Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΜιχάλης Διακάκης - Επίκουρος Καθηγητής φυσικών καταστροφών στο ΕΚΠΑ : «Πιθανό να...

Μιχάλης Διακάκης – Επίκουρος Καθηγητής φυσικών καταστροφών στο ΕΚΠΑ : «Πιθανό να δούμε και στα Βαλκανία αντίστοιχο ακραίο φαινόμενο με αυτό της Ισπανίας»

Ο Επίκουρος Καθηγητής φυσικών καταστροφών στο ΕΚΠΑ εξηγεί τί είναι η ξαφνική πλημμύρα που έπληξε τη Βαλένθια και γιατί υπήρξαν δεκάδες νεκροί

Ο Επίκουρος Καθηγητής φυσικών καταστροφών στο ΕΚΠΑ, κ. Μιχάλης Διακάκης μιλώντας στο vradini.gr για το φαινόμενο που πλήττει την Ισπανία και μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 72 νεκροί τόνισε ότι «τέτοια φαινόμενα έχουμε δει ξανά, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Αντίστοιχο ήταν ο Daniel, που έπληξε τη Θεσσαλία αλλά και η πλημμύρα στη Μάνδρα». 

Όπως εξηγεί ο κ. Μιχάλης Διακάκης τα φαινόμενα flash flood, οι ξαφνικές δηλαδή πλημμύρες, είναι αυτές που «σκοτώνουν πολύ κόσμο». Ο Επίκουρος Καθηγητής φυσικών καταστροφών, μιλώντας στο vradini.gr εξήγησε ότι «τα τελευταία 140 χρόνια έχει αυξηθεί τόσο ο πληθυσμός που πλέον έχει μπει στις ζώνες κινδύνου και γιαυτό βλέπουμε πολλούς νεκρούς σε τέτοια φαινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ποια είναι η διαφορά στην περίπτωση Ισπανίας και Ελλάδας 

Ο κ. Διακάκης τόνισε ότι «στην περίπτωση του Daniel, το φαινόμενο ενώ συνοδεύθηκε από μεγαλύτερα ύψη βροχής από ότι στην Ισπανία, έτυχε και έπεσε σε μη αστικοποιημένη περιοχή και αποσυμπιέστηκε σε αγροτικές εκτάσεις. Στην περίπτωση της Ισπανίας, το φαινόμενο έγινε σε αστικοποιημένη περιοχή και γιαυτό είδαμε αυτές τις εικόνες με τους δεκάδες νεκρούς στη Βαλένθια. Αντίστοιχα στην Μάνδρα που σημειώθηκε το φαινόμενο ξαφνικής πλημμύρας, δεν επεκτάθηκε και γιαυτό είχαμε 25 νεκρούς

Τα τελευταία 140 χρόνια έχουν αυξηθεί τα φαινόμενα αυτά στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Επίκουρος Καθηγητής φυσικών καταστροφών, μιλώντας στο vradini.gr εξήγησε ότι «τα τελευταία 140 χρόνια έχουν αυξηθεί τα φαινόμενα αυτά στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, στα Βαλκάνια η πιθανότητα για ένα τέτοιο φαινόμενο είναι 2,5% σε ετήσια βάση, άρα είναι πιθανό να το δούμε και στα Βαλκάνια το επόμενο διάστημα.  Ενώ, καταγράφεται ότι έχουμε πάνω από 80 νεκρούς ανά 9 χρόνια από ξαφνικές πλημμύρες, κατά μέσο όρο. Αυτό οφείλεται ναι μεν στην κλιματική αλλαγή αλλά μεγάλο ρόλο παίζει και η αύξηση του πληθυσμού. Πλέον ο κόσμος έχει επεκταθεί στις ζώνες κινδύνου, όπως είναι τα ποτάμια.»

 

 Ακολουθ
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments