Τρίτη δόση εμβολίου όσο πιο γρήγορα για όλους, ελευθερίες και κίνητρα στους εμβολιασμένους, εντατική επικοινωνία με καχύποπτους και επιφυλακτικούς, περισσότερες ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και περισσότερη συζήτηση για την επόμενη μέρα του ΕΣΥ
Με επίμονα «όχι», «ναι» και μερικά «ίσως» προσπαθεί η κυβέρνηση να διαμορφώσει τη στρατηγική της μπροστά στον δεύτερο πανδημικό χειμώνα, την ώρα που o «πονοκέφαλος» επιδεινώνεται ραγδαία από τη διαπίστωση ότι η χώρα εισέρχεται στον Νοέμβριο με έναν ανησυχητικό συνδυασμό αυξημένων κρουσμάτων και θανάτων, χαμηλού εμβολιαστικού ρυθμού και τοπικά υψηλού ιιού φορτίου. Ενόσω η διαχείριση της πανδημίας επιστρέφει με ένταση στην πολιτική αντιπαράθεση και καταγράφονται προβληματικά κενά στην «Ελευθερία» και στην εκστρατεία πειθούς, το Μαξίμου δείχνει να αγωνιά μην τυχόν αποστέλλει λανθασμένα μηνύματα προς την κοινωνία και με κάθε ευκαιρία υπενθυμίζει αφενός τα κέρδη από τη μάχη του προηγούμενου διαστήματος αφετέρου ότι «το 2021 δεν είναι 2020». Η προ ημερών απολογιστική φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «τα πήγαμε εξαιρετικά στο πρώτο κύμα, δεν τα πήγαμε το ίδιο καλά στις επόμενες φάσεις, αλλά πιστεύω η Ελλάδα θα είναι νικήτρια όταν τελειώσει η πανδημία» μαζί με τις πρόσφατες αποστροφές του «δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια πειθούς» αλλά «οδεύοντας προς το τέλος, οι οικονομίες μας δεν μπορούν να υποστούν άλλους περιορισμούς» σκιαγραφούν τη διαφορετική πλέον λογική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Ενα νέο σκεπτικό που εν πολλοίς αποτυπώθηκε και με τον τρόπο εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου.
Οσο και αν οι συνθήκες (πίεση στο ΕΣΥ, λειτουργία κλειστών χώρων κ.ο.κ.) που θα διαμορφωθούν τον Νοέμβριο θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για τον δεύτερο «δύσκολο» – κατά τους επιστήμονες – χειμώνα, έχουν σφραγιστεί πέντε αποφάσεις, που δύσκολα ανατρέπονται. Αυτές περιγράφονται με τις εξής λέξεις: τρίτη δόση εμβολίου όσο πιο γρήγορα για όλους, ελευθερίες και κίνητρα στους εμβολιασμένους, εντατική επικοινωνία με καχύποπτους και επιφυλακτικούς, περισσότερες ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και περισσότερη συζήτηση για την επόμενη μέρα του ΕΣΥ.
«Επιθετικό» πρόγραμμα εμβολιασμού
Το Μαξίμου μετ’ επιτάσεως επιμένει να απορρίπτει την πιθανότητα οριζόντιων περιορισμών (πόσω μάλλον ενός lockdown) που θα έκοβαν την τροχιά κανονικότητας για τους εμβολιασμένους και θα απειλούσαν προφανώς με ξαφνικό μέτωπο δυσαρέσκειας, ενώ εξακολουθεί να αναλύει τα δεδομένα του Ισραήλ. Η χώρα παραμένει «οδηγός» και για την ελληνική «Ελευθερία» με την κυβέρνηση να συζητά τη διάθεση της αναμνηστικής δόσης στον γενικό πληθυσμό εντός του επόμενου διμήνου πριν από το τέλος του έτους, δηλαδή. Εξάλλου επιδιώκεται συνολικά πιο «επιθετικό» πρόγραμμα εμβολιασμού (στο Ισραήλ η τρίτη δόση ήδη διατίθεται στους άνω των 12 ετών) και πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κυβερνητικό επιτελείο επιστρέφει η σκέψη για οργάνωση καθολικού – ανεξαρτήτου ηλικίας δηλαδή -εμβολιασμού στις περιοχές (μικρά νησιά) όπου η δράση πέτυχε με την πρώτη και δεύτερη δόση. Μέχρι τότε η κυβέρνηση αντικρίζει την πρόκληση να καλύψει τη μεγάλη τρύπα στο πολυπόθητο τείχος ανοσίας των εκατοντάδων χιλιάδων ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών, που κινδυνεύουν περισσότερο για βαριά νόσηση, ιδίως στις περιφέρειες με ελάχιστο τείχος ανοσίας. «Τις έχω εδώ… Ευρυτανία, Κιλκίς, Δυτική Αττική, Πιερία, Δράμα, Φωκίδα, Ηλεία, Σέρρες, Πέλλα, Ξάνθη, Φλώρινα», όπως έλεγε ο Πρωθυπουργός, μαρτυρώντας την έντονη ανησυχία για την κατά τόπους χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Νέα κίνητρα και επικοινωνία με chat
Με δεδομένο ότι τα οριζόντια μέτρα είναι προς το παρόν εκτός συζήτησης, όπως και η διεύρυνση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού, η κυβέρνηση δεν απορρίπτει κλιμακωτές παρεμβάσεις για τους ανεμβολίαστους. Μία κατεύθυνση είναι για παράδειγμα το ακόμα πιο αυξημένο τέστινγκ (που θα φέρει και περισσότερα έξοδα για τον ανεμβολίαστο) για επαγγελματίες σε συγκεκριμένους ευαίσθητους τομείς της οικονομικο-κοινωνικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα αναζητούνται, κατά πληροφορίες, περιθώρια και τρόποι για την παροχή νέων κινήτρων σε πιο μαζικό επίπεδο, κατά το μοντέλο των παροχών που αποφασίστηκαν για τις νεότερες ηλικίες και θεωρήθηκε αποτελεσματικό. Προηγείται ωστόσο ως άμεση προτεραιότητα η τοπική εκστρατεία πειθούς και η προαναγγελθείσα λειτουργία δύο νέων «εργαλείων»: μία πλατφόρμα για chat πολιτών και γιατρών η οποία θα στηθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και μία τηλεφωνική γραμμή σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Τόσο για την πειθώ στις μικρές κοινωνίες όσο και για την άμεση επικοινωνία πολιτών και γιατρών αναζητούνται τα κατάλληλα πρόσωπα.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η επόµενη µέρα
Στην επιτήρηση και διαχείριση μαζικών συναθροίσεων και συνολικά στην επιτήρηση των ειλημμένων αποφάσεων το Μαξίμου περιμένει πιο ενεργό ρόλο από τους τοπικούς άρχοντες. Ηταν χαρακτηριστική η στάση της κυβέρνησης για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, καθώς εξαρχής οι κυβερνητικοί παράγοντες διεμήνυσαν την πρόθεση να γίνουν παρελάσεις, αφήνοντας ωστόσο στο χέρι των περιφερειών την απόφαση. Αυτό δείχνει προς τοπικές παρεμβάσεις όποτε κρίνεται αναγκαίο με άμεση εμπλοκή και των αυτοδιοικητικών. Επιπλέον η κυβέρνηση προτίθεται να ανοίξει στους επόμενους μήνες τη συζήτηση για το νέο ΕΣΥ, με το προσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να είναι έτοιμο (αν και απαιτείται περαιτέρω χρόνος για το νομοσχέδιο) και με τις αλλαγές να αφορούν μεταξύ άλλων την εκπαίδευση γιατρών, νοσηλευτών και διασωστών, τη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα και νέες υποδομές ψηφιακής υγείας. Ταυτόχρονα θα ξεκλειδώσει στις επόμενες ημέρες έργα αναβάθμισης των νοσοκομείων (νέες πτέρυγες κ.ά.) που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.