Με τον μισό αριθμό επιβατών θα φεύγουν τα πλοία – Μονόκλινες πλέον οι καμπίνες – Στις 18:00 οι ανακοινώσεις για τα υγειονομικά πρωτόκολλα από Τσιόδρα – Χαρδαλιά
Στις 6 το απόγευμα σε έκτακτη ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά αναμένεται να ανακοινωθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα ταξίδια στην Ελλάδα από τη Δευτέρα οποτε και αίρονται οι περιορισμοί για μετακίνηση εκτός νομού.
Δίνοντας μια προγευση των μέτρων που θα ανακοινωθούν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε ότι όλοι οι επιβάτες σε αεροπλάνα και πλοία, αλλά και στις οδικές μεταφορές (πούλμαν, ΚΤΕΛ, τρένο) θα πρέπει να φορούν προστατευτική μάσκα.
Δεν μπορεί να υπάρξει «τουρισμός σε καραντίνα», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους τουρίστες με ασφάλεια.
Τα μέτρα για τα ταξίδια με πλοία
Από την πλευρά του το υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε τα μέτρα για την ακτοπλοΐα και τον θαλάσσιο τουρισμό τα οποία θα ισχύσουν από τη Δευτέρα και μέχρι τις 15 Ιουνίου μετά τη συνεργασία στελεχών του υπουργείου με την Επιτροπή Ειδικών Λοιμωξιολόγων.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν τα εξής:
Α) Οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές καθώς και των υπό ελληνική σημαία διεθνών πλοών. Οι οδηγίες θα έχουν εφαρμογή από τις 18.05.2020 μέχρι τις 15.06.2020 και αφορούν κυρίως:
–Τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου, ή στο 55% αν διατίθενται καμπίνες.
-Τη θερμομέτρηση και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και τη διατήρησή του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.
-Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου.
-Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα (1) άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως 4 άτομα, ή ΑΜΕΑ με τον συνοδό τους.
-Τη χρήση μάσκας (συνίσταται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.
-Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω).
-Την θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας, πριν την αναχώρηση, για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.
-Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς ενημερωτικά spot και ηχητικά μηνύματα.
-Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων.
-Την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.
-Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων,
-Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων,
-Την διαχείριση ύποπτου περιστατικού(απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείριση του, ιχνηλάτηση επαφών κλπ),
-Τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών (μπαρ, εστιατόρια, τραπεζαρίες),
Β) Διαδικασίες κατά τον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής προερχομένων από την αλλοδαπή μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19.Οι οδηγίες θα έχουν εφαρμογή από τις 15.05.2020 μέχρι τις 15.06.2020 και αφορούν κυρίως:
-Τη δυνατότητα εισόδου σε λιμάνια, μαρίνες και ναυπηγεία της ηπειρωτικής Ελλάδας των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής και των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής (πλην κρουαζιερόπλοιων) που προέρχονται από το εξωτερικό εφόσον είναι κενά επιβατών και υπό συγκεκριμένους υγειονομικούς όρους και κατόπιν αδείας της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.
-Την εξακολούθηση της απαγόρευσης κατάπλου σκαφών από κράτη του εξωτερικού για τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα (π.χ. Τουρκία).
-Την υποχρεωτική διενέργεια ελέγχου (τεστ) στο σύνολο των πληρωμάτων και επιβαινόντων, σε πιστοποιημένο εργαστήριο (με δαπάνη που βαρύνει τους επιβαίνοντες).
-Την εφαρμογή οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Υγείας σχετικά με πλοία που παραμένουν σε μακροχρόνιο ελλιμενισμό σε λιμένες κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
-Την υποβολή ναυτιλιακής δήλωσης υγείας.
-Την παροχή πληροφόρησης στους επιβαίνοντες σχετικά με τους κανόνες και τους κανονισμούς για τον COVID-19 που ισχύουν στο λιμένα ελλιμενισμού.
-Την διαχείριση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού επί σκάφους
Θα παρεμβαίνουμε όποτε χρειαστεί
«Αυτά που θα ανακοινώσουμε σήμερα θα δείχνουν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει το θέμα του τουρισμού με σοβαρότητα και έχει ένα συνεκτικό σχέδιο το οποίο και ξεδιπλώνουμε. Γιατί όλα τα μάτια του κόσμου είναι στην Ελλάδα, ως μία σημαντική χώρα για τον τουρισμό παγκοσμίως. Το βασικό, όμως, είναι ότι όλοι οι ταξιδιώτες που θα θέλουν να χρησιμοποιήσουν το αεροπλάνο για να μετακινηθούν, θα φορούν μάσκα. Στους κλειστούς χώρους θα χρησιμοποιείται μάσκα. Και στα αεροπλάνα και στις ακτοπλοϊκές μεταφορές. Θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις που θα αφορούν, όχι μόνο τους ταξιδιώτες, αλλά και τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουν οι επαγγελματίες, είτε μιλάμε για ένα πλοίο, είτε ένα αεροπλάνο ή ένα ταξιδιωτικό γραφείο. Το ίδιο ισχύει και για τις οδικές μεταφορές, ιδίως τις μετακινήσεις με πούλμαν, με ΚΤΕΛ, στα οποία θα υπάρχει αρκετός κόσμος. Όχι φυσικά για το ΙΧ αυτοκίνητο. Όλα αυτά θα συνθέτουν ένα συνεκτικό πλαίσιο, το οποίο θα γνωρίζουν όλοι από πριν, όσοι θα επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα μας», είπε μιλώντας στο Μega.
Παράλληλα, ανέφερε ότι οι διμερείς συμφωνίες για τον τουρισμό θα είναι μέρος της λύσης, αλλά όχι οι μόνες, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σφραγίσει το «καλό διαβατήριο» που έχει ως τώρα με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, η κυβέρνηση και οι πολίτες βρίσκονται μπροστά σε ένα πρωτοφανές φαινόμενο, για την αντιμετώπισή του οποίου βασικό ρόλο παίζει η ατομική ευθύνη του καθενός, ενώ επανέλαβε ότι η τήρηση των μέτρων δεν έχει να κάνει με τον έλεγχο, αλλά με το να πειστούν οι πολίτες ότι είναι απαραίτητα.
Για το ενδεχόμενο να δούμε αστυνομικούς και λιμενικούς να επιβάλουν πρόστιμα το Σαββατοκύριακο στις παραλίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά που θα δείξουν οι πολίτες. «Θα είμαστε εκεί για να δώσουμε συμβουλές και όχι πρόστιμα, αλλά αν παρατηρηθεί παραβατική συμπεριφορά θα τιμωρηθεί», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.
«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε οριζόντιες συμβουλές στους πολίτες, αλλά θα παρεμβαίνουμε τοπικά όταν και όπου χρειάζεται, όπως έγινε και στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας. Δεν μπορεί να υπάρχει συνέχεια ένας αστυνομικός ή λιμενικός δίπλα στον κάθε πολίτη» συμπλήρωσε ο Στέλιος Πέτσας.
Επίσης, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στις υγειονομικές δομές και την ετοιμότητα που υπάρχει στην περιφέρεια για την αντιμετώπιση μαζικών περιστατικών. «Από την αρχή της πανδημίας ενεργοποιούνταν διαφορετικά πρωτόκολλα ασφαλείας, τα οποία αν χρειαστεί θα τα ενεργοποιήσουμε ξανά» υποστήριξε, τονίζοντας ότι είναι σημαντική η εμπειρία που υπάρχει από την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.