Έντονος είναι ο προβληματισμός των ειδικών αναφορικά με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς οι μεταλλάξεις του ιού που έκαναν την εμφάνισή τους σε Μεγάλη Βρετανία, Νότια Αφρική και Βραζιλία σε συνδυασμό με τα «ορφανά» κρούσματα που εντοπίζονται έχουν ανατρέψει τα δεδομένα.
Κατά την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν 605 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 256 στην Αττική.
Επιπλέον, 292 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 24 ακόμη άνθρωποι κατέληξαν από τον φονικό ιό το τελευταίο 24ωρο και 5.622 από την αρχή της πανδημίας.
Στη μετάλλαξη και τα στοιχεία περί αυξημένης θνητότητας αναφέρθηκε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης με ανάρτησή του στο Facebook.
«Σχετικά με τα στοιχεία αυξημένης θνητότητας του βρετανικού στελέχους. Υπάρχει μία σειρά προκαταρτικών μελετών στο Ην. Βασίλειο που δείχνει μέτρια αύξηση της πιθανότητας θανάτου (κατά περίπου 30%) για άτομα που είχαν έλλειψη του γονίδιου S στην PCR (συμβατή με το μεταλλαγμένο στέλεχος) σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν αυτή την έλλειψη».
«Τα δεδομένα όπως αναγνωρίζουν και οι ερευνητές ωστόσο έχουνε πάρα πολλές ελλείψεις και συνεπώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να ερμηνευθούν τα αποτελέσματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι απαιτούνται μεγάλες μελέτες με σωστό σχεδιασμό για να δοθούν με σιγουριά απαντήσεις σε τόσο σημαντικά ερωτήματα» συμπληρώνει.
Για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού τόνισε μιλώντας στο STAR, ο καθηγητής παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και δεν πρέπει να τις υποτιμάμε.
Υπογράμμισε ότι «Υπάρχουν τρεις μεταλλάξεις: της Μεγάλης Βρετανίας, της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. Μας ανησυχούν γιατί δεν ξέρουμε τίποτα ακόμα για αυτές και πώς συμπεριφέρονται. Φαίνεται ότι και η αφρικανική μετάλλαξη είναι και αυτή περισσότερο μεταδοτική, όπως τη βρετανική».
Όπως είπε, αυτό που εξετάζεται είναι το αν οι μεταλλάξεις αυτές μπορούν αν αντιμετωπιστούν με τα εμβόλια που έχουμε ήδη, καθώς υπάρχουν στοιχεία επαναμόλυνσης. Το εμβόλιο μέχρι στιγμής φαίνεται να αντιμετωπίζει τη βρετανική μετάλλαξη, όμως είναι απαραίτητο να προσέχουμε τηρώντας τα μέτρα προστασίας και εντοπίζοντας εγκαίρως τα κρούσματα που αφορούν στις μεταλλάξεις ώστε να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά.
Ο καθηγητής παθολογίας, εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος από τις ουρές που δημιουργήθηκαν έξω από τα εμπορικά καταστήματα το πρώτο Σάββατο που ήταν ανοιχτά τα καταστήματα.
«Οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται είναι ανησυχητικές. Όταν αποφασίστηκε το άνοιγμα του λιανεμπορίου υπήρξε αυστηρή προϋπόθεση η τήρηση των μέτρων. Η αύξηση αυτής της κινητικότητας αυξάνει την πιθανότητα της αύξησης των κρουσμάτων», είπε.
Ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι τα μέτρα προστασίας τηρούνται εντός των καταστημάτων, όμως οι ουρές έξω από αυτά μπορεί να δημιουργήσουν νέα έκρηξη μολύνσεων.
Αρκετές περιοχές της Αττικής παραμένουν στο «κόκκινο», με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του ιού και σε άλλους δήμους.
Η εξίσωση κρούσματα, νοσηλείες και πληρότητα ΜΕΘ για την Αττική είναι o μόνιμος πονοκέφαλος των λοιμωξιολόγων που βλέπουν τις μολύνσεις σε ολόκληρη τη χώρα να υποχωρούν, όχι όμως και στο λεκανοπέδιο.
Σύμφωνα με το MEGA, ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος είναι το Μενίδι, που παρά το γεγονός ότι βρίσκεται υπό κλοιό αυστηρών μέτρων, τα κρούσματα αυξάνονται, με τα ενεργά να φτάνουν τα 175. Μάλιστα, ήδη 13 τμήματα δημοτικών σχολείων στην περιοχή έκλεισαν λόγω κρουσμάτων, όπως και ένα νηπιαγωγείο.
Για το λόγο αυτό, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει ζητήσει αύξηση των τεστ σε όλη τη χώρα, προκειμένου να μπορεί να παρέμβει άμεσα σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο.