«Ο κατώτατος μισθός ήταν 650 ευρώ επί ΣΥΡΙΖΑ και τα τελευταία 5 χρόνια έχει αυξηθεί στα 830 ευρώ», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, εξαπολύοντας «καρφιά» στο ΠΑΣΟΚ και τον κ. Ανδρουλάκη
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε χθές, Πέμπτη (05/12/24) στην Ολομέλεια της Βουλής για τον κατώτατο μισθό.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στη Βουλή, στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2022/2041 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Αναπροσαρμογή μισθών προσωπικού δημοσίου τομέα – Ρυθμίσεις για τον καθορισμό κατώτατου μισθού για τα έτη 2025, 2026 και 2027».
Μητσοτάκης: Ο κατώτατος μισθός ήταν 650 ευρώ επί ΣΥΡΙΖΑ και τα τελευταία 5 χρόνια έχει αυξηθεί στα 830 ευρώ
Ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του είπε πως «το νομοσχέδιο που συζητούμε μπορεί να έχει τον χαρακτήρα προσαρμογής στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά είναι και μια σημαντική αλλαγή στην αγορά εργασίας».
Και συνέχισε: «Το νομοσχέδιο αυτό κλείνει οριστικά μια δύσκολη εποχή για την χώρα την εποχή των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και ο κατώτατος μισθός δεν θα είναι ένα μέσο επιβίωσης αλλά την αρχή ενός ανοδικού κύκλου προκοπής».
Ο κατώτατος μισθός ήταν 650 ευρώ επί ΣΥΡΙΖΑ και τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αυξηθεί στα 830 ευρώ συμπαρασύροντας και τριετίες και επιδόματα», υποστήριξε ο πρωθυπουργός και έσπευσε να προσθέσει τα εξής:
«Και όχι μόνο αυτό. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε πριν από τις εκλογές του 2023 ότι ο κατώτατος μισθός το 2027 θα φτάσει τα 950 ευρώ και αυτή η δέσμευση θα τηρηθεί στο ακέραιο. Οι συνολικές μας πολιτικές θα οδηγήσουν στην αύξηση του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ και αυτό τον στόχο όχι μόνο θα τον πετύχουμε αλλά και θα τον ξεπεράσουμε».
«Θα χρειαστεί χρόνος για να επανέλθει η ισορροπία ανάμεσα στην αξία των προϊόντων και την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή»
Απαντώντας στα όσα καταλογίζει η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για την ακρίβεια και την αγοραστική δύναμη, είπε ότι η Ελλάδα δεν είναι τελευταία στην Ευρώπη αλλά στην 11η θέση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας είπε πως «κατά την άποψή μας αυτή η πολιτική της διαρκούς στήριξης των εισοδημάτων των πολιτών ώστε να έχουμε αυξήσεις στους πραγματικούς μισθούς απαντά στο πρόβλημα της ακρίβειας. Ο πληθωρισμός είναι μια απειλή που δοκιμάζει τα ευάλωτα νοικοκυριά και αναφέρομαι στον συσσωρευμένο πληθωρισμό μιας τριετίας. Θα χρειαστεί χρόνος για να επανέλθει η ισορροπία ανάμεσα στην αξία των προϊόντων και την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή».
Τόνισε επίσης ότι «σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ είχαμε μείωση 0,72% στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Είναι μια ένδειξη ότι οι πολιτικές που έχουμε ακολουθήσει αρχίζουν να έχουν αποτελέσματα».
«Κύριε Ανδρουλάκη», είπε στη συνέχεια απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «συζητήσαμε χθες την μείωση του ΦΠΑ στα καταναλωτικά αγαθά. Στην Ισπανία η μείωση του ΦΠΑ οδήγησε σε πρόσκαιρη μείωση των τιμών. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι στα άλευρα είχαν μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ και παρουσίασαν συνολική αύξηση 30% στην Ισπανία και 17% στην Ελλάδα. Αυτό αποδεικνύει ότι τέτοιες ενέργειες δεν ευνοούν τους καταναλωτές αλλά τους μεσάζοντες. Δεν μπορεί να γίνει μείωση του ΦΠΑ τμηματική σε ορισμένα προϊόντα».
«Μπορείτε να κατεβάσατε προϊόντα στην χαμηλότερη κατηγορία ΦΠΑ αλλά όχι να το πάτε στο 22% από 24% απαγορεύεται από Ευρωπαϊκή οδηγία», ήταν η χαρακτηριστική του επισήμανση στη συνέχεια, ενώ τόνισε αιχμηρά πως «ο δημόσιος διάλογος δεν έχει ανάγκη από ακοστολόγητα συνθήματα».
Μητσοτάκης: «Δεν μας ικανοποιεί η αντίδραση των τραπεζών–Να περιμένετε δική μας»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα όσα ζητεί η αντιπολίτευση για έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών, λέγοντας πως «θα ήθελα να δώσω μια απάντηση».
Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τα εξής:
«Πράγματι, υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά στη λειτουργία των τραπεζών που χρήζουν αντιμετώπισης. Υψηλές προμήθειες, χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις, δάνεια στεγαστικά που δεν δίνονται με τον κατάλληλο ρυθμό, ακίνητα που δεν έχουν εκποιηθεί για να συνεισφέρουν οι τράπεζες στην αγορά εργασίας.
Για όλα αυτά έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες να αντιδράσουν. Η αντίδρασή τους μέχρι στιγμής δεν μας ικανοποιεί. Να περιμένετε αντιδράσεις από την κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσουν την ουσία των προβλημάτων».
Και συνέχισε: «Πυροτεχνήματα όπως η έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών δεν θα δώσουν απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες».
Δείτε παρακάτω την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή: