Ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ δεν… προσφέρεται για πανηγυρισμούς εκ μέρους της Τουρκίας, ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, διαμηνύοντας πως ισχύει στο ακέραιο η ενταντίωσή του στην πώληση των F-16 εφόσον δεν αλλάξει στάση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ρόμπερτ Μενέντεζ υπογραμμίζει με εξαιρετικά σαφή τρόπο πως ουδεμία νίκη συνιστά για την Τουρκία ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το 2023 (NDAA), υπογραμμίζοντας ότι το μπλόκο στην πώληση παραμένει εάν δεν απομακρυνθεί η Τουρκία από την τακτική των προκλήσεων και παραβιάσεων.
«Σε αντίθεση με ορισμένους ισχυρισμούς, ο αμυντικός προϋπολογισμός δεν συνιστά νίκη για την Τουρκία. Πρόκειται μόνο για ένα από τα πολλά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας στη Γερουσία όσον αφορά τις πωλήσεις όπλων. Θα το ξαναπώ. Ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων ΔΕΝ θα εγκρίνω τα F-16 για την Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει τις παραβιάσεις στην περιοχή», αναφέρει ο Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Ο γερουσιαστής Μενέντεζ συνεχίζει να διατηρεί το δικαίωμα του βέτο ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνώς Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ και συνεπώς παραμένει ο πολιτικός που κρατά τα «κλειδιά» των F-16.
Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε αναφερθεί σε πανηγυρικούς τόνους στην πώληση F-16 από τις ΗΠΑ, παραβλέποντας ωστόσο το μήνυμα του Κογκρέσου για τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.
«Οι τεχνικές συνομιλίες για τα F16 συνεχίζονται με εποικοδομητικό τρόπο. Τονίστηκε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα F-16. Είπαν ότι αυτό είναι επίσης επωφελές για το ΝΑΤΟ και τη συμμαχία. Χαιρετίζουμε τις εξελίξεις σχετικά με την απόφαση για την Εθνική Άμυνα», σημείωσε.
Στο ίδιο κλίμα αναφέρθηκε στην απόφαση και ο τουρκικός Τύπος.
Το τουρκικό δίκτυο Anadolu μετέδωσε νωρίς το πρωί της Τετάρτης (7/12) ότι αποσύρθηκε από το τελικό νομοσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού η τροπολογία που προέβλεπε όρους για την πώληση των μαχητικών στην Άγκυρα. Το δημοσίευμα αναφέρεται στις δύο τροπολογίες που έφεραν οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές Ρόμπερτ -Μπομπ- Μενέντεζ και Κρις Βαν Χόλεν και συνέδεαν τις πωλήσεις των F-16 στην Τουρκία με συγκεκριμένους όρους. Όπως υποστηρίζει το τουρκικό πρακτορείο, οι διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον έφεραν την «αλλαγή αυτή» στο κογκρέσο.
Η απόφαση δημιούργησε κλίμα πανικού στην Ελλάδα υποστήριξε η Hurriyet:
Κογκρέσο: Δεν πρέπει να πραγματοποιούνται υπερπτήσεις
Να σημειωθεί ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ, νωρίτερα την Τετάρτη (7/12) έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, το οποίο συμπεριέλαβε σχετική αναφορά στο συνοδευτικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA) που οριστικοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ.
«Πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων», σημειώνουν οι Αμερικανοί νομοθέτες στο συνοδευτικό επεξηγηματικό κείμενο των επιτροπών Αμυντικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας.
Η συγκεκριμένη διατύπωση θεωρείται μια δήλωση νομοθετικής πρόθεσης από το Κογκρέσο προς την κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς στέλνει το μήνυμα ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο πρέπει να αντιμετωπιστούν προτού ο Λευκός Οίκος στείλει την επίσημη ειδοποίηση της συμφωνίας για τα F-16 στο Κογκρέσο.
Η συγκεκριμένη αναφορά για τις υπερπτήσεις είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που διήρκησαν μήνες στο Κογκρέσο για την συμπερίληψη τροπολογίας στο κείμενο του νομοσχεδίου. Ειδικότερα, στο τμήμα περί μεταφοράς των F16, το οποίο φέρει τον τίτλο «περιορισμοί στην μεταφορά αεροσκαφών F-16», υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο της Βουλής περιλαμβανόταν η τροπολογία του Κρις Πάπας, η οποία θα απαγόρευε στον Αμερικανό πρόεδρο να πουλήσει ή να εξουσιοδοτήσει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, εκτός και εάν ο πρόεδρος παρείχε ορισμένες πιστοποιήσεις. Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι στο κείμενο της Γερουσίας δεν υπάρχει παρόμοια τροπολογία και ως εκ τούτου στο τελικό κείμενο δεν περιλαμβάνεται μια τέτοια πρόβλεψη.
Παρόλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί ότι οι τροπολογίες αποτελούσαν από την αρχή απλώς ένα επιπλέον εργαλείο, καθώς ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ συνεχίζει να διατηρεί το δικαίωμα του βέτο ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνώς Σχέσεων της Γερουσίας και συνεπώς συνεχίζει να θεωρείται ο πολιτικός που κρατά τα κλειδιά των F-16. Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξη του στην ΕΡΤ, επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην παραχώρηση των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία.