Η ψήφος εμπιστοσύνης την οποία έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαίωσε ότι ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Οι «έξι» που τον στήριξαν πέραν των 145 του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ανεξάρτητοι με εξαίρεση τον Θανάση Παπαχριστόπουλο που παραδόξως παραμένει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ παρότι οι άλλοι δύο, η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης διαγράφηκαν από τον Πάνο Καμμένο που δεν θέλει να απωλέσει τα κοινοβουλευτικά προνόμια του πολιτικού αρχηγού μένοντας με λιγότερους από πέντε βουλευτές. Αυτή κι αν είναι αριθμητική! Και φυσικά αυτό αποδεικνύει το «προγραμματισμένο διαζύγιο» και συναλλαγή Τσίπρα – Καμμένου.
Ο A.Τσίπρας πορεύεται με τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι ΑΝΕΛ που εξασφάλιζαν την απόλυτη πλειοψηφία, δεν συμμετέχουν στο σύνολο τους στην κυβέρνηση. Τα παρατράγουδα άρχισαν. Η Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών όπου πλέον ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι σε διαφορετικά στρατόπεδα, το πιο πιθανό είναι να κάνει αρνητική εισήγηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών ενώ η ολομέλεια είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα την επικυρώσει. Το πρόβλημα θα εμφανιστεί και σε άλλες Επιτροπές της Βουλής.
Ονομαστικές ψηφοφορίες
Η ΝΔ και το ΚΙΝ.ΑΛ ετοιμάζονται με βροχή ονομαστικών ψηφοφοριών και επί της αρχής και επί των άρθρων με στόχο να πιέζουν τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκει διαφορετική πλειοψηφία κάθε φορά. Ήδη ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που αφορά την Παιδεία. Οι ονομαστικές ψηφοφορίες θα δείχνουν και κατά πόσο οι ΑΝΕΛ πήραν διαζύγιο ή συνεχίζουν να βάζουν πλάτες στον πρώην εταίρο τους.
Παραδοξότητες
Η απόπειρα που έγινε να αυξηθεί ο αριθμός των μελών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας ώστε να συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει το 50% συν ένα, εξόργισε τη ΝΔ. Κατήγγειλε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Βουλευτές πρότειναν να εξεταστεί το ενδεχόμενο ακόμη και της πρότασης μομφής κατά του προέδρου υης βουλής. Τα πνεύματα ηρέμησαν το βράδυ όταν ο Νίκος Βούτσης βεβαίωσε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στις Επιτροπές και ακόμη και αν είναι αρνητικές οι εισηγήσεις τους, οι αποφάσεις θα παίρνονται στην ολομέλεια. Η νέα διαδικασία είναι πρωτόγνωρη στα μεταπολιτευτικά χρονικά και απόρροια της κυβέρνησης μειοψηφίας.
«Το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα είναι δυστυχώς η κυβέρνηση μειοψηφίας του κ.Τσίπρα» δήλωσε ο πρώην υπουργός της ΝΔ Μάκης Βορίδης . «Είναι πρωτοφανές και πρακτικά αδύνατον να κυβερνηθεί η Ελλάδα κάτω απο αυτές τις συνθήκες» συνέχισε. «Η δίψα του κ.Τσίπρα για παραμονή στην εξουσία λίγους ακόμη μήνες προξενεί ανυπολόγιστη ζημιά στους Έλληνες.»
Οι προσχωρήσεις
Το Μαξίμου και ο πρόεδρος της Βουλής γνωρίζουν ότι δεν μπορεί έτσι να πάει η βαλίτσα μέχρι εκεί που θέλει ο Αλέξης Τσίπρας. Οι πληροφορίες του newpost.gr αναφέρουν ότι γίνονται κινήσεις να ενταχθούν στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον κάποιοι από τους «έξι» που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ανοιχτά συνδέονται με καρέκλες (Κουντουρά, Κόκκαλης, Παπακώστα και Ζουράρις ως συνεργαζόμενοι κλπ). Δεν αμβισβητείται η ψήφος τους. Αλλά περιορίζουν τους τριγμούς στις Επιτροπές.
Οι μάσκες πέφτουν η μία μετά την άλλη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Σπύρου Δανέλλη. Οταν ο Κυριάκος Μητσοτσάκης τον ρώτησε τι άλλαξε μέσα σε έξι μήνες από τότε που ψήφισε την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης και θα ψηφίσει τώρα τη Συμφωνία των Πρεσπών, θίχτηκε που τον συνέδεσε με ανταλλάγματα. Απάντησε ότι τον Ιούνιο του 2018 ψήφισε την πρόταση δυσπιστίας για όλα τα άλλα «εξαιρουμένου του μακεδονικού». Δηλαδή εμέσως είπε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα τα πήγε καλά μόνο στο σκοπιανό. Χθες πανηγύριζε σφίγγοντας τις γροθιές του ακούγοντας τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης για το σύνολο της πολιτικής της.
Ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές…