Την απουσία της κυβέρνησης από τη διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων, τα τέσσερα τελευταία χρόνια, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια της Βουλής, τονίζοντας ότι προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας είναι η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου. Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παίζει παιχνίδια εντυπώσεων και προπαγάνδας, με αποτέλεσμα ορισμένες αλήθεια να κινδυνεύουν να χαθούν.
«H κυβέρνηση Τσίπρα απουσίασε τα τέσσερα χρόνια από αυτή την προσπάθεια. Το τελευταίο ντοκουμέντο παραμένει η ρηματική διακοίνωση της προηγούμενης κυβέρνησης, που επιδόθηκε στις 16 Ιανουαρίου του 2015 που αναφέρονται σε δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου», τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση ξέχασε τους παλικαρισμούς που έκανε όταν ήταν στην αντιπολίτευση. «Είχαμε μια θεαματική κωλοτούμπα ύστερα από τόσες κιτς εκδηλώσεις μέχρι και την μπάντα του Στρατού θυμάμαι να παίζει αντάρτικα», επισήμανε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ενώ υπενθύμισε τα… πεπραγμένα Τσίπρα όταν συνάντησε την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
«Ο Τσίπρας που πούλαγε πατριωτισμούς, λεονταρισμούς τι είχε να πει όταν συναντήθηκε για πρώτη φορά με την Μέρκελ. Είπε δύο πράγματα: «Θέλω να επαναλάβω ότι η ανάδειξη του αιτήματος δεν είναι κάτι καινούργιο. Έγινε και από την προηγούμενη κυβέρνηση» είπε και συνεχίζει με κάτι που γεννά ερωτηματικά, ότι δεν αφορά κάποια υλική διεκδίκηση. Αυτά έλεγε τον Μάρτιο του 2015 και προσέθετε ότι είναι ένα διμερές θέμα που για μας έχει πρωτίστως ηθική και όχι υλική αξία», τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ, επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις Τσίπρα.
Δηλαδή, αναρωτήθηκε σκωπτικά ο Κ. Μητσοτάκης, θα μπορούσε να κλείσει με μια συγγνώμη με μια απολογία;
Σε κάθε περίπτωση, εξήγησε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να παίξει παιχνίδια εντυπώσεων και με ειλικρίνεια, όπως είπε, η διεκδίκηση «όσο ιερή είναι άλλο τόσο είναι δύσκολη». Σύμφωνα με τον ίδιο το πιο σημαντικό έρεισμα που έχει η ελληνική πλευρά αφορά το κατοχικό δάνειο. «Ειδικά η διεκδίκηση αυτή είναι νομικά ανοιχτή και πολιτικά εφικτή», υπογράμμισε και κάλεσε τους ιδιώτες να συνεχίσουν ιδωτικά να διεκδικούν τις αποζημιώσεις τους.
Την ίδια ώρα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παίζει παιχνίδια εντυπώσεων και προπαγάνδας, με αποτέλεσμα ορισμένες αλήθεια να κινδυνεύουν να χαθούν.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι «εγώ λέω με ειλικρίνεια ότι όσο ιερή κι αν είναι αυτή η διεκδίκησή μας άλλο τόσο είναι και δύσκολη», εξηγώντας ωστόσο πως «όλοι γνωρίζουμε την νομική πολυπλοκότητα της διεκδίκησης».
«Γνωρίζουμε και την απόφαση Χάγης στην διένεξη Ιταλίας – Γερμανίας», συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «στην υπόθεση παρενέβη η Ελλάδα και δεν έληξε θετικά όμως για την Ιταλία. Οι Έλληνες που υπήρξαν θύματα δικαιούνται να απαιτήσουν τις αποζημιώσεις. Το πιο σημαντικό έρεισμα για αξιώσεις υπάρχει στην περίπτωση του κατοχικού δανείου. Ειδικά η διεκδίκηση αυτή είναι νομικά ανοικτή και πολιτικά εφικτή και πρέπει να είναι προτεραιότητα. Σε αυτό το σημείο είχαν συμφωνήσει και το 1990 ο Κ. Μητσοτάκης και ο Χ Φλωράκης», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Κλείνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η παρούσα συζήτηση επαναφέρει στη μνήμη μας τη πιο σκοτεινή περίοδο στην ιστορία μιας σκοτεινής ηπείρου, «Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από την δημιουργία του πρώτου μορφώματος οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών είναι η πίστη των ανθρώπων ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να ζήσει ξανά μια τραγωδία όπως του β’ Παγκοσμίου Πολέμου», επισήμανε ενώ έκανε ειδική αναφορά στη συγκλονιστική πυρκαγιά που κατέκαψε τη Παναγία των Παρισίων: «Κάποιοι ίσως και να δακρύσαμε αλλά όλοι στεναχωρηθήκαμε γιατί στη Γαλλία κάηκε και ένα κομμάτι της δικής μας ψυχής».