Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ από ότι στη Νέα Δημοκρατία
Αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «οι μόνες εκλογές που έχουμε μπροστά μας είναι της 21ης Μαΐου» προσθέτοντας ότι «θα σεβαστώ τις συνταγματικές επιταγές, θα πάρω την διερευνητική εντολή αλλά το τι θα την κάνω θα έχει να κάνει με το εκλογικό αποτέλεσμα». «Το εκλογικό αποτέλεσμα θα μας δείξει τις επόμενες κινήσεις» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη έχουμε μεγάλες διαφορές» συμπληρώνοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα παρά με τη ΝΔ και εμένα»
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεγάλες διαφορές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενώ το καλύτερο σενάριο για τον τόπο είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «ο κ. Ανδρουλάκης δεν δέχθηκε να με συναντήσει μετά την εκλογή του» και ότι «η στρατηγική “ούτε Τσίπρας-ούτε Μητσοτάκης” ήταν προδιαγεγραμμένη από τη στιγμή που ο κ. Ανδρουλάκης εξελέγη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
«Ο κ. Ανδρουλάκης από όταν εξελέγη πρόεδρος επέλεξε να τοποθετήσει το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ από ό,τι στη ΝΔ, δεν το έκανε μετά τις υποκλοπές» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στον ΑΝΤ1 ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ότι «η συζήτηση για τον Ανδρέα Παπανδρέου αφορά τους ενοίκους της αριστερής πολυκατοικίας. Αν δεν ήταν κοντά δεν θα τσακώνονταν».
Αφού, δε, ξεκαθάρισε ότι «εμείς θα σεβαστούμε την απόφαση των πολιτών» παρατήρησε ότι «υπάρχει το μαθηματικό ενδεχόμενο να κάνει κυβέρνηση το 2ο, το 3ο και το 4ο κόμμα. Το ερώτημα είναι, την θέλουμε αυτή την κυβέρνηση; Τι λέω στους πολίτες; Για να είστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει αυτό το ενδεχόμενο υπάρχει ένας τρόπος να είναι ενισχυμένη η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές».
Ντιμπέιτ μόνο με τον Τσίπρα πριν τις επόμενες εκλογές
Ερωτηθείς για το ντιμπέιτ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι «οι εκλογές αυτές είναι εκλογές απλής αναλογικής και στο ντιμπέιτ πρέπει να συμμετέχουν όλα τα κόμματα. Στις επόμενες εκλογές επειδή υπάρχει το μπόνους και αφορά τα δύο πρώτα κόμματα βεβαίως θα πρέπει να γίνει ντιμπέιτ ανάμεσα σε εμένα και τον κ. Τσίπρα».
«Δεν έχω κάνενα πρόβλημα να απαντήσω σε καμία ερώτηση. Επειδή έχουμε 6 πολιτικούς αρχηγούς και 6 δημοσιογράφους είναι σημαντικό να υπάρχει ένα πλαίσιο. Θα ήθελα να ήταν πιο χαλαρό το πλαίσιο στο ντιμπέιτ. Είναι όμως μια ευκαιρία να δοθούν απαντήσεις στο τι σημαίνει η προοδευτική διακυβέρνηση».
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «σε αυτό το περιβάλλον γεωπολιτικής αστάθειας είναι πολύ σημαντικό να έχουμε σταθερές κυβερνήσεις. Χθες παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας. Η κυβέρνηση στη Γερμανία έχει τρία κόμματα που το ένα πηγαίνει στην ανατολή και τη δύση και αυτό έχει επιπτώσεις».
Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν ενόχληση που η Χρυσή Αυγή δεν θα κατέβει στις εκλογές
Ειδικό κεφάλαιο στη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτέλεσε το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι «κάποιους τους ενόχλησε που η Χρυσή Αυγή δεν μετέχει στις εκλογές. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν καμία ικανοποίηση ότι η Χρυσή Αυγή δεν κατέβει στις εκλογές».
«Καταλαβαίνω ότι κάποιοι αισθάνονται άσχημα με το πώς εξελίσσεται η προεκλογική περίοδος. Εγώ δεν ασχολούμαι με τους αντιπάλους μας. Κάποιοι όμως ασχολούνται με εμάς κατασκευάζοντας σενάρια είτε για τις δημοσκοπήσεις είτε για σενάρια αποστασίας είτε ότι υπάρχουν διεργασίες στην δεξιά πολυκατοικία. Εμείς κάναμε παρέμβαση ώστε να μην μπουν στη Βουλή οι μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής Εμείς βελτιώσαμε τον νόμο που είχαμε ψηφίσει το 2021. Ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης είπαν ευθέως ο δεύτερος ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί από τις εκλογές ο Κασιδιάρης και ο πρώτος ότι δεν ήταν ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η ιστορία γράφει ότι δύο κόμματα έδωσαν τη μάχη, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι ήταν παρόντες και κάποιοι ήταν απόντες. Το τι γίνεται στη δεξιά πολυκατοικία δεν με αφορά. Η ΝΔ θα διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης μόνο από βουλευτές που έχουν εκλεγεί με τη ΝΔ» κατέληξε για το θέμα αυτό ο πρωθυπουργός.
Δεν θα επιτρέψω να γυρίσουμε σε εποχές Μνημονίων
Στα θέματα της οικονομίας και της στήριξης της κοινωνίας με αφορμή τα τρία μέτρα που ανακοίνωσε από την Ελευσίνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «θα εξακολουθούμε να μιλάμε προγραμματικά μέχρι τις εκλογές. Θα δείτε μεγαλύτερη έμφαση στα συγκεκριμένα του προγράμματος» και ότι «το Freedom Pass είναι εφάπαξ, μια φορά όταν κάποιος ενηλικιώνεται». Ξεκαθάρισε, δε, πως «όσο κινούμαστε εντός των δημοσιονομικών στόχων δεν χρειαζόμαστε την έγκριση κανενός. Για να υλοποιηθεί το πρόγραμμά μας έχουμε πει ότι προϋπόθεση είναι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που θα μας επιτρέπουν να δημιουργούμε πλεονάσματα».
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ και επανέλαβε ότι «η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στην τιμή των προϊόντων. Θυμάστε τι έγινε με τη μείωση του ΦΠΑ στον καφέ; Δεν πέρασε στην τελική τιμή. Η αγορά λειτουργεί με τους δικούς της κανόνες, η αγορά ισορροπεί στο επίπεδο που θεωρεί ότι προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες που μπορεί οι καταναλωτές να πληρώσουν. Όσοι εφάρμοσαν μείωση του ΦΠΑ είδαν μείωση στα έσοδα και χωρίς να μειωθούν οι τιμές».
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «αυτός είναι ο λόγος που επιμένω στο να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ σε βάθος 4ετιας». «Εκτιμώ η ακρίβεια θα αρχίσει να υποχωρεί ενώ οι μειώσεις φόρων και αυξήσεις μισθών είναι μόνιμες. Εκτιμώ ότι τα χειρότερα στον πληθωρισμό τα έχουμε δει. Εκτιμούμε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 3% το 2024» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αφού, δε, εξήγησε, ότι «υπάρχει ένας κοινός τόπος για όλες τις κρίσεις που αντιμετωπίσαμε ήταν όλες εισαγόμενες ενώ την κρίση του 2015 την προκάλεσε ο κ. Τσίπρας» στη συνέχεια είπε ότι «είχαμε πει ότι θα διορθώσουμε αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου. Για πρώτη φορά είχαμε αυξήσεις στις συντάξεις. Όλοι είδαν αυξήσεις αλλά ορισμένοι όχι στην τσέπη τους λόγω προσωπικής διαφοράς. Αυτο το διορθώσαμε με 200-300 ευρώ ως ενίσχυση. Είναι δέσμευσή μου ότι θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους μέχρι να «σβήσει» η προσωπική διαφορά».
«Ποτέ δεν θα επιτρέψω να επιστρέψει η χώρα σε εποχές επιτήρησης και Μνημονίων. Οι εποχές των παχιών αγελάδων των πακέτων στήριξης του covid παρήλθαν οριστικά. Επειδή έχουμε αποδείξει ότι είμαστε πειθαρχημένοι στην εκτέλεση του προϋπολογισμού επιστρέφουμε στο τέλος του έτους το πλεόνασμα που δημιουργούμε. Οι πρώτοι που θα καρπωθούν το πλέονασμα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και ευάλωτα άτομα (ανάπηροι, άτομα που λαμβάνουν το εγγυημένο εισόδημα κ.α.)» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς ειδικά για τις τριετίες απάντησε ότι «δεν είμαι έτοιμος να πω ότι οι τριετίες θα έχουν αναδρομική ισχύ. Θα ξεπαγώσουν όταν είμαστε στην ευχάριστη θέση ο μέσος όρος της ανεργίας να πέσει κάτω από το 10%. Είναι κάτι που όμως εξετάζουμε. Είναι δύσκολο για κάποιον να έχει παγωμένους μισθούς για μια 10ετια. Είναι κάτι που θα συζητήσουμε και με τους κοινωνικούς εταίρους όπως κάναμε και με την αύξηση του κατώτατου μισθού».
Προσλήψεις 10.000 νοσηλευτών την επόμενη τετραετία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε, επίσης, ότι «θα έχω προσωπική επίβλεψη του τομέα της Υγείας, πιο στενή από ό,τι θα περίμενε κανείς για πρωθυπουργό» και τόνισε ότι «έχουμε εξασφαλισμένους πόρους. Όλες οι επενδύσεις στην Υγεία θα γίνουν από πόρους του ταμείου Ανάκαμψης»
Όπως είπε «το ΕΣΥ έδειξε αντοχές στην εποχή της πανδημίας αλλά και τις αδυναμίες του. Η έμφασή μας δίνεται στην ταχύτητα και την ποιότητα της παροχής υγείας. Εγώ είμαι ο τελευταίος που μιλάει για προσλήψεις αλλά εδώ ξέρουμε ότι πρέπει να προσλάβουμε 10.000 νοσηλευτές την επόμενη 4ετια και να το κάνουμε γρήγορα. Δεν συζητώ για παράκαμψη του ΑΣΕΠ αλλά για επιτάχυνση των διαδικασιών. Δεν το κάναμε γιατί έτυχε μια πανδημία. Χάρη στην πανδημία αποκτήσαμε διπλασιασμό του αριθμού των κρεβατιών των ΜΕΘ και περισσότερους εργαζόμενους στην υγεία. Εμείς θα αναμορφώσουμε πάνω από 150 κέντρα υγείας και σε πάνω από 80 νοσοκομεία θα αναβαθμιστούν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών».
Δεν θα συζητήσω με την Τουρκία άλλο ζήτημα πέραν της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών
Για τις σχέσεις με την Τουρκία ο πρωθυπουργός είπε ότι «η Ελλάδα έχει μια βασική διαφορα, τη γεωπολιτική διαφορά που αποτέλεσε την αιτία των τεταμένων σχέσεων εδώ και δεκαετίες για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Γι’ αυτό και μόνο είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε σοβαρά και αν τα καταφέρουμε να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσω κανέναν άλλο ζήτημα που αφορά το Αιγαίο είτε αφορά αποστρατιωτικοποίηση είτε ζητήματα που πέφτουν κάτω από την ομπρέλα της συνεκμετάλλευσης. Θα επιδιώξω ανοιχτό διαύλο με την Τουρκία και αν μπορούμε σε άλλα θέματα θα επιδιώξουμε διάλογο».
«Πρώτος εγώ χαιρετίζω την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία. Εγώ όμως δεν έχω αυταπάτες. Πέρασα 3,5 χρόνια αντιμετωπίζοντας μια απειλητική Τουρκία. Δεν είμαι σίγουρος ότι το κλίμα αυτό θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε για το ίδιο θέμα: «Οι πολίτες θα πρέπει να αναλογιστούν ποιος πρωθυπουργός και ποια κυβέρνηση θα χειριστεί καλύτερα μια πιθανή γεωπολιτική κρίση. Η αναθεωρητική πολιτική της Γαλάζιας Πατρίδας έχει έρθει για να μείνει. Αν μια νέα ηγεσία της Τουρκίας κάνει άνοιγμα στην Δύση, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ενδεχομένως να δημιουργήσει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη λύση του μοναδικού ζητήματος με την Τουρκία. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο η ένταση να συνεχιστεί γι’ αυτό και επιμένω στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων»
Δεν κάνουμε πολιτική με συναισθήματα
Όσον αφορά το θέμα των υποκλοπών για το οποίο ρωτήθηκε, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν για τις υποκλοπές. Σίγουρα θα βαρύνει πολιτικά αρνητικά και όχι θετικά. Εμείς όμως αυτό που είπαμε το κάναμε: Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που απαγορεύει την πώληση παράνομου λογισμικού και πήραμε όλα τα θεσμικά μέτρα ώστε αυτό να μην ξαναγίνει. Μάθαμε από το λάθος μας και η ΕΥΠ λειτουργεί με πιο αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας σε σχέση με το παρελθόν».
Ερωτηθείς, μάλιστα, για την αντίδραση Ανδρουλάκη σχολίασε ότι «καταλαβαίνω τα αισθήματα και τα συναισθήματα του κ. Ανδρουλάκη αλλά δεν κάνουμε πολιτική με συναισθήματα. Όλη η στάση του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη είναι ένα κόμμα που αρέσκεται στο να αναβιώσει ένα ΠΑΣΟΚ του ’80 μόνο που τώρα είμαστε στο 2023. Σαφέστατα είναι περισσότερα αυτά που μας χωρίζουν από όσα μας ενώνουν με το ΠΑΣΟΚ»
Κλείνοντας τη συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει στο τι εννοεί με τη φράση «μονοκομματική κυβέρνηση αλλά όχι μόνο ενός χρώματος» και εξήγησε ότι «το άλλο χρώμα στην κυβέρνηση είναι ότι μπορεί να συμπεριλάβω σε θέσεις ευθύνης άτομα από με άλλη πολιτική καταγωγή. Μετεκλογικά, όμως,. Βλέπετε ήδη πολύ άξια πολιτικά στελέχη που μπήκαν στην κυβέρνηση είναι πλέον υποψήφια με τη ΝΔ. Γι’ αυτό μιλάω για μονοκομματική κυβέρνηση αλλά όχι μόνο ενός χρώματος».