Πακέτο «επενδυτικών» μέτρων ετοιμάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα ακίνητα, σε μια προσπάθεια ενισχυθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Άλλωστε και στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε κίνητρα για τις νέες οικοδομές και την ενεργειακή ή αισθητική αναβάθμιση κατοικιών.
Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι θα μέτρα θα δώσουν νέα ώθηση στον κλάδο της κτηματαγοράς.
Η κυβέρνηση, λοιπόν, προχωράει σε μέτρα για να πάρει ξανά μπροστά ο κλάδος των ακινήτων, καθώς τα τελευταία χρόνια της κρίσης παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου απραξία, που έχει αντίκτυπο και σε μια σειρά συναφών επαγγελμάτων.
Το πρώτο δώρο -έκπληξη έρχεται να δώσει κίνητρο στα νοικοκυριά για να επενδύσουν στα ακίνητά τους.
Έτσι, οι φορολογούμενοι που προχωρούν στην επισκευή ή ανακαίνιση των ακινήτων τους θα κερδίζουν έκπτωση φόρου για τα ποσά που θα δαπανούν.
Το μέτρο αναμένεται να ενεργοποιηθεί από το 2020 και προβλέπει ότι το 40% της συνολικής δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων.
Το όφελος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι σημαντικό, καθώς με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα δουν μειωμένο τον φόρο που θα καλούνται να πληρώνουν για τα εισοδήματά τους ή ακόμα και να εισπράττουν επιστροφή φόρου σε περίπτωση που δεν προκύπτει φόρος εισοδήματος.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος – ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 20.000 ευρώ προχωρά σε εργασίες επισκευής και ανακαίνισης της κατοικίας του.
Η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 6.000 ευρώ.
Το 40% της δαπάνης ή πιο συγκεκριμένα 2.400 ευρώ θα αφαιρεθούν από το φορολογητέο εισόδημά του. Δηλαδή ο συγκεκριμένος ελεύθερος επαγγελματίας θα φορολογηθεί για εισόδημα 17.600 ευρώ αντί για 20.000 ευρώ.
Στην περίπτωση αυτή, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, ο φόρος εισοδήματος μετά και τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% από 22% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, από 3.100 ευρώ μειώνεται στα 2.572 ευρώ με τον φορολογούμενο να γλιτώνει φόρο 528 ευρώ.
Προσοχή! Για να κερδίσει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου την έκπτωση φόρου θα πρέπει να ζητήσει και να λάβει φορολογικά παραστατικά.
Όπως αποδείξεις και τιμολόγια, από τους τεχνικούς που θα πραγματοποιήσουν τις σχετικές εργασίες στο ακίνητό του, καθώς και από τις επιχειρήσεις που θα προμηθευτεί τα οικοδομικά υλικά.
Η αποδοχή κληρονομιάς
Το δεύτερο μέτρο είναι η πάγια ρύθμιση οφειλών προς την εφορία σχετικά με την αποδοχή κληρονομιά.
Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να βάλει φρένο στις αποποιήσεις κληρονομιών με τη νέα, βελτιωμένη «πάγια ρύθμιση» φορολογικών οφειλών που προωθεί για ψήφιση στη Βουλή.
Το μέτρο αυτό αναμένεται να δώσει κίνητρα στους κληρονόμους να δεχτούν τα κληροδοτήματα και να αναλάβουν το βάρος του φόρου κληρονομιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα αυτή ρύθμιση θα παρέχει τη δυνατότητα εξόφλησης των φόρων κληρονομιάς με άκρως ευνοϊκούς όρους οι οποίοι ουδέποτε ίσχυσαν κατά το παρελθόν στην ελληνική νομοθεσία, επιτρέποντας σε πολλούς φορολογουμένους να απαλλαγούν από δυσβάστακτα οικονομικά βάρη, πληρώνοντας σταδιακά, με χαμηλά ποσά πολλών μηνιαίων δόσεων, τις οφειλές που προκύπτουν από την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας κληρονομιών.
Με τη νέα «πάγια ρύθμιση» που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, οι οφειλές από φόρους κληρονομιών θα είναι δυνατόν να εξοφλούνται έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις, υπό τον περιορισμό ότι το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο των 15 ευρώ.
Με το ισχύον σήμερα καθεστώς, οι φόροι κληρονομιών μπορούν να εξοφληθούν είτε άτοκα σε 12 διμηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη των 500 ευρώ, είτε, βάσει της ισχύουσας σήμερα «πάγιας ρύθμισης», σε 24 μηνιαίες δόσεις, με ετήσιο επιτόκιο 5% και με το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης να έχει οριστεί στα 15 ευρώ.