Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΜε πακέτο διετίας στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης - Τα μέτρα που θα...

Με πακέτο διετίας στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης – Τα μέτρα που θα ανακοινώσει για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Φοροελαφρύνσεις, μείωση ΦΠΑ, ασφαλιστικών εισφορών στο «καλάθι» των μέτρων

Την κυβερνητική οικονομική πολιτική για την επόμενη διετία, σε ένα πακέτο με μέτρα άμεσης ενίσχυσης για το 21-22 και σε ένα δεύτερο πακέτο για το 22-23, αναμένεται να ξεδιπλώσει ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ το προσεχές σαββατοκύριακο 11 και 12 Σεπτεμβρίου.

Το οικονομικό επιτελείο μάλιστα ολοκληρώνει την τελική εισήγησή του προς τον πρωθυπουργό και το πακέτο αναμένεται να κλειδώσει την Τρίτη με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός, εκτιμάται, πως από το βήμα της ΔΕΘ θα επιχειρήσει να στείλει το μήνυμα της «επανεκκίνησης της χώρας», με υποσχέσεις για γενναίες μειώσεις στην φορολογία και άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ειδική πρόνοια για τα ασθενέστερα νοικοκυριά

Στο πακέτο για τη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός θα συμπεριλάβει ειδική πρόνοια για τα ασθενέστερα νοικοκυριά ανακοινώνοντας σειρά αντισταθμιστικών μέτρων προκειμένου να συγκρατηθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος και να απορροφηθεί το κόστος της ενέργειας.

Πάγωμα ή ακόμα και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης – Μείωση ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το βήμα της διεθνούς έκθεσης ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει το πάγωμα ή ακόμη και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για την επόμενη χρονιά ενώ δεν αποκλείεται αυτή να αφορά πλέον και τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους που έχουν δικαιωθεί και δικαστικά.

Στα μέτρα ελάφρυνσης αναμένεται να περιλαμβάνεται και η περεταίρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες.

Από το καλάθι ο κ. Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να βγάλει και μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της ΝΔ.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και ΦΠΑ

Μεταξύ άλλων αναμένεται να ανακοινωθεί η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια κόμμα μια ποσοστιαίες μονάδα με στόχο να φτάσει στο τέλος της τετραετίας στο 5% η μείωση των εισφορών.

Η άνοδος των τιμών στην ενέργεια φέρνει ντόμιμο αυξήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά ΚΑΡΤΑ και θεωρείται πολύ πιθανό ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών μέτρω να προχωρήσει σε μείωση των βασικών συντελεστών ΦΠΑ για προϊόντα και τρόφιμα στο 22 και 11% αντίστοιχα.

Σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις σε βάθος διετίας ο πρωθυπουργός, αφού περιγράψει την κατάσταση που υπάρχει στην οικονομία, θα αναφερθεί στις προτεραιότητες και θα αναλάβει τη δέσμευση ότι αυτές θα υλοποιηθούν, εφόσον βέβαια οι συνθήκες το επιτρέψουν. Θα δώσει έμφαση επίσης και στο γεγονός από το 2023 και μετά επιστρέφουν οι δημοσιονομικοί κανόνες για την ελληνική οικονομία, μετά από μία 3ετία παρέκκλισης από αυτούς λόγω της πανδημίας.

Η εισήγηση με τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου

Μόνιμη μείωση ή και κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου στη βάση των ευρύτερων αλλαγών που σχεδιάζονται από το 2022 για τον ΕΝΦΙΑ. Ο συμπληρωματικός φόρος επιβαρύνει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 250.000 ευρώ και άνω.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά. Παράλληλα θα γίνουν ευρύτερες παρεμβάσεις σε όλα τα κλιμάκια υπολογισμού του φόρου.

Μείωση του εταιρικού συντελεστή από το 24% στο 22% για τα εισοδήματα του 2021.

Παράταση για ένα έτος με ανοιχτό το ενδεχόμενο μονιμοποίησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα ποτά για την εστίαση, το τουριστικό πακέτο, τις μεταφορές και τα εισιτήρια θεάτρου και κινηματογράφου.

«Πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, όπως και το 2021.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες, όπως συνέβη και κατά το τρέχον έτος.

Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80% και για τους υπόλοιπους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%.

Μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή γενικότερα μετασχηματισθούν ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική. Σχεδιάζεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 11% για μια πενταετία.

Επέκταση και μονιμοποίηση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, αλλά και τους συνταξιούχους. Σε μία τέτοια περίπτωση οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις άνω των 12.000 ευρώ θα κυμανθεί από 8 ευρώ έως και πάνω από 141 ευρώ, ανάλογα με το ύψους του μισθού. Όσο υψηλότερες είναι οι αποδοχές τόσο μεγαλύτερη είναι η ελάφρυνση.

Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα. Στόχος είναι να επιτευχθεί σωρευτική μείωση έως 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2023, ώστε οι εισφορές να φτάσουν στο 35,56%.

Μείωση κατά 50% σε πρώτη φάση ή ακόμα και πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Νέα μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%.

Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης είναι δύο συντελεστές ΦΠΑ στο 22% και στο 11%,σε βάθος τετραετίας. Επίσης, συνολικά η φορολόγηση στο τουριστικό πακέτο να διαμορφωθεί στο 11%.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments