Εσωστρέφεια, γκρίνιες, αλλά και ανησυχίες για νέα δημοσκοπική κατάρρευση φέρνει στον ΣΥΡΙΖΑ το 35σέλιδο «υπόμνημα Καλογρίτσα» που κατατέθηκε στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.
Η εσωστρέφεια σχετίζεται με ένα νέο άδειασμα του Ν. Παππά -λίγο μετά την υποβάθμισή του στον πρόσφατο ανασχηματισμό- από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η «γραμμή» που έχει δοθεί συνοψίζεται στο «ας απαντήσει ο ίδιος». Κάτι που έχει ενοχλήσει έντονα τον κατονομαζόμενο πρώην υπουργό, αλλά και έχει δώσει χώρο στους εσωτερικούς επικριτές τους (κυρίως τους «53») για νέο κύκλο επιθέσεων ως προς τις «αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθούσε, εκθέτοντας το κόμμα και την κυβέρνηση». Ο φόβος, που δεν αφορά όμως μόνο τον Ν. Παππά, σχετίζεται με την τροπή που μπορεί να πάρει η υπόθεση, μόλις φτάσει στη Βουλή.
Στελέχη της Κουμουνδούρου εκφράζουν ανοιχτά πλέον την ανησυχία τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -όπως και με τη σκευωρία της Novartis- μπορεί να βρεθεί και πάλι απολογούμενος ή και κατηγορούμενος σε μια υπόθεση που φτάνει «ακόμα πιο ψηλά». Μέχρι τον «White House» και τον «White Porscha». Η ανησυχία της Κουμουνδούρου απ’ ό,τι φαίνεται δεν είναι αβάσιμη, καθώς η Ν.Δ. παρακολουθεί με προσοχή την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αν θα προχωρήσει ή όχι σε συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής θα αποφασιστεί περίπου σε ένα μήνα, όταν και εκτιμάται ότι θα φτάσει η υπόθεση στη Βουλή και όταν θα έχουν εξετασθεί όλα τα δεδομένα που υπάρχουν ή και αυτά που ενδέχεται να προκύψουν. Πάντως οι υψηλοί και σκληροί τόνοι που χαρακτήρισαν την προχθεσινή ανακοίνωση της Ν.Δ. για το θέμα, απευθύνοντας ερωτήσεις προσωπικά στον Α. Τσίπρα, μάλλον δείχνει ότι αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στην υπόθεση «μαγαζί».
Νομικοί κύκλοι τονίζουν ότι το νέο υπόμνημα του Χρ. Καλογρίτσα δεν έχει πολλά νέα στοιχεία, αλλά εισφέρει -με βάση και τα emails που συμπεριλαμβάνει- σε τρεις κρίσιμες πτυχές της υπόθεσης. 1. Ο Χρ. Καλογρίτσας, που φαίνεται ότι απασφάλισε, επιβεβαιώνει τους Β. Μαρινάκη και Δ. Κοντομηνά στα όσα έχουν πει για τα προετοιμασμένα από τότε κυβερνητικούς παράγοντες ραντεβού τους με τον «αριστερό εργολάβο». Με στόχο να βρεθούν χρήματα για να στηθεί το ΣΥΡΙΖΑ Channel. 2. Περιγράφει με σαφήνεια την «ηθική αυτουργία σε απάτη», αλλά και τη «χειραγώγηση της διαδικασίας για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών». Ο οδικός χάρτης που περιγράφει το υπόμνημα παραπέμπει σε σκοτεινές διαδρομές χρήματος, το οποίο από τη CCC θα έφτανε στον υποψήφιο «καναλάρχη της Αριστεράς», προκειμένου με χρήματα τρίτων να στηθεί το ΣΥΡΙΖΑ Channel. Για το οποίο υπήρχε έτοιμη μέχρι και διευθυντική ομάδα δημοσιογράφων. 3. Δίνει άλλη διάσταση στη διαδρομή των 3.000.000 ευρώ, τα οποία, αφού απέτυχε η προσπάθεια για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας, κατέληξαν στην εφημερίδα «Documento». Υπάρχουν, σύμφωνα και με την ανακοίνωση της Ν.Δ., ερωτήματα και για τη νομιμότητα των διαδικασιών βάσει της οποίας έφτασαν τα χρήματα στη συγκεκριμένη εφημερίδα, αλλά και τον Κ. Βαξεβάνη, «μήπως μπορεί να εξηγήσει πώς από υπάλληλος έγινε ιδιοκτήτης;».
Η διαδρομή αυτού το ποσού είχε απασχολήσει δυο φορές στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Στις 10/2/2017 29 βουλευτές της Ν.Δ. είχαν καταθέσει ερώτηση στους τότε υπουργούς Οικονομικών και Ψηφιακής Πολιτικής Ε. Τσακαλώτο και Ν. Παππά, ρωτώντας, μεταξύ άλλων, αν «τα ποσά που έχουν εισφερθεί στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα των μετόχων; Εχει ελεγχθεί η προέλευσή τους;». Δέκα μήνες αργότερα, στις 20/12/2017, αυτή τη φορά 21 βουλευτές της Ν.Δ., μετά την αποχώρηση του Ι. Καλογρίτσα από το εταιρικό σχήμα, ως αποτέλεσμα του «διαγωνισμού παρωδία», όπως ανέφεραν, κατέθεσαν νέα ερώτηση για το «Documento» στους ίδιους υπουργούς. Ρωτώντας πώς «η εν λόγω εφημερίδα εκδίδεται από μια μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία (ΙΚΕ), που ιδρύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου, η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη και έχει κεφάλαιο 20.000 ευρώ, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα. Είναι απορίας άξιο πώς με κεφάλαιο 20.000 ευρώ η Documento Media Μονοπρόσωπη ΙΚΕ εξακολουθεί να εκδίδει την εν λόγω πολυτελέστατη έκδοση».
Καμία απάντηση δεν έχει δοθεί για κανένα από τα τρία σημαντικά θέματα, τα οποία αποτελούν απλώς πτυχές της «υπόθεσης Καλογρίτσα» και «διαγωνισμός-παρωδία» για τις τηλεοπτικές άδειες. Ούτε ο Α. Τσίπρας απάντησε στα ευθεία ερωτήματα που του απηύθυνε η Ν.Δ. («γνώριζε ή όχι για τις δοσοληψίες του στενότερου συνεργάτη του Ν. Παππά;», «γίνονταν όλα αυτά κάτω από τη μύτη του και δεν είχε καταλάβει τίποτα;», «ποιος είναι ο Λευκός Οίκος και η White Porscha;» και αν «έχει κάποια σχέση με το Μέγαρο Μαξίμου επί των ημερών του και με τον ίδιο;»).
Η υπόθεση εμφανίζει κι ένα πρόσθετο ενδιαφέρον, μέσω του «Κυπριακού Αριθμού» τον οποίο φέρεται να ανέφερε -βάσει του υπομνήματος Καλογρίτσα- κορυφαίο στέλεχος της CCC. Εφόσον πρόκειται, όπως φαίνεται, για τραπεζικό λογαριασμό στην Κύπρο, εγείρεται το ερώτημα αν ανήκει σε γνωστό κυπριακό δικηγορικό γραφείο, ο ιδιοκτήτης του οποίου μπαινόβγαινε συχνά στο Μ. Μαξίμου στην αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.