Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει την ανάγκη μιας συνολικής και συνεκτικής πολιτικής, ώστε να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που δεν είναι ελληνικό, αλλά διεθνές
Στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής μετά την επανεκλογή του στην εξουσία συμμετέχει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το «καλημέρα» της δεύτερης θητείας του ως πρωθυπουργός.
Σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή (29-30/06), στις Βρυξέλλες, συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με πλούσια ατζέντα. Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να συζητήσουν την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, 16 μήνες μετά τη ρωσική εισβολή, την ενίσχυση της ασφάλειας και αντοχής της ευρωπαϊκής οικονομίας με συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες, τη διεύρυνση της συνεργασίας των χωρών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, τη σχέση Ε.Ε. – Κίνας και το μεταναστευτικό-προσφυγικό.
«Έχουμε μία Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, πολύ σημαντική, όπου θα συζητήσουμε και τα ζητήματα της μετανάστευσης και θα είναι μια ευκαιρία ακόμα να επαναλάβω την ανάγκη για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τη σημασία την οποία αποδίδουμε σε αυτή την ισορροπία μεταξύ φύλαξης συνόρων αλλά και της εσωτερικής διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος», είχε δηλώσει λίγες μόλις μέρες πριν τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει το πρωί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου αυτή τη στιγμή η ΝΔ είναι το κόμμα με τη μεγαλύτερη δύναμη, την ισχυρότερη εκπροσώπηση δηλαδή, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.
Τα δύο βασικά νομοθετήματα
Το μεταναστευτικό θα αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ξεκινά αμέσως μετά, σε συνέχεια των σχετικών συμπερασμάτων των «27» του περασμένου Φεβρουαρίου. Θα είναι η πρώτη συζήτηση σε επίπεδο ηγετών επί της καταρχήν συμφωνίας των κρατών-μελών (σε επίπεδο υπουργών) για τα δύο βασικά νομοθετήματα του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η συμφωνία αυτή καλύπτει ορισμένες βασικές επιδιώξεις της Ελλάδας, όπως ο υποχρεωτικός Μηχανισμός Αλληλεγγύης, η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και η αποσυμφόρηση στα σύνορα, και οι απαραίτητες προσαρμογές στον Κανονισμό του Δουβλίνου στις ανάγκες των χωρών πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα.
Συμφωνίες επιστροφών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να επαναλάβει τις βασικές γραμμές της πολιτικής που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα, καθώς και την ανάγκη μιας συνολικής και συνεκτικής πολιτικής, ώστε να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που δεν είναι ελληνικό, αλλά διεθνές. Η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. είναι η μία διάσταση μιας συνολικής πολιτικής, που πρέπει να αντιμετωπίσει την αποτροπή της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και να βρει νέους τρόπους να πατάξει τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει ακόμα τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας με τρίτες χώρες και της υλοποίησης των συμφωνιών επιστροφών.
Προστασία εξωτερικών συνόρων ΕΕ
Στον απόηχο της τραγωδίας με το πολύνεκρο ναυάγιο σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Πύλου, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει στις Βρυξέλλες την πάγια θέση του για την ανάγκη πολυεπίπεδης στήριξης των κρατών που αναλαμβάνουν εκ των πραγμάτων το δύσκολο έργο της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στήριξη τόσο σε επίπεδο των απαραίτητων κονδυλίων, όσο και σε επίπεδο πολιτικών. Όπως έχει τονίσει ο ίδιος, «χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική η οποία θα περιλαμβάνει το πώς διαχειριζόμαστε τις δευτερογενείς ροές, έναν δίκαιο επιμερισμό των βαρών όσον αφορά εκείνους που έχουμε δεχτεί ως πρόσφυγες, τι κάνουμε με τις επιστροφές».
Σε μία παλαιότερη Σύνοδο Κορυφής, μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός, είχε χρησιμοποιήσει μια φράση ενός Αμερικανού δημοσιογράφου, του Τόμας Φρίντμαν, λέγοντας ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα μεγάλο τείχος με μια μεγάλη πόρτα. Το μεγάλο τείχος είναι για να διασφαλιστεί η προστασία των συνόρων και η μεγάλη πόρτα είναι μια γενναιόδωρη πολιτική για την υποδοχή προσφύγων αλλά και τη νόμιμη είσοδο οικονομικών μεταναστών στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια.