόμαστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος».

Τόνισε ακόμα ότι «είναι ένα πρόβλημα που δοκιμάζει τα ελληνικά νοικοκυριά και αντιμετωπίζεται πρωτίστως με μόνιμες αυξήσεις στο διαθέσιμο εισόδημα. Υλοποιούμε μια πολιτική σταθερής αύξησης των μισθών, κατώτατος αλλά και μέσος –  δεν αρκούν αλλά είναι αντιστάθμισμα απέναντι στην ακρίβεια».

Όπως είπε, «υπήρχαν στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά αλλά εξακολουθούμε να παρεμβαίνουμε» και απαρίθμησε όσα έχουν γίνει σημειώνοντας ότι «έχουν γίνει  παρεμβάσεις σε ζητήματα περιθωρίου κέρδους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης ότι «όταν οι τιμές αρχίζουν να υποχωρούν θα πρέπει να τις συγκρίνουμε με τις μόνιμες αυξήσεις των μισθών.

Όσον αφορά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια  είπε ότι «κάθε φορά που ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δίνει μια συνέντευξη είναι δεκάδες δισεκατομμύρια τα μέτρα που εξαγγέλλει».

Και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η χώρα έχει κατακτήσει τη δημοσιονομική της σταθερότητα- δεν θα την διακινδυνεύσω σε καμία περίπτωση. Όποιος προτείνει μέτρα με δημοσιονομικό κόστος οφείλει να πει ποιους φόρους θα βάλει για να καλύψει το κενό, αμφιβάλω αν θα ήταν αποτελεσματικά αλλά ή κοινωνία δεν τα αντέχει εκτός αν υπάρχει από την αντιπολίτευση ατζέντα επιβολής νέων φορών».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι «σήμερα έχουμε καταφέρει και έχουμε μειώσουμε τη φοροδιαφυγή και αυτό μας βοηθά να στηρίξουμε τα κρατικά έσοδα για να δαπανούμε περισσότερα για υγεία και παιδεία».

Όσον αφορά στους μισθωτούς τόνισε ότι έχουν και αφορολόγητο. «Εγώ υπερασπίζομαι την προοδευτική φορολόγηση θεωρώ ότι είναι δίκαιη φορολόγηση», σχολίασε σχετικά.

Ήταν αρνητικός στη μείωση σε κλίμακες φόρου αλλά και στην επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού λέγοντας: «Όχι και όχι στην παρούσα κατάσταση. Είμαστε σε πιο αυστηρό πλαίσιο με στόχους και σκληρά όρια δαπανών, αν η οικονομία μας αποδίδει περισσότερο, μείωση των εργοδοτικών εισφορών εκεί θα στρέφαμε την προτεραιότητά μας».

Όσον αφορά στην έλλειψη των «εργατικών χεριών» είπε ότι «η επιχείρηση πρέπει να πληρώσει περισσότερο για να κρατήσει έναν καλό εργαζόμενο».

Μητσοτάκης: «Η αστάθεια και αμφισβήτηση μόνο κακό θα κάνει στη χώρα»

«Ποσοστό μεγάλης ευθύνης», χαρακτήρισε, εξάλλου, το 41% και είπε ότι «οι αλλαγές που δρομολογούνται χρειάζονται χρόνο και δεν υλοποιούνται πατώντας ένα κουμπί. Θέλουν κάποιο χρόνο. Εγώ ζήτησα μια 4ετια αλλά το ποσοστό αυτό με κάνει να πατάω γκάζι και να μην υπολογίζω το πολιτικό κόστος. Έχουμε σκληρές αντιστάσεις από το βαθύ κράτος που πρέπει να ξεπεράσουμε».

«Η αντιπολίτευση λέει αποσταθεροποιήστε την κυβέρνηση, μην την αφήσετε να υλοποιήσει το πρόγραμμά της, το μήνυμα που πρέπει να στείλουν οι πολίτες είναι ότι δεν έχει αλλάξει η εντολή που πήραμε, η αστάθεια και αμφισβήτηση μόνο κακό θα κάνει στη χώρα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Μίλησε, επίσης, για «φωνές λαϊκισμού σκληρής πόλωσης με λόγο που με παραπέμπει στις πλατείες των αγανακτισμένων. Νόμιζα ότι το είχαμε αφήσει πίσω μας. Δεν μας αξίζει αυτή η αντιπαράθεση. Ο κόσμος δεν θέλει να γυρίσουμε εκεί. Μου αρέσει πάντα να μιλάω πολιτικά. Για το Θεό θα γυρίσουμε πίσω στο 2012 ή το 2015; Δεν μας αξίζει».

«Χωρίς περιεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ – Βλέπω έναν απολιτίκ τοξικό λαϊκισμό»

Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Δυσκολεύομαι να αναζητήσω πολιτικό περιεχόμενο στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί κινούμαστε σε ένα επίπεδο τοξικότητας και απλοϊκού λόγου και δεν μπορώ εύκολα να αναζητήσω πολιτικό πρόσημο.  Είναι ένας απολιτικ τοξικός λαϊκισμός που να απευθύνεται σε ανθρώπους θυμωμένους δεν με αφορά.

Προσωπικά δεν θα αναλώσω ενέργεια στο να απαντώ σε αυτού του είδους τις επιθέσεις που έχουν και προσωπικά χαρακτηριστικά. Εγώ θα κάνω την αυτοκριτική μου και θα κοιτάμε μπροστά βάζοντας ψηλούς στόχους με το βλέμμα χαμηλά.

Αυτοί που μιλούν για το 41% μιλούν για ποσοστό αλαζονείας ξεχνώντας ότι μας το έδωσαν οι πολίτες. Εγώ έχω ατζέντα 4ετιας και όταν ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος και οι εκλογές θα γίνουν το 2027 και κάθε κόμμα εξουσίας θα διεκδικεί τη νίκη με τον αρχηγό του».

Δείτε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξη:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments