Πλησιάζει η στιγμή του… πολυαναμενόμενου ανασχηματισμού. Οι αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης είναι δεδομένες και πλέον, το μόνο που απομένει είναι η ημερομηνία.
Και ως προς αυτό, τρία είναι τα σενάρια. Αυτό το Σαββατοκύριακο, πριν από την Προανακριτική για Τριαντόπουλο ή μετά την ορκωμοσία του νέου Προέδρου;
Όσο για το ποιοι θα αποχωρήσουν και ποιοι θα αναλάβουν καθήκοντα, τα σενάρια δεν έχουν τελειωμό. Ας δούμε, όμως, τις πιθανότητες και τα υπέρ και κατά του κάθε σεναρίου.
- Αυτό το Σαββατοκύριακο. Ακούστηκε έντονα μεσοβδόμαδα. Μία τέτοια «αιφνιδιαστική» κίνηση θα αποσκοπούσε να δώσει ένα τέλος στο σίριαλ του ανασχηματισμού, που έχει οδηγήσει σε… απραξία το μισό υπουργικό συμβούλιο. Όπως μαθαίνουμε, πολλοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια και περιμένουν να δουν αν μένουν ή φεύγουν. Κυρίως υφυπουργοί, για τους οποίους ο ανασχηματισμός θα μοιάζει με… σφαγή.
- Πριν από την Προανακριτική για Τριαντόπουλο στις 24-25 Φεβρουαρίου. Σε μία τέτοια περίπτωση, ο ανασχηματισμός θα σηματοδοτεί μία «νέα αρχή» και στο θέμα των Τεμπών, αφού το τελευταίο διάστημα πολλά έχουν ακουστεί και γραφεί. Και φυσικά, θα είναι και μία κίνηση προς το κομμάτι της κοινωνίας που θεωρεί πως στο θέμα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος δεν είναι όλα σωστά καμωμένα. Το ερώτημα, βέβαια, είναι εκτός από τον Χρήστο Τριαντόπουλο, αν θα υπάρξουν και άλλες… Ιφιγένειες. Μία αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα πριν από τη μαύρη επέτειο των δύο χρόνων από την αποφράδα εκείνη νύχτα, θεωρείται από κάποιους στο Μαξίμου πως πιθανόν να λειτουργήσει και ως χύτρα ταχύτητας και να εκτονώσει τις όποιες μελανές εντυπώσεις αιωρούνται στον τρόπο διαχείρισης της τραγωδίας.
- Μετά την ορκωμοσία του Κωνσταντίνου Τασούλα στις 13 Μαρτίου. Σε αυτή την περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα θέλει να συνδυάσει τη νέα εποχή στην Προεδρία της Δημοκρατίας με το νέο ξεκίνημα της κυβέρνησης. Σενάριο που κερδίζει έδαφος και για έναν πρόσθετο λόγο. Οι συγκεντρώσεις για τα Τέμπη θα έχουν τελειώσει, όποια πορίσματα έχουν ολοκληρωθεί θα έχουν δημοσιοποιηθεί κιόλας, οπότε η αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα δεν θα σχετίζεται με το θέμα αυτό, το οποίο πληγώνει ούτως ή άλλως την κυβέρνηση. Βέβαια, υπάρχει και το αρνητικό του πράγματος. Μία καθυστέρηση ενός και πλέον, μήνα θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στη λειτουργία της κυβερνητικής μηχανής, αφού αρκετοί από το υπουργικό συμβούλιο θα συνεχίσουν να ασχολούνται με το μέλλον τους και όχι με το έργο τους.
Σε «αναμμένα κάρβουνα»
Και ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν, ήδη, αρχίσει να γράφουν και να σβήνουν ονόματα, στα υπουργεία πολλοί υφυπουργοί κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα».
Ο δομικός ανασχηματισμός που αναμένεται για τις θέσεις τους δεν θα αφήσει και πολλούς στο πόστο τους.
