Κυριαρχία κυβέρνησης έναντι ΣΥΡΙΖΑ – Πού βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής -Ανησυχία για την πορεία της πανδημίας – Το 56% των ερωτηθέντων δηλώνει θετικό στην εφαρμογή επιπλέον περιοριστικών μέτρων
Η κυβέρνηση διατηρεί το ισχυρό της προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ -και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι του Αλέξη Τσίπρα-, αλλά ταυτόχρονα είναι υποχρεωμένη να αναλύσει τα λεγόμενα «ποιοτικά» δημοσκοπικά ευρήματα, που αναδεικνύουν μεγάλες ανησυχίες και προβληματισμό στην κοινή γνώμη.
Μάλιστα η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας έχει εκτοξευθεί, με την κοινή γνώμη να πιέζει για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολίου και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, πέραν του συστήματος υγείας.
Metron Analysis (για το Μέγκα) και Pulse (για τον ΣΚΑΙ) δίνουν διαφορές που κυμαίνονται στη μεν πρώτη 11 μονάδες, στη δεύτερη 11,4 μονάδες. Η κυβέρνηση που βρέθηκε στο 28% στην προ δεκαπενθημέρου έρευνα της Metron Analysis ανέβηκε και πάλι στο 30%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, της τάξης του 18,6%.
Η Pulse βρίσκει μία διαφορά δέκα μονάδων στην πρόθεση ψήφου (33-23), αλλά με την αναγωγή αυτή γίνεται 11 μονάδες -45% η ΝΔ έναντι 24% ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση η ΝΔ χάνει μιάμιση μονάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ μισή, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.
Και οι δύο εταιρίες βρίσκουν ψηλά το ΚΙΝΑΛ: η Metron Analysis στο 9,6% και η Pulse στο 9,5%, που με την αναγωγή πάει στο 10%.
Κατά τα άλλα η Metron Analysis δίνει το ΚΚΕ στο 4,9, την Ελληνική Λύση στο 4,2% και το ΜΕΡΑ25 στο 3,3%.
Η Pulse έχει το ΚΚΕ στο 5,5%, την Ελληνική Λύση στο 4% και το ΜΕΡΑ25 στο 3%.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί ισχυρό προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα και στις δύο μετρήσεις.
Στη Metron Analysis καταγράφει διαφορά 23 μονάδων (39-16), από 19 που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση (38-19).
Στην Pulse έχει προβάδισμα 16 μονάδες (40-24), όσο ήταν και στην προηγούμενη έρευνα (41-25).
Οι απαντήσεις στα επιμέρους ερωτήματα αναδεικνύουν στο μεταξύ μία έντονη ανησυχία για τη γενικότερη κατάσταση, ανεξαρτήτως των πολιτικών συσχετισμών.
Σύμφωνα με την Metron Analysis, η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση εκτιμά το 51% με το 40% να λέει ότι πάει προς τη σωστή. Η εικόνα είναι ανάλογη με αυτή που είχε καταγραφεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, μετά τις πυρκαγιές και τον ανασχηματισμό.
Ο κόσμος ανησυχεί κυρίως για την πανδημία σε ποσοστό 38%, όταν στην προηγούμενη μέτρηση ήταν μόλις 20%. Μάλιστα το 58% λέει ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας (το μεγαλύτερο ανάλογο ποσοστό που έχει καταγραφεί από την εταιρία), και μόλις το 35% πιστεύει ότι τα αφήσαμε πίσω μας.
Οι δε εντυπώσεις για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση είναι αρνητικές σε ποσοστό 56%, με μόλις 33% να είναι θετικές. Και δω πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση της κυβέρνησης καθ’ όλη της διάρκεια της πανδημικής κρίσης.
Βέβαια η κυβέρνηση υπερτερεί θεαματικά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην γενική αξιολόγηση. Η κυβέρνηση έχει θετικές γνώμες 40% και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 14%, ενώ οι αρνητικές είναι αντίστοιχα 53% και 78%!
Τα εμβόλια
Η Pulse, στη δική της έρευνα εστίασε στο θέμα του εμβολιασμού. Είναι και δω ενδιαφέρον το μεγάλο ποσοστό της κοινής γνώμης, που ζητά υποχρεωτικότητα του εμβολίου σε εργαζομένους, που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, ενώ θετικό στοιχείο είναι ο περιορισμός των αρνητών σε ένα ποσοστό 11%, οι μισοί από τους οποίους πάντως (48%) ξεκαθαρίζουν ότι θα παραμείνουν σε αυτή τους την άποψη σε κάθε περίπτωση.
Στο ερώτημα «αν θα ήταν καλό να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, όπως για παράδειγμα σε εκείνους που εργάζονται στην εκπαίδευση, την εστίαση, τα μέσα μεταφοράς κλπ.», το 66% απαντά «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι», αυξημένο κατά 17 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση τον Ιούλιο. Το 20% δηλώνει αντίθετο με την υποχρεωτικότητα.
Το 56% των ερωτηθέντων δηλώνει θετικό στην εφαρμογή επιπλέον περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους, με το 30% να είναι αρνητικό.
Συνδυαστικά, με βάση τα διάφορα ευρήματα, εάν η ανησυχία χτυπήσει κόκκινο, η πίεση προς την κυβέρνηση να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα ή να πάρει πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα τουλάχιστον για τους μη εμβολιασμένους θα είναι μεγάλη.