4η διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού ανακοινώνει η κυβέρνηση – Στροφή σε θέματα καθημερινότητας για την κυβέρνηση – Στα 830 ευρώ η αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Απριλίου, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Στον απόηχο της ολοκλήρωσης της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας, παρακολουθήστε ζωντανά την εισήγηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο υπουργικό συμβούλιο, όπου και ανακοινώνεται η τέταρτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση.
Ο κατώτατος μισθός έχει ανέβει κατά 27% από το 2019, αυξάνεται στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου. Η απόφαση δεν επιβαρύνει το κόστος παραγωγής τόσο, ώστε να συντελέσει ανατασταλτικά στο ρυθμό μείωσης της ανεργίας. Για το ύψος της αύξησης λάβαμε υπόψιν τις απόψεις όλων των φορέων και έρχεται σε αυτό το διάστημα, για να επωφεληθούν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό.
Μετά από 15 χρόνια η ανεργία είναι σε μονοψήφια νούμερα, το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα είναι από τα καλύτερα μεταξύ 82 χωρών. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η πορεία αύξησης των εισοδημάτων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Αύξηση σε 18 επιδόματα λόγω της αύξησης στον κατώτατο μισθό, ενισχύονται 800.000 δικαιούχοι, ενώ και οι τριετίες ξεπάγωσαν ένα χρόνο νωρίτερα.
Υψώνουμε αναχώματα στις ανατιμήσεις, τα είδαμε και στο ηλεκτρικό ρεύμα, έχουμε σημαντικές μειώσεις στο βρεφικό γάλα, συνεχιζόμενη η μάχη απέναντι στην ακρίβεια.
Αυξάνουμε τον δημόσιο πλούτο, ώστε σε αυτόν να έχουν μερίδιο όλοι.
Συνέπεια στη βελτίωση της καθημερινότητας, αποτελεί μια αφετηρία ενόψει του συνεδρίου και της πρόκλησης για την παράταξή μας ενόψει των Ευρωεκλογών.
“Πιστεύω ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος είναι ειλικρινής, η διαδικασία ήταν αναγκαία, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΖΑ αδίστακτα μίλησαν ακόμα και για νοθεία στις εκλογές, αγκαλιάστηκαν με εξωθεσμικά κέντρα, αμφισβητώντας το σημαντικότερο κεκτμηένο της Μεταπολίτευσης, τις δίκιαιες και ελεύθερες εκλογές. Δεν συγκυβερνούμε με κανένα συμφέρον”.
Δείτε το υπουργικό ΕΔΩ
Η εν λόγω αύξηση θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου. Ειδικότερα, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, θα κάνει τη σχετική εισήγηση με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες. Σημειώνεται πως ο κατώτατος μισθός, από το 2019 και τα 650 ευρώ που ήταν, έχει φτάσει στα 780 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός έφτασε τα 1.251 από 1.046, που ήταν το 2019.
Η ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών αποτελεί άλλωστε βασική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, με στόχο να φτάσει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 το 2027.
Στροφή στα θέματα καθημερινότητας, με προμετωπίδα την αύξηση του κατώτατου μισθού – Η υπόλοιπη ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου
Δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου το Μαξίμου αλλάζει ρότα και στρέφεται εκ νέου στα θέματα καθημερινότητας και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, με έμφαση στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως σημειώθηκε, αλλά και ζητήματα όπως το νέο κυρωτικό πλαίσιο για τον ΚΟΚ και παρεμβάσεις στις δημόσιες συγκοινωνίες, το Μεταναστευτικό, τη Δικαιοσύνη και ζητήματα του πρωτογενούς τομέα.
Ειδικότερα, εκτός του κατώτατου μισθού, στο υπουργικό θα παρουσιαστούν επίσης από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, και την υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου οι πρωτοβουλίες:
α) Νέο κυρωτικό πλαίσιο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και άλλες διατάξεις για την ασφαλή κινητικότητα,
β) Πλαίσιο αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών της ΠΕ Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον, από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, θα γίνει η παρουσίαση του νομοσχεδίου:
α) Αυστηροποίηση ποινών, εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, παρεμβάσεις στον Κώδικα Νομοθεσίας για την υποδοχή και τη διεθνή προστασία πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών,
β) Διατάξεις για τη νόμιμη μετανάστευση. Ακόμη, παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, του νομοσχεδίου, στην αυριανή συνεδρίαση: α) Εισαγωγή πλαισίου για αναψηλάφηση λόγω έκδοσης οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, β) Παρεμβάσεις στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών,
γ) Ρυθμίσεις για τους δικαστικούς υπαλλήλους.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, παρουσιάζει το σχέδιο νόμου:
α) Διεπαγγελματικές οργανώσεις,
β) Διαχείριση και προστασία ακινήτων υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
γ) Ρυθμίσεις θεμάτων εποπτευόμενων φορέων.
Θα υπάρξει επίσης, εισήγηση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη σχετικά με την έγκριση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών, και από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, σχετικά με την επιλογή διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας.