Υπεροχή της κυβέρνησης και στους 10 τομείς παραγωγής έργου – 60,3% θεωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη καλύτερο πρωθυπουργό – Το 67,8% κρίνει θετικό το έργο της κυβέρνησης – Νταμπλ σκορ της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου με 42% έναντι 20,5% του ΣΥΡΙΖΑ – Θετική γνώμη για Μητσοτάκη και από το 44% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ
Με διευρυμένη απήχηση στην κοινή γνώμη, τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και της κυβέρνησης, κλείνει ο πρώτος χρόνος από την εκλογική νίκη της Ν.Δ. και την πολιτική αλλαγή της 7ης Ιουλίου 2019. Οι πολίτες αξιολογούν ιδιαιτέρως θετικά το κυβερνητικό έργο του τελευταίου δωδεκαμήνου, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να κερδίζουν κατά κράτος και σε όλους τους τομείς στη σύγκριση με τους προκατόχους τους.
Οι επιδόσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του σε όλους τους δείκτες, όπως αποτυπώνονται σε έρευνα της Marc για το «ΘΕΜΑ», δείχνουν μια χωρίς προηγούμενο πολιτική κυριαρχία της κυβερνητικής παράταξης.
Παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή οικονομική ύφεση, η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού από τον κρατικό μηχανισμό και οι προσπάθειες που καταβάλλει το κυβερνητικό επιτελείο για τη διαχείριση της επακόλουθης οικονομικής κρίσης πιστώνονται στον πρωθυπουργό και στους συνεργάτες του.
Είναι, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, η πρώτη φορά στην ιστορία των εγχώριων δημοσκοπήσεων που ένας πρωθυπουργός και μια κυβέρνηση, αντί να καταγράφουν φθορά στη διάρκεια του πρώτου χρόνου άσκησης της κυβερνητικής εξουσίας, βρίσκονται σε σαφώς πλεονεκτικότερη θέση από εκείνη στην οποία ήταν κατά την εκκίνηση της κυβερνητικής θητείας.
Εκτός από τη διατήρηση της υψηλής συσπείρωσης όσων τους ψήφισαν πριν από 12 μήνες, ο πρωθυπουργός και το κόμμα του εμφανίζουν σημαντικό βαθμό διείσδυσης στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, ενώ η κυβερνητική πολιτική επιβραβεύεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, ανεξαρτήτως του κοινωνικού στρώματος, της επαγγελματικής κατηγορίας ή της ηλικιακής ομάδας όπου ανήκουν.
Από τα ευρήματα της δημοσκόπησης προκύπτει ότι οι πολίτες πλειοψηφικά συσπειρώνονται γύρω από την κυβέρνηση, προκρίνοντας την πολιτική σταθερότητα ως αντίδοτο στην αβεβαιότητα της διπλής -υγειονομικής και οικονομικής- κρίσης. Ταυτόχρονα αποκρούουν την εκλογική σεναριολογία τασσόμενοι υπέρ της ολοκλήρωσης της τετραετίας από τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ είναι μάλλον αρνητικοί και επιφυλακτικοί στο ενδεχόμενο ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού.
Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι περισσότεροι από δύο στους τρεις πολίτες κρίνουν θετικά τόσο τα έως τώρα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Μητσοτάκη (67,3%), αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του ο πρωθυπουργός (67,8%). Θετικό πρόσημο στην κυβερνητική πολιτική βάζει το 92,6% όσων ψήφισαν Ν.Δ., καθώς επίσης και το 87,9% των φίλων του Κινήματος Αλλαγής (που είναι ένθερμοι υποστηρικτές των κυβερνητικών επιλογών), αλλά και το 42,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός αξιολογείται θετικά από το 94,4% όσων ψήφισαν Ν.Δ., όπως και από το 85,9% όσων επέλεξαν το Κίνημα Αλλαγής και το 61,1% την Ελληνική Λύση. Το εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι, σε πείσμα των υψηλών τόνων αντιπαράθεσης της Κουμουνδούρου, θετική άποψη για τον πρωθυπουργία Μητσοτάκη έχει και το 43,9% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η σύγκριση του νυν πρωθυπουργού με τον προκάτοχό του είναι συντριπτική. Στο ερώτημα ποιον θεωρούν καλύτερο πρωθυπουργό, οι πολίτες που συμμετείχαν στη μέτρηση της Marc επιλέγουν σε ποσοστό 60,3% τον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι του 25,7% που προτιμά τον Αλέξη Τσίπρα.
Εκτός από τη σχεδόν πάνδημη αναγνώριση που έχει στους φίλους της παράταξής του (94,9%), ο νυν πρωθυπουργός κερδίζει την εμπιστοσύνη του 82,2% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής, όπως και του 19,7% όσων στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Στον αντίποδα, ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει την εμπιστοσύνη μόνο από δύο στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (66,7%), ενώ υπολείπεται εμφανώς του διαδόχου του στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στους ψηφοφόρους όλων των άλλων κομμάτων.
Δέκα στα δέκα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με απόσταση σε όλες τις κατηγορίες των ψηφοφόρων, αλλά έχει μεγαλύτερη απήχηση στους άνδρες (63,5%), στους ελεύθερους επαγγελματίες (73,8%) και στους άνω των 65 ετών (69,6%). Ο Αλέξης Τσίπρας έχει τις καλύτερες επιδόσεις του στις γυναίκες (30%), στους μισθωτούς του δημόσιου τομέα (37,5%) και στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 45 και 64 ετών (29,7%).
Συντριπτικά υπέρ της σημερινής κυβέρνησης είναι και τα αποτελέσματα από το crash test με την προκάτοχή της σε δέκα διαφορετικούς τομείς. Οι νυν κυβερνώντες επικρατούν σε όλους τους τομείς, με τη μεγαλύτερη υπεροχή τους να είναι στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους (58%), στην ασφάλεια των πολιτών και τη δημόσια τάξη (54,2%), στον τομέα της υγείας (51%) και στα εθνικά θέματα (48,8%).
Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπολείπεται και στους δέκα τομείς για τους οποίους ερωτήθηκαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα, σημειώνει τις καλύτερες επιδόσεις του στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας (33,8%), στον τομέα της Δικαιοσύνης (33,1%) και στη λειτουργία του κράτους και της δημόσιας διοίκησης (30,3%).
Mπροστά με διάφορα
Στην τροχιά του double score εξακολουθεί να κινείται το κυβερνών κόμμα, το οποίο, παρά τη μικρή κάμψη που εμφανίζει το ποσοστό του, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της Marc, η οποία διεξήχθη τον περασμένο Απρίλιο όταν η χώρα ήταν σε lockdown, διατηρεί άνετο προβάδισμα έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η Νέα Δημοκρατία, η οποία κέρδισε τις εκλογές πέρυσι με διαφορά 8,5%, προηγείται πλέον 21,5 εκατοστιαίες μονάδες, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 42% (από 43,6% τον περασμένο Απρίλιο), αφήνοντας πίσω στο 20,5% τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αποκόμισε κέρδη της τάξης του 0,2% (είχε 20,3%) από την αντιπολιτευτική τακτική που ξεδίπλωσε το τελευταίο τρίμηνο.
Το κυβερνών κόμμα ενισχύει τη θέση του τόσο μέσω της αυξημένης συσπείρωσης των ψηφοφόρων του που παρουσιάζει, φτάνοντας στο 87,2%, όσο και χάρη στη μετεκλογική προσέλκυση οπαδών άλλων κομμάτων. Με πιο χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το 12,3% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ένας στους τέσσερις (24,8%) από όσους ψήφισαν Κίνημα Αλλαγής, στρέφονται πλέον προς τη Ν.Δ. Από την άλλη, η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσιάζει χαμηλή συσπείρωση, της τάξης του 61%, καθώς εμφανίζει μεγάλες διαρροές παλαιών ψηφοφόρων και πολύ μικρές εισροές νέων.
Δεν ικανοποιεί η αντιπολίτευση
Σε γενικές γραμμές, πάντως, το σκηνικό της «γαλάζιας» υπεροχής, που οικοδομήθηκε πριν από την επέλαση του κορωνοϊού και παγιώθηκε εν μέσω της πανδημίας, δείχνει να παραμένει αμετάβλητο. Η σειρά κατάταξης των κομμάτων δεν αλλάζει και οι επιδόσεις τους κινούνται λίγο ως πολύ στα ίδια επίπεδα.
Το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται σταθερά στην τρίτη θέση με 5,6% (+0,2% από τον Απρίλιο), το ΚΚΕ κρατάει σταθερό το 4,8%, ενώ η Ελληνική Λύση με 3,5% (+0,4%) και το ΜέΡΑ25 με 2% κινούνται στο όριο της εισόδου στην επόμενη Βουλή. Ουδείς άλλος σχηματισμός παρουσιάζει αξιοσημείωτη επίδοση, ενώ οι αναποφάσιστοι είναι στο 11,4%. Δεν προκαλεί ίσως εντύπωση ότι οι μισοί σχεδόν από τους αναποφάσιστους είναι πρώην ψηφοφόροι της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αποστασιοποιούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από τα πλέον εντυπωσιακά ευρήματα της μέτρησης είναι οι απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες στο ερώτημα για την ικανοποίησή τους από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ειδικότερα, η ικανοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 19,5%, καθώς απογοήτευση για την πολιτική του εκφράζει και το 53,7% όσων τον ψήφισαν πριν από έναν χρόνο. Η ικανοποίηση από το Κίνημα Αλλαγής είναι στο 19,2% και οι ψηφοφόροι είναι μοιρασμένοι, αφού ικανοποιημένο δηλώνει το 50,5% και την αντίθεση άποψη έχει το 48,5%.
Για τους υπόλοιπους κοινοβουλευτικούς σχηματισμούς, η ικανοποίηση από το ΚΚΕ είναι στο 17,7% (ανάμεσά τους και το 70,6% όσων το ψήφισαν πέρυσι), από την Ελληνική Λύση στο 11,9% (μεταξύ αυτών και το 53,4% των ψηφοφόρων του) και από το ΜέΡΑ25 στο 11,6% (συμπεριλαμβανομένου και του 57,6% που το επέλεξαν στην κάλπη του Ιουλίου του 2019).
«Κόκκινο» σε εκλογές
Με δεδομένες λοιπόν τη θετική αξιολόγηση της κυβέρνησης, αλλά και την έλλειψη ικανοποίησης από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, μάλλον δεν προκαλεί εντύπωση ότι οι πολίτες τάσσονται υπέρ της ολοκλήρωσης της τετραετίας από τη σημερινή κυβέρνηση (σε ποσοστό 77,5%) και απορρίπτουν τις πρόωρες εκλογές (που τις επιθυμεί μόνο το 16,6%).
Η προτίμηση στη σταθερότητα και στη διακυβέρνηση της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ομάδα του είναι, μάλλον, «οριζόντια», αφού την προτιμά το 88,5% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., το 71% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 91,1% (!) του Κινήματος Αλλαγής, το 53,7% του ΚΚΕ, το 40% της Ελληνικής Λύσης, το 69,7% του ΜέΡΑ25 και το 68,5% όσων είχαν κάνει επιλογή άλλου κόμματος στην τελευταία βουλευτική κάλπη.
Στο ίδιο πνεύμα, μάλλον, είναι και οι απαντήσεις στο ερώτημα που έθεσε η Marc για την αναγκαιότητα ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Ενας στους δύο πολίτες (49,7%) απαντά κατηγορηματικά ότι δεν είναι αναγκαίος ο ανασχηματισμός. Στον αντίποδα, το 27,5% δηλώνει προτίμηση σε έναν περιορισμένο και το 14,3% τάσσεται υπέρ ενός ριζικού ανασχηματισμού.
Αντίθεση με το ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα εκφράζει το 49,3% των Νεοδημοκρατών, το 43,7% των προσκείμενων στην αξιωματική αντιπολίτευση και το 55,4% όσων ψήφισαν Κίνημα Αλλαγής. Από την άλλη, οι μεγαλύτεροι θιασώτες των ριζικών αλλαγών βρίσκονται στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ (23,7%), ενώ οι πιο συγκρατημένοι στο ενδεχόμενο ριζικών αλλαγών βρίσκονται στις τάξεις των φίλων της Ν.Δ. (6,4%) και του Κινήματος Αλλαγής (7,9%).
Σαφές δείγμα της δυσπιστίας που διακατέχει την κοινή γνώμη έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνιστούν και οι απαντήσεις στο ερώτημα σχετικά με την προσφάτως αποκαλυφθείσα ηχογραφημένη συνομιλία ανάμεσα στον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή. Η πλειοψηφία των πολιτών, σε ποσοστό 46,4%, θεωρεί ότι ο στενός συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει σοβαρές ευθύνες και πρέπει να παραιτηθεί. Ενα ποσοστό της τάξης του 16,7% πιστεύει πως έχει κάποιες ευθύνες αλλά δεν χρειάζεται να παραιτηθεί, και μόλις το 9,7% του συνόλου και το 22,1% των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ έχει πειστεί ότι ο κ. Παππάς κατηγορείται αδίκως.