Πυλώνα ευημερίας είχε χαρακτηρίσει την Άμυνα ο πρωθυπουργός πρόσφατα, στη Bουλή, προτάσσοντας την προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και την αποτελεσματική θωράκιση της χώρας.
«Εάν δεν υπάρχει προστασία από εξωτερικές απειλές, δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη», είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, λειτουργώντας και ως προάγγελος των χθεσινών εξελίξεων. Η κυβέρνηση προχώρησε σε μια υψίστης σημασίας, για τα εθνικά μας συμφέροντα, κίνηση, ανακοινώνοντας τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, κατοχυρώνοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως αυτά απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας.
Η αποτύπωση σε χάρτη των υφιστάμενων και δυνητικών θαλάσσιων ζωνών της χώρας, καθώς και ο δωδεκαετής Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων συζητήθηκαν στο ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό. Το πρόγραμμα-μαμούθ 25 δισ. ευρώ για τα εξοπλιστικά αφορά την ενσωμάτωση νέων αμυντικών τεχνολογιών, τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα και τη διαρκή υποστήριξη οπλικών συστημάτων.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με πληροφορίες εισηγήθηκε σημαντικά προγράμματα για τον Στρατό Ξηράς, την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, με αιχμή την απόκτηση και 4ης ψηφιακής φρεγάτας Belh@rra.
Εθνική στρατηγική
Το θέμα του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού συζητήθηκε εκτενώς στο ΚΥΣΕΑ, με τους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου, να ενημερώνουν για την εθνική στρατηγική για τον θαλάσσιο χώρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», στη συνεδρίαση εξετάστηκαν και τα σενάρια αντίδρασης της Άγκυρας, η οποία, σε πρώτη φάση, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών της, έκανε λόγο για «μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας που παραβιάζουν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο Πέλαγος όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο».
Η Ελλάδα πλέον, σε επίσημο κείμενο της Ε.Ε. και επίσημο χάρτη. αποτυπώνει τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που είναι τα 12 ναυτικά μίλια. Και με αυτόν τον τρόπο, όπως εκτιμούν γνώστες του Διεθνούς Δικαίου, καταργεί στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά και το αναθεωρητικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», βάσει του οποίου πορεύεται η Άγκυρα.
Όπως υπογραμμίζεται από την κυβέρνηση: «Η επέκταση των χωρικών υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας που απορρέει από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι ένα δικαίωμα, για την άσκηση του οποίου η Ελλάδα επιφυλάσσεται όταν και όπως το κρίνει εθνικά συμφέρον με βάση τους κανόνες που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».
Κατάλληλη στιγμή
Το κυβερνητικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησε σε αυτήν την κίνηση μετά από μπαράζ συσκέψεων και κρίθηκε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους.
«Κλείνουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα στην πράξη και όχι με επικοινωνιακές φωτοβολίδες», λέει η κυβέρνηση, απαντώντας και στους εκ δεξιών της υπερπατριώτες, οι οποίοι έσπευσαν να μιλήσουν για υποχωρητικότητα έναντι της Τουρκίας.
Αναφορικά με τον χάρτη που συνοδεύει το επίσημο κείμενο του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι εφαρμόζει την αρχή της «μέσης γραμμής» και δίνει τη δυνατότητα σύναψης συμφωνιών οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με γειτονικά κράτη. Και πλέον ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός γίνεται τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι οι θαλάσσιες περιοχές που αποτυπώνονται στον χάρτη, συμπεριλαμβάνουν τις ελληνοϊταλικές συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ του 1977 και του 2020 και την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία του 2020, ενώ συμπίπτουν με τα όρια που απορρέουν από τον νόμο 4001/2011.
Παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας μας χαρακτήρισε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, και μίλησε για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς για πρώτη φορά οριοθετούμε λεπτομερείς χρήσεις των θαλάσσιων ζωνών μας, ενώ αποτυπώνουμε σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, χαρακτήρισε αναμενόμενη την αντίδραση της Αγκυρας, δείχνοντάς της ως μόνη λύση την υπογραφή συνυποσχετικού για παραπομπή του θέματος στη Χάγη
«Δεν κλείνουμε την πόρτα στον διάλογο»
Στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν επίσης ξεκάθαροι. Οπως έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού, «το ότι λύνουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκουμε τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε. Το ότι συζητάμε δεν σημαίνει ότι κάνουμε εκπτώσεις από τις θέσεις μας και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη. Η Ελλάδα επιθυμεί θετικό κλίμα στις σχέσεις με την Τουρκία και έχει ταχθεί από την αρχή υπέρ της ελληνοτουρκικής συνεννόησης με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την καλή γειτονία».