Ο πύρινος εφιάλτης από τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια κατέκαψε τα πάντα.
Η λαίλαπα από τις φλόγες έχει κάψει αυτοκίνητα και έχει προκαλέσει καταστροφές σε αρκετά σπίτια το τελευταίο 24ωρο στην μεγαλύτερη φωτιά του καλοκαιριού στην χώρα. Ευτυχώς για όλους μέχρι στιγμής δεν έχουν απειληθεί σπίτια, ενώ δεν έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές.
Η μεγάλη καταστροφή εντοπίζεται στο δάσος.
Η φωτιά έχει κάνει στάχτη πολλά στρέμματα του παρθένου πευκοδάσους που είχε ενταχθεί στο δίκτυο Natura και έχει χαρακτηριστεί καταφύγιο άγριας ζωής.
Τώρα όλα αυτά είναι στάχτη και αποκαΐδια.
Και ένας μεγάλος πνεύμονας πρασίνου καταστράφηκε ολοσχερώς.
Βεβαίως η φωτιά δεν έχει σβήσει ακόμη και οι αναζοπυρώσεις από τους δυνατούς ανέμους απειλούν για μεγαλύτερη καταστροφή.
Οι δυνάμεις κατάσβεσης κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν και μετά την πρώτη ημέρα της μεγάλης καταστροφής μπήκαν ξανά στην μάχη με τη φωτιά.
Ομως είναι τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή που αφήνει πίσω της η πυρκαγιά στην Κεντρική Εύβοια.
Η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πριν τα Ψαχνά απέδωσε, σταματώντας το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς λίγο πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια.
Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε και η εναέρια βοήθεια με 6 αεροσκάφη να κάνουν ρίψεις νερού στα πύρινα μέτωπα.
Οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν έγκαιρα, αλλά το δάσος έχει καταστραφεί
Και όλοι ελπίζουν εντός της ημέρας η κατάσταση να ελεγχθεί και να σταματήσει ο πύρινος εφιάλτης που κατέκαψε τα πάντα.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι η πυρκαγιά χθες τις βραδυνές ώρες εκτεινόταν στα 11,5 χιλιόμετρα!
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημαντική εξασθένιση των ανέμων περιμένουμε τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης.
Κάτι που θα είναι ευχής έργον, αφού όλοι περιμένουν κάτι τέτοιο για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια.
Και αυτή η μεγάλη φωτιά έχει ως αποτέλεσμα όλη η Αττική να έχει και σήμερα καπνό στον ουρανό και έντονη την οσμή του καμένου. Χαρακτηριστικά σε υψηλά επίπεδα κυμαίνονται και σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες, τα επίπεδα των ρύπων στην Αττική εξαιτίας των φωτιών σε Εύβοια και Βοιωτία. Μία έως τρεις μέρες θα χρειαστούν να υποχωρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα η συγκέντρωση σωματιδίων, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Φωτογραφίες: EUROKINISSI-INTIMENEWS