Στη φινλανδική Λαπωνία βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο Βορρά – Νότου.
Στην άτυπη σύνοδο, οι εργασίες της οποίας αναλώθηκαν στην Άμυνα και το Μεταναστευτικό, συμμετείχαν, πέραν του Έλληνα πρωθυπουργού, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλλας, η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ο οικοδεσπότης πρωθυπουργός της Φιλανδίας, Πέτερι Όρπο και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κριστερσον.
Στην προαναγγελία των δηλώσεών του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάστηκε, εκ παραδρομής, ως «πρωθυπουργός της Κρήτης», ωστόσο ο ίδιος αντέδρασε με χιούμορ, χαμογελώντας και λέγοντας «ενδιαφέρον».
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων πως «ήταν μια σημαντική συνάντηση για να κατανοήσουμε τις προκλήσεις της Φινλάνδίας στη διαχείριση των σύνορα με τη Ρωσία. Παράλληλα, εγώ με τη Τζόρτζια Μελόνι παρουσιάσαμε τις ειδικές προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος στο μεταναστευτικό. Παράλληλα, είδαμε τις κοινές προκλήσεις, στην προστασία των συνόρων. Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής. Η καλύτερη διαχείριση αυτών των προκλήσεων, πρέπει να αποτελεί ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλημα και αυτό είναι και το θέμα που συζητήσαμε και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα ήθελα να επαναλάβω από την Λαπωνία πόσο σημαντικό και αναγκαίο είναι να παράσχουμε περαιτέρω χρηματοδότηση, όχι μόνο για την διαχείριση των συνόρων αλλά και για τις φυσικές κατασκευές που μας επιτρέπουν να διαχειριζόμαστε τα σύνορά μας πιο αποτελεσματικά. Ο Πέτερι Όρπο (πρωθυπουργός της Φινλανδίας) ήταν σωστός ήταν σωστός, πρέπει να γίνουμε εξυπνότεροι στον τρόπο που κατανέμουμε πόρους στην άμυνα, είτε σε εθνικό ή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να γίνουμε ευελικτοί στην αμυντική δαπάνη και πώς θα ενισχύσουμε συλλογικά την ευρωπαϊκή άμυνα».
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι τον Φεβρουάριο «θα διοργανωθεί έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου και θα συζητηθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και όσον αφορά την ανάγκη να σκεφτούμε λίγο πιο καινοτόμα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για να πείσουμε το διατλαντικό μας ετέρο ότι λαμβάνουμε την ασφάλειά μας με πλήρη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Τον Φεβρουάριο θα έχουμε ξεχωριστή συνάντηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Σας ευχαριστώ που μας φιλοξενήσατε, αυτές οι συναντήσεις είναι πάντα εποικοδομητικές για να καταλάβουμε τις ανησυχίες ασφαλείας που υπάρχουν»
Σε άλλο σημείο, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «το 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες είναι, πιθανώς, ιστορία. Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα από 2% και να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ για να υπάρξει συνεννόηση και με το ΝΑΤΟ».
Χθες, κατά την άφιξή του στη Φινλανδική Λαπωνία, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε δηλώσεις αναφέροντας πως «γνωρίζουμε ότι πρέπει να διαθέσουμε περισσότερους πόρους για τη συλλογική μας άμυνα» και τονίζοντας ότι «θα είναι μια ευκαιρία για εμάς να μοιραστούμε με τους Σκανδιναβούς φίλους μας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στη Μεσόγειο, αλλά και να μάθουμε από εσάς για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης».
Μητσοτάκης: Οι χθεσινές του δηλώσεις
«Καταρχάς, είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ. Είναι η πρώτη φορά που κάνω δήλωση στο χιόνι και στο σκοτάδι. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Petteri για την πρόσκληση να λάβω μέρος σε μία συζήτηση που πιστεύω ότι θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα: δύο χώρες του Νότου να συζητούν με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για τις προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιόν μας όσον αφορά στην ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γνωρίζουμε ότι πρέπει να διαθέσουμε περισσότερους πόρους για τη συλλογική μας άμυνα. Το ερώτημα είναι πώς θα επιτύχουμε αυτούς τους στόχους σε μια εποχή αυξημένων γεωπολιτικών αναταραχών.
Επομένως, θα είναι μια ευκαιρία για εμάς να μοιραστούμε με τους Σκανδιναβούς φίλους μας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στη Μεσόγειο, αλλά και να μάθουμε από εσάς για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης.
Προσβλέπω σε μία πολύ ενδιαφέρουσα -όπως είμαι βέβαιος ότι θα είναι- συζήτηση».
Δημοσιογράφος: Κύριε Μητσοτάκη, ποιο είναι το μήνυμά σας στη Ρωσία και στον Βλάντιμιρ Πούτιν;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το μήνυμα είναι πολύ καθαρό: θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και να υποστηρίζουμε την Ουκρανία απερίφραστα. Εναπόκειται στην Ουκρανία να καθορίσει τον χρόνο έναρξης των όποιων συνομιλιών με τη Ρωσία αλλά θα πρέπει να το κάνει από θέση ισχύος και όχι από θέση αδυναμίας. Σας ευχαριστώ πολύ.