Από την άλλη, στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επικρατεί αναβρασμός και ουκ ολίγοι προβάρουν κυβερνητικό κουστούμι, ακόμα και αν δεν το λένε.
Οι σημαντικές αλλαγές, βέβαια, τόσο ουσιαστικά όσο και επικοινωνιακά θα είναι στους υπουργικούς θώκους. Και εδώ, τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Ο μεγάλος προβληματισμός αφορά στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, το οποίο βρίσκεται στη διακεκαυμένη ζώνη για ευνόητους λόγους. Μία αλλαγή που έχει συζητηθεί είναι να «κοπεί» σε δύο υπουργεία.
Το Υποδομών, στο οποίο θα παραμείνει ο Χρήστος Σταϊκούρας, και στο Μεταφορών, στο οποίο θα τοποθετηθεί υπουργός ειδικών αποστολών, αφού η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου θυμίζει το γιοφύρι της Άρτας, με δυσμενείς επιπτώσεις στην εικόνα της κυβέρνησης.
Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, τα ανοιχτά μέτωπα αφορούν ατα υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Εθνικής Οικονομίας, Γεωργίας, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Από την άλλη, βασικοί και αναντικατάστατοι στο κυβερνητικό σχήμα θεωρούνται οι Κεραμέως, Γεωργιάδης, Πιερρακάκης, ασχέτως αν οι ανάγκες του ανασχηματισμού τούς οδηγήσουν σε άλλο υπουργείο.
Μετακινήσεις
Πολλή κουβέντα μαθαίνουμε πως έχει γίνει για τους Κωστή Χατζηδάκη, Γιώργο Γεραπετρίτη και Νίκο Δένδια.
Όχι, βέβαια, για να αποχωρήσουν, αλλά για να αναλάβουν διαφορετικά καθήκοντα. Πιθανή μετακίνηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας στο Εξωτερικών, θα αναβαθμίσει σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος, όμως, δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.
Παράλληλα, η φημολογούμενη μετακίνηση του υπουργού Άμυνας στο Εθνικής Οικονομίας βρίσκει αντίθετο τον κ. Δένδια, ο οποίος φέρεται να έχει δηλώσει πως αν φύγει από το Πεντάγωνο προτιμά να επιστρέψει στα βουλευτικά έδρανα. «Σταυρόλεξο» και ο ρόλος του Μάκη Βορίδη. Θα παραμείνει επιτελικός ή θα αναλάβει υπουργείο πρώτης γραμμής;
Από την άλλη, οι κ.κ. Τσιάρας του Γεωργίας, Σκυλακάκης του Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεοδωρικάκος του Ανάπτυξης δεν συγκαταλέγονται στους σίγουρους. Αν και πολλά θα εξαρτηθούν από τις συνήθεις «καραμπόλες», που πάντα γίνονται στους ανασχηματισμούς.
Αν, πάντως, έπρεπε να στοιχηματίσει κάποιος για το ποιος θα φύγει, αυτός είναι ο Στυλιανίδης της Ναυτιλίας.
Ερωτηματικό υπάρχει όσον αφορά στην παραμονή του Βασίλη Κικίλια στο Κλιματικής Κρίσης.
Ο ίδιος φέρεται να έχει ζητήσει τη… μετακόμισή του σε άλλο υπουργείο, αλλά ο πρωθυπουργός είναι ευχαριστημένος από το έργο του.
Όσο για το ποιοι θα μπουν στη νέα κυβέρνηση ακούγονται πολλά ονόματα, εντός και εκτός Κοινοβουλίου.
Όπως, όμως, μαθαίνουμε, πληθαίνουν οι εισηγήσεις στον κ. Μητσοτάκη να μην χρησιμοποιήσει εξωκοινοβουλευτικούς και να αξιοποιήσει βουλευτές του κόμματος.
Κάτι που θα μειώσει πιθανές γκρίνιες. Αν και αυτές ποτέ δεν αποφεύγονται στους ανασχηματισμούς…